понеделник, 28 ноември 2016 г.

Несиропирани локумени пурички с кори за баница





По вкуса на тези, които не обичат чак толкова сладко. Хрупкави и крехки.
 Оформянето на тези пурички е същото като на сиропираните - http://da-gotvim-s-tillia.blogspot.bg/2016/10/blog-post.html
И двата вида пурички са подходящи за подслаждане по време на пости.

Продукти
400-500 г фини кори за баница
280 г локум (2 кутии)
2/3 ч. ч. олио
орехови ядки
кокосови стърготини
стафиди (по желание)

пудра захар за овалване или поръсване
1 ванилия

Приготвяне
Парчетата локум се нарязват по дължина на половинки.
На плота се поставя по дължина 1 лист от корите.С четка се намазва с олио и се срязва в средата. 

Всяка половинка  мислено се разделя на 3. В средната част, една до друга се поставят 2 половинки от локум, едро нарязани орехи (или четвъртинка ядка), по желание няколко стафиди  и по протежение на цялата средна част се поръсват кокосови стърготини.

 Прегъва се лявата 1/3 от листа и се похлупва върху средната третина. 


По същият начин се прихлупва и от другата, дясната страна. (или обратното – първо дясната, после лявата страна –на който както му е удобно). От горната страна се намазва леко с олио и се навива на пуричка. 


Така се процедира и с другите кори. 
Пуричките се подреждат  една до друга в намаслена или застлана с хартия за печене тава. Отгоре се намазват с олио.
Пекат се в предварително загрята фурна, на умерена температура – 180 градуса до златисто. Пекат се  бързо - около  20   минути.
В зависимост от броя на корите в пакета излизат между 24 – 32 броя.
Още горещи, пуричките се овалват в пудра захар, смесена с ванилия.




- Използвах фини кори „Златна царица”. Пробвах и с по-дебели кори, но не стават сполучливи. Не че не се изяждат, но са по-груби.

При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

6 коментара: