неделя, 9 ноември 2014 г.

Ябълки - баклава



Много приятен десерт, една комбинация между печени ябълки и баклава.
Приготвям го два поредни дни, защото се хареса от всички.
Първият път както е по рецептата, като само промених начина на приготвяне на сиропа. С резерви съм към топлинната обработка на меда и затова направих сиропа от водата и захарта и като се посгъсти, оставих да се поохлади и тогава прибавих меда.
Какво не ми допадна – според рецептата, с цялото количество масло се намазва тавичката. Но когато изстина десерта, независимо  че сиропът се беше смесил с маслото, на дъното на тавичката остана една леко замразена смес.
Така че вторият път приготвих десерта така:
Продукти
4 ябълки
80 г орехи
80 г кафява захар
50 г краве масло
1 ч. л. канела
По желание – 4 карамфилчета

За сиропа
100 мл вода
2 с. л. захар
2 с. л. мед

Приготвяне
Ореховите  ядки се наситняват (използвах чопъра) и се смесват със захарта и канелата.
На ябълките се отстранява  вътрешността със семките (използвам чушкобушачка), след което  се обелват. Малко  се изрязват от долната страна, за да може стабилно да стоят. Изрязаното парче може да се наситни и прибави по-късно заедно с ореховата смес в отвора на кулите или сладко да си го хапнете! :) Всяка ябълка се нарязва на 8 шайби. 


Шайбите  се подреждат на 4 кули с по 8 шайби в намазнена с  масло тава, като между пластовете се слага от ореховата смес. ( Слагат се най-долните шайби на ябълките на четири места. Поръсват се с орехова смес . Тя пада наоколо и във отвора. Отгоре се поставя нова шайба и т. н. ) 





За по-голяма стабилност   може да се забоде по едно дървено шишче, за да ги държи . За повече аромат сложих по 1 карамфилче на всяка ябълка. Останалото масло  се разпределя на малки парченца отгоре на ябълките.


Пекат се в предварително затоплена фурна, на 180 градуса. Понеже ползвах тавичка от йена стъкло, я сложих в студена фурна.
Може да се покрият с алуминиево фолио, ако има опасност отгоре да се зачервят повече.
Водата и захарта се кипват в касерола и сиропът се вари, докато се сгъсти. Оставя се да се поохлади, прибавя се меда, смесва се добре и ябълките се заливат със сиропа. А може да се ползва само мед, като се разреди до желаната гъстота с малко топла вода, както и направих втория път.




Ползвах останали малко орехи от миналата година. Имаше и развалени, които с черупките използвам при запалването на печката.Държа ги на балкона в един найлонов плик. Но останалите ядки станаха храна за синигерчета, те пробиха с клюновете си плика  и сега всеки ден им поставям на балкона по малко!

При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

45 коментара:

  1. Ина, страхотен десерт :) ще го опитам задължително, много мой тип е :)

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря, Зори! Щом си падаш по плодови десерти - твой тип е!
    Приятна неделна вечер!

    ОтговорИзтриване
  3. Тили, даже е по-хубав от баклава! Много ароматен и вкусен ябълков разкош! :)

    Аз да ти се оплача... Някъде съм сбъркала с рачела. Снощи имах гости и уж ще им предлагам да опитат. Вадя бурканче, развалено... Всичките бурканчета, които си имах от вкъщи, се бяха вкиснали. Така ме хвана яд! Дали не е трябвало да ги стерилизирам? Защото аз само ги обърнах горещи с капачките надолу (уж си хлътнаха нормално).

    Хубава вечер, Тили, ще очаквам майсторското ти мнение. :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери, не е така тежък като баклава! Една идея за тези, които не могат да ядат тежки и сиропирани десерти.
      Относно рачела - съжалявам! Аз стерилизирам не заради друго, а защото слагам доста по-малко захар, особено ако и тиквата е добре узряла и сладка. Ако спазвам пропорцията 1:1 захар:тиква, няма проблем и да не се стерилизира, стига да се насипва горещ рачел, в затоплени и сухи бурканчета. Освен причината да е в захарта. Имала съм такива случаи и вече специално за консервиране използвам само Горнооряховска захар, макар и малко по-скъпа.
      Спокойна вечер и успешна нова седмица!

      Изтриване
    2. Беше сладка тиквата и май бях намалила малко захарта, да. Може би това... А пък толкова хубав ти е рачелът, Тили! Ех, яд ме е... Ама да знаеш, че беше вкусен, когато го опитах (преди да затовим). Благодаря ти за всичко вкусно, което споделяш с нас, Тили, прегръка от мен! :)

      Изтриване
  4. Нямам спомен да съм гледала как я приготвят тази баклава в "Бон Апети",но съм сигурна ,че споменът от твойте снимки трудно ще избледнее,Тили:)))!
    Днес имахме десерт-печени ябълки,така че след някой друг ден ще сме на твоят десерт.
    Прекрасна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Миленка, търсех нещо съвсем друго и случайно попаднах на рецептата. Впечатли ме и я направих.
      А печени ябълки, без никакви добавки и аз харесвам! :) Тези сладките са по вкуса на домочадието!
      Хубава седмица и на теб!

      Изтриване
  5. Тили, чудесна идея!
    Със сигурност ще опитам:)
    Прегръдки !

    ОтговорИзтриване
  6. Много хубава рецепта, Инче и страхотни снимки! Последната ме разтопи :* Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Снеже!
      Трябва да помагаме за изхранването им! :)
      Прегръдки!

      Изтриване
  7. Тили, страшно ми хареса идеята, а пък и е диетична:) Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Траянче, аз затова я споделям - повече хора да ѝ се насладят! :)
      Поздрави!

      Изтриване
  8. И аз се присъединявам към поздравите :) У нас много не обичат
    печени ябълки, а така ще се изядат със сигурност ! Мерси !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кайти, благодаря! Ще се радвам ако с тази рецепта подпомогна да се промени тази нагласа!
      Поздрави!

      Изтриване
  9. Разкошни нови предложения, Тили -
    и супата от нахут много ми хареса, и ябълковата баклава е страхотна ...
    Благодаря за чудесните идеи, сърдечни поздрави и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Диана, радвам се че ти допадат!
      Прекрасна седмица и на теб!)

      Изтриване
  10. Чудесен десерт, Тили! И много привлекателни снимки!
    Когато реша да направя тези ябълки-баклава, определено ще последвам втория ти опит :)
    Само дето чуруликащата ти компания ще ми липсва ...
    Поздрави, Тили! И много хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Бени, нали затова споделяме и неудачите!
      Компанията мисля да си я храня и зимата. Открих че обичат семе от тиква, както и събирам трохички!
      Поздрави!

      Изтриване
  11. Тили, златен десерт и златни снимки си ни представила. Представям си аромата, който се разнася из кухнята! Сърдечни поздрави, мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ароматът е невероятен! Благодаря, Люси!
      Прегръдки!

      Изтриване
  12. Изкушаваща презентация на още по-изкушаващ десерт! Невероятни снимки, Тили! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кате, благодаря ти :) Винаги много се радвам на думите ти!
      Прегръдки!

      Изтриване
  13. Здравейте, мисля още тази вечер да опитам този уникален десерт, искам само да попитам може ли ябълките да не се белят?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Защо не?! Стига да не ви пречи кожицата. Когато пека цели ябълки, не ги беля и си ги изяждаме с удоволствие!
      Успех в направата!

      Изтриване
    2. благодаря Ви много, вече изпекох 2, модифицирах малко като не правих сироп и не ползвах захар, върху ябълката ронех орехи и сипвах мед. Стана много вкусно, но малко меки стояха резените, може би защото не ги обелих. На снимката вашите изглеждат по твърди, или много съм ги пекла? Няма значение супер вкусно е и със сигурност ще го повторя. Благодаря за идеята!

      Изтриване
    3. Когато пека цели необелени ябълки, винаги вътрешността е доста мека. А обелените, както са по тази рецепта наистина стоят малко твърди, с изключение на най-долната шайба.
      Както и да е, нали е било вкусно, което е най-важното! :)
      Поздрави!

      Изтриване
  14. Прекрасна идея, Инче!
    Много много добро предложение!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аурелия, радвам се, че ти допада идеята!
      Поздрави!

      Изтриване
  15. Страхотна идея! А, и много привлекателно изглежда. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Иване, радвам се че те е впечатлило!
      Поздрави!

      Изтриване
  16. Инче,в първия момент по снимките се подведох,че това са мини палачинки,въпреки това десерта е много оригинален и свеж,харесва ми,идеална композиция за сезона!Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  17. Сега като пишеш наистина прилича на палачинки! :)
    Роси, радвам се че идеята ти допада.
    Поздрави и лека вечер!

    ОтговорИзтриване
  18. Тази идея мй повече ми допада от класическата баклава. Велика идея, Тилия! Поздрави от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Марта, и на мен, защото от баклавата мога само да опитам съъъвсем малко, а тук на моята ябълка може и да не слагам захар, а после да полея с малко разреден мед.
      Радвам се че споделих рецептата. Явно си заслужава!
      Поздрави!

      Изтриване
  19. Тили, обичаме печени ябълки, вече правих два вида - едните пълнени с орехи, мед и т.н. половинки, белени, а другите на парченца необелени със захар. Защо да не пробваме и твоето интересно предложение...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Веси, много ще се радвам да пробваш!
      Поздрави!

      Изтриване
  20. Гледах предаването, когато Лора и Стоян приготвяха тези ябълки и на мен много ми харесаха!. А твоите апетитни снимки Тили само ми напомнят, че и аз е време да ги направя. Чудесни са! Прекрасно утре Тили :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вили, благодаря! Не съм гледала това предаване. Както пиша по-горе, случайно попаднах на рецептата. Приятно ми е че те подсещам и се надявам скоро да ги направиш!
      Поздрави!

      Изтриване
  21. Днес видях рецептата. И много, много ми допадна.
    Това е от типа десерти, които се тачат в нашата къща.
    Тили, благодаря ти, че сподели с нас тази вкусотия.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели, много се радвам, че и на теб тази рецепта допада!
      Спокойна вечер!

      Изтриване
  22. За пореден път влизам, сега обаче ще напиша колко много ми харесват идеята и видът на тази доза сладост. Благодаря ти, Тили, че сподели!
    П.П. Не пропускам да те чета, не винаги успявам да пиша, но съм наоколо. Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, радвам се, че мога да я направя популярна, защото резултатът наистина си струва!
      Благодаря ти, че надникваш и тук! Аз за съжаление много се ограничавам и с компютъра, и с телевизия и пропускам толкова интересни неща!
      Сърдечни прегръдки!

      Изтриване
  23. Ееее, Ина, страхотно идейно предложение ! Със сигурност ще ми допадне много повече от тестената баклава! Запазвам си го и при първа възможност ще го направя, мерси за рецептата.
    С усмивка
    М

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Мария! На едно мнение сме! Надявам се да я приготвиш и да споделиш мнението си!
      Приятна съботна вечер!

      Изтриване