петък, 12 май 2017 г.

Универсални кифлички



Познати като „Сръбски кифлички“. Правя ги често, защото са с едно втасване, а и плънката може да бъда както сладка, така и солена, затова ги нарекох „Универсални“. С това тесто и различна плънка,  едновременно мога да задоволя капризите на всеки поотделно. J

Продукти
40 г прясна мая (14 г суха)
250 мл прясно мляко
250 мл вода
1 кг брашно
1 с.л. захар
1 ч.л. сол
50 мл олио
1 белтък (в оригиналната рецепта е без него)

2 с.л. мас (масло) - за намазване на корите

За намазване
1 жълтък
1 ч. л. прясно мляко
няколко капки олио

Приготвяне

Варианти за плънка:
Солена плънка: сирене; смес от сирене и яйце; кашкавал; колбас; варено или печено месо и пр.
Сладка плънка: сладко; конфитюр; шоколад; локум; халва; задушени ябълки с канела и захар; смес от смлени орехи с малко захар и прясно мляко, и пр.
За поръсване на кифличките:
- със солена плънка - морска или едра готварска сол; ким; червен пипер…
- със сладка плънка - захар, може смесена с малко канела или какао; сусамово семе; маково семе; ленено семе; орехи…   

Приготвяне
Брашното се пресява 3 пъти.
Маята се разтваря в хладка смес от 50 мл прясно мляко и 50 мл вода (може да се ползва и суха мая, количество за 1 кг брашно, обикновено 14 г). Добавят  се 3-4 с.л. брашно. Получената рядка кашица се оставя на топло да втаса.
Пресява се 800 г брашно със солта (останалите 200 г са за доизмесване и за поръсване на плота при оформянето на кифличките). Прибавят  се втасалата мая, 50 мл олио, 200 мл прясно мляко, 200 мл вода, 1 с.л. захар и белтъка.
Замесва се гладко и меко тесто и се оставя покрито на топло място да удвои обема си.
Когато тестото втаса, се меси отново малко и се оформя на топка, която се нарязва на 8 равни части. Всяка част се оформя на топка и се разточва  на кора с дебелина 5 мм.
Вземат се 4 кори и двете с.л. мас (масло) се разпределят равномерно върху тях. Останалите 4 кори се поставят върху намазаните. От новополучените 4 купчинки  отново се разточват кори.
Всяка се разделя на 8 триъгълника и в широката част се поставя по 1 ч.л. плънка. Загъват се в долния край, както е показано на снимките  и се навиват като леко се удължава с издърпване острият край на триъгълника. (Точно с този начин на оформяне ме впечатлиха тези кифлички).


Получават се общо 32  кифлички(за 2 тави от фурната – по 16 бр.). Нареждат  се на разстояние една от друга в  тава с хартия за печене и се намазват  със сместа от жълтък, прясно мляко и олио.

Поръсват се в зависимост от това с каква плънка са. Не се оставят да втасат.
На моята печка ги пека в предварително загрята фурна на 180 С, около 25 минути – до златисто.

 *** Последният път, когато ги правих, използвах половината доза продукти, с изключение на олиото – запазих количеството 50 мл. Кифличките станаха по-пухкави и меки, не толкова на пластове. И двата варианта ни харесват.




При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

6 коментара:

  1. Тили,
    много ефектни кифлички са се получили.Правя подобни - солени и сладки и наистина са чудесни.
    Поздрави и лека седмица !

    ОтговорИзтриване
  2. Чудесна рецепта, Тили, обичам такъв вид универсално тесто,
    и кифличките ти са станали разкошни...
    Благодаря и се радвам, че отново пишеш...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Диана! Аз също предпочитам такива теста, защото едновременно може да се приготвят и сладки и солени изделия.
      Имам проблеми със зрението, ходя по изследвания и понамалявам писането. Благодаря ти за вниманието!

      Изтриване