четвъртък, 3 декември 2015 г.

Рязано кисело зеле за бърза консумация и Туршии с фикс на Dr.Oetker





В средата на месец октомври ми трябваше кисело зеле за една рецепта. Не ми остана консервирано от миналата година. Времето топло, за кисело зеле на глави рано, пък и нямам намерение да слагам, защото за една или две зелки не си заслужава.
Като се поразрових в интернета, доверих се на този  източник и останах много доволна. До сега 3 пъти слагам в малки количества и си правя експерименти със съставките .

Продукти
За 1 кг зеле – почистено и нарязано
- 1 пълна с. л. сол
- 1 равна с. л. захар


Приготвяне
Зелето се почиства от външните листа, кочана и дебели жилки. Нарязва се на тесни ивици.
Поръсва се със солта и захарта и се претрива. Слага се на порции в буркана  и се натъпква плътно (използвам чукалото от дървеното хаванче ). Отгоре излиза сок. Затваря се с капачка (пластмасова или на винт).
Бурканите се оставят на стайна температура. Зелето става готово за 3 – 4 дни.
Обикновено на втория ден започва леко да кипи и от буркана  да излиза от сока. Затова го поставям в дълбока чиния или тавичка.

Готовото зеле може да се готви, да се ползва за салата или да се консервира за по-късна употреба. Това което не се употреби веднага, може да се сложи в хладилник  - ферментацията спира. (Поне за две седмици престой в хладилника имам опит – не е мръднало. Вадя си колкото ми е необходимо за употреба в момента, като само следя върху останалото количество зеле да има от сока).


Експериментите ми са само със зеле;


с настъргани моркови



и с ябълки.


Туршии с фикс на Dr.Oetker  
И за да приключа темата със зимнината за тази година – приготвих няколко буркана с различни зеленчуци с Пикант фикс-лют на Dr.Oetker.


Продукти
2 – 3 кг зеленчуци
1 пакетче  Пикант фикс - люта Dr.Oetker  
1,75 л. вода
300 мл оцет (6% или 9%)
150 г захар
стръкове целина, магданоз, копър;
лук на филийки, чесън;

Приготвяне
Измититепочистеницели или нарязани зеленчуци се подреждат в предварително измити буркани.
Съдържанието на пакетчето Пикант фикс се смесва с водата, оцета и захарта. Така получената марината се слага на огъня и се оставя да ври 3 – 5 минути, като непрекъснато се разбърква. След като сместа заври, ако е необходимо се доовкусява на вкус с оцет и сол.
Горещата смес се излива внимателно върху подредените зеленчуци, разклаща се буркана и ако е необходимо се долива от маринатата. Бурканите веднага се затварят херметически с капачки. Както при киселите краставички и тук маринатата оставям на много слаб огън и като налея марината в един буркан, веднага го затварям. Така я запазвам гореща за всички буркани, докато затварям капачките.
След като изстинат, се съхраняват на хладно и тъмно място.


При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

Няма коментари:

Публикуване на коментар