сряда, 29 март 2017 г.

Яхния от праз лук




Обикновена и много лесна рецепта за яхния, подходяща за тези, които постят, както и за тези, които обичат готвен лук.

Продукти 
5 стръка праз
4 бр. домати от консерва ( 1 с. л. доматено пюре)
5 с.л. олио
1 ч.л. червен пипер
сол
1 с.л. препечено брашно


Приготвяне
Изчистеният и измит праз лук се нарязва по диагонал на парчета с дължина 3-4 см и се задушава в сгорещеното олио.
След като омекне се добавят ситно нарязаните домати (или доматеното пюре, размито в малко вода).
Задушаването продължава, докато се поизпари течността от доматите (или докато пюрето стане сипкаво).
Поръсва се с червения пипер, разбърква се  и след около 1 минута се добавя малко гореща вода и сол.
Ври на тих огън няколко минути.
Добавя се размитото в малко вода препечено брашно и ври още 5 минути, да се посгъсти яхнията.




При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

8 коментара:

  1. Тили,
    обичам твоят блог поради простичките и вкусни рецепти, които предлагаш.Моята баба навремето правеше подобна яхния, постна, обаче много вкусна.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Елена! Постно не значи безвкусно, но ти най-добре знаеш това! :)
      Лека вечер!

      Изтриване
  2. Голяма вкусотия, Тили! Само за топъл хляб за топене :) Поздрави, мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Доста хлебец отива! :)
      Благодаря ти и приятна вечер, Люси!

      Изтриване
  3. Много обичам и аз такава яхния, Тили, подсети ме - ще си приготвя.
    Обикновено я правя с пиле, но и постна ще да е вкусна.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Веси, правя я и със сини сливи; с ориз; с ориз и маслини; с картофи; е, и с месце понякога, но и без месо е много вкусна. :)
      Поздрави!

      Изтриване
  4. само един дафинов лист й добавям, иначе точно такава я правя и е супер ястие зимата

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дафиновият лист е нещо ново за мен. Ще опитам. Благодаря че споделихте. :)

      Изтриване