сряда, 8 февруари 2017 г.

Пържен ориз с пилешко и омлет




Гарнитура с приятен аромат и вкус от виетнамската (азиатската) кухня.

Продукти
350 г сварен ориз (дългозърнест)

150 г пилешки гърди (около ½ пеперуда)

35 г кромид лук  (0,5 средно голяма глава)
3 – 4 скилидки чесън
20 г моркови (1 малък морков)
20 г пресен лук (1 стрък)
10-15 г чушка чили (или на вкус)
2 яйца

¼ ч. л. куркума
½ ч. л. чесън на прах
½ ч. л. смлян кориандър
сол и черен пипер на вкус

3 - 4 с. л. олио



Приготвяне
Рецептата е с оригиналните продукти.  Допълнила съм за съответните промени.
За приготвянето на гарнитурата използвах бланширан ориз. От опита, който направих, се оказа че за 350 г сварен ориз, са необходими 80 – 90 г суров.
Оризът се измива в няколко води. Изсипва се във вряща, подсолена вода.
Съотношението зависи от ориза, който се използва. При мен - 1:3,5.
След като заври, съдът се похлупва и ври на тих огън докато се свари и поеме водата – при мен от 9 степени на 3-та или 2-ра степен.

Цялото парче пилешко месо се подсушава и запържва от двете страни в 1 с. л. олио за 5 – 7 минути. Слага се капак и се задушава до готовност. Използвах тефлонов съд. Готовото месо се прехвърля в чиния и с помощта на 2 вилици се разкъсва на тънки влакна.


Нарязания лук и скилидките чесън (в оригиналната рецепта и малко от чили чушката) се скълцват в хаванче на каша с малко сол. Тази смес се запържва леко в 2 - 3 с. л. сгорещено олио. Прибавя се рендосания на едро ренде морков. Докато се запържват на тих огън, се разбива 1 яйце. В тигана се отместват зеленчуците на една страна и в освободената част се изсипва яйцето. Бързо се разбърква и като започне да се стяга, се смесва със зеленчуците.
Добавя се пилешкото месо и се разбърква.
Добавя се сварения ориз. Цялата смес се разбърква хубаво. Опитва се на сол. Добавят се подправките (понеже нямах чушка чили, тук добавих 0,5 ч. л. лют червен пипер), ако е необходимо  1–2 ч. л. вода. Непрекъснато се разбърква на тих огън още няколко минути. Накрая се прибавя ситно нарязания зелен лук, като се оставя малко за украса.

В купа се разбива второто яйце. Добавя се  сол и черен пипер. Изсипва се в загрят тиган с 1 ч. л. олио да се получи тънък омлет. Изпържва се от едната страна и започва да се навива на руло (като палачинка). Прехвърля се върху дъска и се нарязва на ленти с ширина 1 см.
Оризът се изсипва в чиния (плато). Отгоре се разхвърлят лентите от омлета, поръсва се със зелен лук и за цвят  – тънки кръгчета от чушката чили. Използвах ленти от червена чушка.




 Източник

При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

2 коментара: