Обикновена
и много лесна рецепта за яхния, подходяща за тези, които постят, както и за
тези, които обичат готвен лук.
Продукти
5
стръка праз
4
бр. домати от консерва ( 1 с. л. доматено пюре)
5
с.л. олио
1
ч.л. червен пипер
сол
1 с.л. препечено брашно
Приготвяне
Изчистеният
и измит праз лук се нарязва по диагонал на парчета с дължина 3-4 см и се
задушава в сгорещеното олио.
След
като омекне се добавят ситно нарязаните домати (или доматеното пюре, размито в
малко вода).
Задушаването
продължава, докато се поизпари течността от доматите (или докато пюрето стане
сипкаво).
Поръсва
се с червения пипер, разбърква се и след
около 1 минута се добавя малко гореща вода и сол.
Ври
на тих огън няколко минути.
Добавя
се размитото в малко вода препечено брашно и ври още 5 минути, да се посгъсти
яхнията.
При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!
Тили,
ОтговорИзтриванеобичам твоят блог поради простичките и вкусни рецепти, които предлагаш.Моята баба навремето правеше подобна яхния, постна, обаче много вкусна.
Поздрави !
Благодаря, Елена! Постно не значи безвкусно, но ти най-добре знаеш това! :)
ИзтриванеЛека вечер!
Голяма вкусотия, Тили! Само за топъл хляб за топене :) Поздрави, мила!
ОтговорИзтриванеДоста хлебец отива! :)
ИзтриванеБлагодаря ти и приятна вечер, Люси!
Много обичам и аз такава яхния, Тили, подсети ме - ще си приготвя.
ОтговорИзтриванеОбикновено я правя с пиле, но и постна ще да е вкусна.
Веси, правя я и със сини сливи; с ориз; с ориз и маслини; с картофи; е, и с месце понякога, но и без месо е много вкусна. :)
ИзтриванеПоздрави!
само един дафинов лист й добавям, иначе точно такава я правя и е супер ястие зимата
ОтговорИзтриванеДафиновият лист е нещо ново за мен. Ще опитам. Благодаря че споделихте. :)
Изтриване