сряда, 8 март 2017 г.

Двуцветен кекс с вертикална шарка




Идеята е на Вили от "Къкрещо гърненце"  .  Както тя пише – „интересен и оригинален начин на оформяне на кейк в 2 цвята”. Заинтригува ме как точно ще се направи тази вертикална шарка.
Част от продуктите за кекса са различни, но оформянето  е по идеята на Вили.

Продукти
3 яйца
1 ч. ч. захар
100 мл олио
1 мл. ромова есенция Dr.Oetker
125 мл лимонада
2,5  ч. ч. брашно
10 г бакпулвер (1пакетче) 
3 с. л. смес от стафиди, червени боровинки и нарязани сухи кайсии
( или 2 с. л. кокосови стърготини)
2 с. л. какао


Приготвяне
Първо от картон се изготвя шаблон за разделителя на двата цвята тесто. Картонът не трябва да е много тънък, за да не се огъва лесно. Използвах  такъв от кутия за вино. Върху него сложих  кексовата форма по дългата страна и очертах външните контури. Отгоре оставих от картона около 2 пръста над горната линия на кексовата форма, за да е по-удобно да се извади след това разделителя,  както и отстрани, за да се получи засечка, която ще помогне  по-късно при закрепването на шаблона във формата. 

Изрязва се шаблона, поставя се в кексовата форма и внимателно и прецизно се изрязва излишната част. Трябва да е точен, защото ако е по-дълъг се огъва към едната или другата страна; ако е по-къс – ще се размести при наливането на двата цвята тесто. 


Готовият разделител се облицова плътно със стреч фолио.  В частта, която ще е във кексовата форма се намазва  тънко и равномерно с олио  и се закрепва в средата на предварително покритата с хартия за печене  форма.

Сухите плодове се разбъркват с 1 с. л. брашно, след което излишното брашно се изтърсва през цедка.

Яйцата и захарта се разбиват на пухкав крем. На тънка струя, при непрекъснато разбиване се добавя олиото. Продължавайки с разбиването постепенно се прибавя есенцията и лимонадата. Накрая се прибавя на порции  брашното, предварително пресято с бакпулвера.  Разбърка се 20-тина секунди на най-ниска скорост на миксера или с шпатула.

Готовото кексово тесто се разделя по равно в 2 купи. В едната се прибавя какаото и се разбърква добре. В другата купа се прибавят сухите плодове (или кокосовите стърготини) .
Двете смеси едновременно се изливат от двете страни на преградата, след което тя внимателно се вдига и отстранява, като накрая се задържа малко , защото от нея се стича кексова смес и ще нашари отгоре кекса (не че е фатално!).



Кексът се пече  в предварително загрята умерена фурна, на 170-180 градуса С. Фурната не се отваря 30-40 минути. Проба за готовност на кекса по познатия начин – с дървено шишче (клечка). Ако излезе сухо, значи  е изпечен. Оставя се върху скара да изстине напълно.


   

1 ч. ч. = 200 мл
Правоъгълна кексова форма с размери 24 см/ 9 см/
 При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

6 коментара:


  1. Честит празник, Тили!
    Чудесно си се справила! Поздравления за старанието и страхотния резултат! А как ме подсети за лимонадата... Отдавна не съм правила кекс с нея, ще трябва да си припомня вкуса му.
    Хубава празнична вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Честит и на теб, Вили!
      Благодаря за добрите думи! С прясно мляко, кисело мляко, газирано, сметана, компот, вода - с всичко става кекс. Тук шарката е акцента и това че ти си се сетила как да я направиш!
      Благодаря за идеята!
      Прегръдки!

      Изтриване
  2. Много интересно предложение, Тили,
    чудесен кекс, ефектна визия и красиви пролетни снимки.
    Благодаря, поздрави за теб и хубав празник!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Диана! Постарах се да изпълня идеята.
      Честит празник и на теб!

      Изтриване
  3. Тили,
    много интересно оформен красив кекс.Правила съм подобна шарка, но не по този начин.Просто насипвам двете смеси последователно една след друга и става малко по - различно, но пак цветно.Честит 8 - ми март с малко закъснение, бъди жива и здрава !
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Елена!
      Като теб и аз правя, но се получава хоризонтална шарка, затова ми беше интересно как ще се получи тази вертикална шарка. :)
      Хубава вечер!

      Изтриване