събота, 7 януари 2017 г.

Бисквитена торта с крем от тахан халва





За пръв път внукът , на който все не му е достатъчно сладко :), да каже че десертът е „много сладък, даже тежък”. Естествено, не остана и трохичка!

Продукти
(за правоъгълна форма за кекс с размери  24см / 9 см)

150- 160 г  бисквити (използвах Petit beurre )
350 г тахан халва
80 мл прясно мляко
3 с. л. масло

По желание:
100 г нарязани орехови  или други ядки;
течен шоколад; глазура; какао; кокосови стърготини;


Приготвяне
В затопленото мляко се прибавя натрошената халва и маслото. На умерен огън се разбърква до получаването на хомогенна смес. Кремът не завира – трябва да е топъл само колкото да се стопи маслото.
В правоъгълна форма се редят пласт бисквити, пласт крем (около 5 с. л.) и така до изчерпване на количествата. Завършва се с пласт крем.
В оригинала се поръсва с нарязани орехови ядки  и се полива с течен шоколад; може и обратното;
Престоява в хладилника няколко часа, за да се стегне и бисквитите да поемат от крема.
Украсата е развихряне на въображението и наличните продукти! Аз залях с готова карамелена глазура и поръсих с бадемови люспи и кокосови стърготини.

И както отбелязах вече, десертът е много сладък. При следващо приготвяне не бих го заливала с никаква глазура или течен шоколад. Кремът е достатъчно сладък. Ядки; кокосови стърготини; какао и др. подобни за украса са напълно достатъчни. Разбира се - въпрос на вкус!


При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

14 коментара:

  1. За много години, Тили!
    Бъди здрава и все така ни радвай
    с чудесните си предложения!
    Тортата е чудесна с тази халва!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Дани!
      Честита Нова година, с пожелание да е мирна, спокойна и щастлива!

      Изтриване
  2. Много ароматен крем и вкусна тортичка са се получили! Със сигурност е много сладка, но нека да е такава и годината ви, Инче! Богата на вкусове, преливаща от здраве и щастие!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Светле!Нека се сбъдват хубавите пожелания и щастлива да са идващите дни!

      Изтриване
  3. Честита Нова година, Тили! С пожелания за здраве, щастие и късмет! Тортата е изкусително вкусна:).

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Кате! Честита да е и на теб! Да сме здрави,това е най-важното!

      Изтриване
  4. Честита Нова година, Тили! Бъди здрава! Много вдъхновяваща,щастлива и благодатна година!
    Тортата ми звучи и изглежда много вкусно! С любими вкусове!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Натали! Честита и спорна да е и за теб и семейството ти!

      Изтриване
  5. Честита и мирна, здрава и благословена година , Тили ! Чудесна торта с тахан, много обичам този аромат.Великолепно изглежда.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Елена! За много години! И да се сбъднат пожеланията!
      Таханът наистина придава особен вкус и аромат на иначе обикновената бисквитена торта.

      Изтриване
  6. Ама че сладост си ни приготвила:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Веси, какво да се прави? Нали си имам любител на сладостите!:)

      Изтриване
  7. Направих тортата, кремът е много вкусен, малко по-сладка е и за нас, но като се използват бисквити с по-малко захар, става добре, може би зависи и от халвата. А както и ти съветваш да не се добавят допълнително сладки декорации. Като цяло е вкусна торта. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кате, радвам се че си използвала идеята за тази торта. :)
      Прегръдка!

      Изтриване