сряда, 30 ноември 2016 г.

Снежни топки






Десертът е най-известен с това име. Срещала съм го и с името „Снежинки” , както и по-новия вариант -  „Плаващи острови”.
Първият сняг, паднал вчера, ме подсети да извадя от папките снимките на този лек и вкусен десерт,  с ароматен крем и нежни белтъчни топки, плуващи в него. Предполагам, приятен спомен от детството за всеки.
Когато го направих, внукът не можа да се сети за него, което означава че мнооого отдавна не съм го приготвяла.


Продукти
6 яйца
800 мл – 1 л прясно мляко
1 ч. ч. захар
щипка сол
0,1 г ванилия (1 пакетче)

Приготвяне
Отделят се белтъците от жълтъците.
Белтъците се разбиват на пяна с щипка сол. След това към тях се добавят постепенно 2 пълни с. л. захар  и продължават да се разбиват, докато се образува твърд сняг.
Отделя се 1 чаша от млякото.
Останалото мляко и захар кипват на огъня.
Със супена  лъжица се изрязват топки от разбитите белтъци и с помощта на друга лъжица, една по една, се пускат в къкрещото  мляко. Топките се обръщат след около половин минута, леко да се втвърдят и сварят от двете страни, изваждат се с решетъчна лъжица, отцеждат се и се нареждат на разстояние в леко наклонена тава. Докато врат, топките се надуват. След като се извадят, леко спадат.
Млякото, в което са врели белтъците се прецежда. Връща се на огъня да заври, след което огънят се намалява на слаб.
Жълтъците се разбиват и се разреждат с отделената чаша прясно мляко. Наливат се на  тънка струя в прецеденото мляко при непрекъснато разбъркване с тел. Не трябва да се допуска да заври, за да не се пресече. След като кремът се сгъсти, се отстранява от огъня и се ароматизира с ванилията.  
Разпределя се в купички (чаши). Върху охладения  крем се поставят снежни топки и се поднасят.

Като украса или допълнение – стръкче мента; да се залеят с малко топинг; плод от някакво сладко – череши, вишни; кокосови стърготини; шоколадови или цветни пръчици  и пр. Въпрос на фантазия и подръчни продукти!



 

При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

10 коментара:

  1. Тили, неустоимо си поднесла кремчето. Придърпвам си една чашка. Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Таня! Черпя с удоволствие! :)
      Спокойна вечер!

      Изтриване
  2. Тили, много тематично кремче, мама правеше, като бяхме деца, трябва да я накарам пак да ни приготви!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Веси, сега ползвай уменията на мама, но се стягай и ти да го направиш! :)
      Поздрави!

      Изтриване
  3. Тили, от мама е по-вкусно, особено някои неща, които са спомен от детството.
    Да ми е жива и здрава дълги години!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Така е, сготвеното от мама винаги е по-вкусно. Да ти е жива и здрава, за да ти помага с каквото може!

      Изтриване
  4. Никога не съм чувала, виждала, още по-малко пък опитвала тази вкусотия. За съжаление късно погледнах, че я има тук рецептата, та се измъчих с друга. Както и да е, за друг път ще знам. Изпритесних се, че моите топки изобщо не приличат на топки... ☺ , та се наложи да замаскирам. Сега обаче виждам, благодарение на Вас, че са си нормални, и без да искам, съм ги направила точно като на снимката ☺ .

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Така е - не са точно кръгли като топки. леко спадат при изваждането от млякото. А десертът е от моето детство, което е доста далечно по време! :) Често се приготвяше. Радвам се, че Ви е харесал.

      Изтриване
  5. Скоро ще ми гостува моята най-голяма внучка,която обича да участва в приготвянето на храната.Във връзка с първия сняг си спомних, че с мама приготвяхме този любим на семейството ни десерт.Тъй като мама не е вече между живите,съжалявах че не съм записала тази рецепта.БЛАГОДАРЯ ВИ!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Надявам се и внучката да хареса десерта и да ѝ остане прекрасен спомен от баба! :)

      Изтриване