четвъртък, 19 ноември 2015 г.

Печена риба със сос от оцет и чесън




Отново стара рецепта. По принцип с такъв сос сме заливали пържена риба. Но не ми се пържи – най вече заради миризмата :). Реших да опитам как ще стане с печена. По-скоро, как ще се приготви сосът, като не се пържи.
Така приготвена я харесахме и с удоволствие  споделям.

Продукти  за 2 порции
300 – 400 г риба
сол
девесил  или готова подправка за риба
олио

За соса
2 с. л. оцет
0,5 глава чесън
½ връзка магданоз

Приготвяне
Почистената риба се посолява и поръсва с избраната подправка. Оставя се на хладно място за половин час.
Нарежда се в тавичка, добавят се 3 с. л. вода и отгоре се полива с тънка струя  олио. 

Пече се на умерена температура – 180 градуса С.
Обелените скилидки чесън се скълцват в хаванче с щипка сол. Прибавя се оцета и ситно нарязания магданоз. Разбърква се и се пробва на вкус. Ако оцетът е много кисел, се добавя малко вода.
С тази смес се полива горещата изпечена риба и се покрива за десетина минути с капак или фолио, за да се овкуси по-добре. Освен това сосът се смесва с мазнината от печенето.
Поднася се с гарнитура от варени картофи, като върху всичко се поръсва със ново получения сос от тавичката.


 

При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

18 коментара:

  1. Тили,
    обожавам подлучена риба, но досега не съм се сещала да "изпичам" соса!
    Идеята е толкова брилянтна в простотата си, че ще я взаимствам при пръв удобен случяй!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Креми, радвам се че надникна тук! :)
      Сосът не го пека, а с него заливам горещата изпечена риба и я покривам. Много се радвам, че идеята ти допада!

      Изтриване
  2. Интересна рецепта! Заслужава си да се опита!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Лучия, стига да обичате риба, както и чесън! :)
      Поздрави!

      Изтриване
  3. Тили,
    Рождественският пост е по - лек и позволява употребата на риба, за тези , които я обичат.Рибата става чудесна в съчетание със сос - със зелени подправки, чесън, оцет или лимонов сок.И аз пека риба , защото баща ми е голям неин почитател и все избягвам пърженето.Но не добавям при печенето вода - само оцет и олио .Рибата пуска собствените си сокове, изпича се и става вкусна.
    Приятен апетит , чудесна се е получила рибката ! Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Елена, оцетът го прибавям след като рибата е изпечена. Даже и след като прибавих вода, остана много малко течност, която да се смеси с оцета. Ще опитам и по твоя начин.
      Поздрави!

      Изтриване
  4. Този сос и аз го ползвам, но до сега винаги с лимонов сок. Ще пробвам задължително с оцет и печена риба. Изглежда много вкусно!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. С лимонов сок и чесън не съм пробвала. Следващият път! :)
      Поздрави!

      Изтриване
  5. Тили, много обичам рецептите ти за риба! Тази също е чудесна! Усмихнати почивни дни, мила!

    ОтговорИзтриване
  6. Инче,на този сос или поливка ме научи наш приятел,страстен риболовец и консуматор на риба.Наистина се получава разкошно.Пак ухае невероятно при теб,голям майстор си!Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Рибарите знаят как да поднесат вкусна риба!
      Благодаря, Роси, винаги си много мила!
      Спорна нова седмица!

      Изтриване
  7. Тили, и аз съм ползвала този сос за пържена риба. Но сега, освен, че не пържа сякаш чесъна най-много от всичко ми пречи на стомаха, особено суров:(

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Веси, познато ми е, за съжаление! Налага се да го избягваш.
      Поздрави!

      Изтриване
  8. Екстра рецепта си ни предложила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Богомила! Радвам се че Ви харесва.
      Поздрави!

      Изтриване
  9. Едно от любимите ми рибни изкушения.
    Адмирации за чудесната рецепта :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря! Радвам се, че рибата приготвена по този начин Ви харесва!

      Изтриване