сряда, 5 юли 2017 г.

Питка „Крънч“




Питката беше за рождения ден на по-малкия внук . Лесна е за приготвяне и изглежда добре.
Стана невероятно вкусна, пухкава, мека, висока, на конци и обра овациите на празника! 
Правих я в доста късните часове на деня и снимките са много лоши, но дават представа за начина на оформянето. Допуснах някои грешки в оформянето, но те не доведоха до чак толкова видими последици във външния вид. Вкусът на питката ги компенсира. J

Продукти
500 мл прясно мляко
14 г суха мая
2 ч. л. сол
2 с. л. захар
4 пълни с. л. кисело мляко
5 с. л. олио
3 яйца + 1 белтък
около 1 кг брашно + около 150 г за разточването на елипсите

олио за намазване на елипсите

За намазване
1 жълтък
1 с. л. прясно мляко
1 ч. л. олио



Приготвяне
Около 800 г от брашното заедно със сухата мая се пресяват 3 пъти . Постепенно се прибавя  прясното мляко с разтворените в нея сол и захар, киселото мляко, олиото и яйцата, предварително леко разбити, и от останалото брашно. Замесва се меко тесто. Поставя се в намаслена купа, покрива се и се оставя да втаса.
Втасалото тесто се разделя на 8 равни части. Разточват се на правоъгълници или елипси. 7 от тях се намазват с олио. Елипсите се налагат една върху друга, като най-отгоре се поставя осмата – ненамазана.


Цялата купчина от 8 кори се разточва по дължина. Получава се една голяма елипса с дължина около 65 см и ширина около 30 см.

Навива се на руло, което се разрязва по дължина на 3 части (ленти).
(Понеже рулото е доста дебело, най-добре е разрязването да започне от средата към двата края и да се реже само напред. За рязането използвах нож-ролка за пица. Започнах от единия край и понеже е дебело рулото, режех напред-назад (моите 2 грешки), в резултат на което се получиха неравномерни, накъсани срезове, от които мислех че нищо няма да излезе, но за щастие при втасването почти изчезнаха!).

Трите ленти се обръщат с разрязаната част нагоре и се сплитат на плитка. (За по-равномерното сплитане, най-добре е то да  започне от средата на лентите, първо към единия край, след това пак от средата към другия край).

Плитката се навива на охлюв или на кръг и се поставя върху хартия за печене в тава с диаметър 30 см и дълбочина 8 см. Покрива се и се оставя да втаса.

Втасалата питка се намазва с жълтъка, смесен с прясното мляко и олиото.

Пече се в предварително загрята на 180 градуса С фурна. След 10-тина минути се намаляват градусите на 160 (това е при моята фурна!).



При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

2 коментара:

  1. ТИЛИ,
    чудесна погача се е получила.При повод щя я изпробвам.Великолепно изглежда на външен вид.
    Поздрави и весело и прохладно лято !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Ели! Аз като си знам пропуските не ми изглежда великолепно, но поне на вкус наистина беше чудна.
      Лесна е за приготвяне, така че непременно я направи.
      Хубав ден!

      Изтриване