четвъртък, 16 март 2017 г.

Пиле с булгур и микс от зеленчуци





Вместо булгур може да се ползва ориз, арпа фиде, елда. Всеки от тези продукти, съчетан с различните видове зеленчуци, както и начина на приготвяне,  ще придаде по-друг вкус на ястието и ще внесе разнообразие в менюто.


Продукти  за 2 порции        
около 300 г пилешко месо
0,5 ч. ч.  булгур
1,5 ч. ч. пилешки бульон
1 глава кромид лук; пресен лук или праз
2 с. л. олио 
200 г микс зеленчуци по избор ( пресни или замразени) – грах; царевица; моркови; тиквички; чушки; броколи; карфиол; целина; прясно зеле и пр.
сол
магданоз; джоджен;

Приготвяне
Булгурът се изплаква и прецежда.
Месото се сварява в подсолена вода.
Лукът се задушава в олиото.
- ако се използват пресни зеленчуци, те се добавят в ред според твърдостта им и се задушават под капак да поомекнат, след което се прибавят булгурът и месото.
- ако се ползва микс от замразени зеленчуци, те се прибавят заедно с булгура и месото.
През пролетта добавям някое листо ситно нарязан лапад, лобода или коприва.
Залива се с бульона и след като кипне се посолява и оставя на тих огън булгурът да поеме течността.


При сервиране се поръсва със ситно нарязан магданоз или джоджен.

Вариант 1
Вместо да се вари, овкусената смес се прехвърля в тавичка и се пече първоначално на силна температура – 200-220 градуса С,  докато течността заври, след това температурата се намалява на 180 градуса. Запича се докато булгурът набъбне и се образува златиста коричка .

Вариант 2
Лукът се задушава в олиото. Прибавят се булгура, микса от зеленчуци и бульона (ако няма – топла вода). Като кипне сместа се посолява и прибавя суровото месо. Всичко се прехвърля в тавичка 


или плик за печене 


и се пече първоначално на силна температура – 200-220 градуса С,  докато течността заври, след което температурата се намалява на 180 градуса.
Запича се до готовност на месото и булгура.

 1 ч. ч. = 200 мл
 При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

2 коментара:

  1. Тили,
    чудесно ястие се е получило.Булгурът е много вкусен, а в комбинация със зеленчуците се е получило разкошно ястие.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Елена! В интерес на истината по-често използвам комбинацията булгур и зеленчуци, без месо, така че сега, по време на постите,това е едно чудесно засищащо ястие. :)
      Хубав ден!

      Изтриване