четвъртък, 5 октомври 2017 г.

Наложена баница с печени „къпани” кори (обги)






Тази баница е много разпространена по нашия край. Тя ме връща към приятни спомени, когато със сватята на село разточвахме много кори (тук се наричат „обги“) и ги запичахме леко от двете страни върху печка на дърва. Като изстинеха ги прибирахме в бохчи и ги съхранявахме за употреба. Така запечени, корите придават неповторим вкус на баницата.
С такива кори правим и „мазан“тиквеник.

Продукти
320 г (1 опаковка) печени кори - „Чипровски кори“

За плънката
6 яйца
¾  ч. ч. олио (разтопено масло или както е в оригиналната баница – мас)
350-400 г сирене
100-150 мл газирана напитка (лимонада, газирана вода)

За "къпане" на корите - тава с вода, 1 ч. л. сода бикарбонат

Тава за печенето с диаметър  28-30 см (размера на корите)

Приготвяне
Дъното на тавата се намазва с олио.
В купа се смесват  леко разбитите яйца, натрошеното сирене, олиото (масло,мас) и газираната напитка.
В дълбока тава с вода се разтваря содата. В нея за секунда се потапя всяка една от корите или с ръка се наплисква (намокря) от едната страна,


отцежда се и се поставя в тавата за печене. Отгоре равномерно се разпределят 3 – 4 с. л. плънка.


Продължава се в същата последователност докато свършат корите и сместа. От плънката се слага и върху последната кора. По желание отгоре може да се поставят малки парченца масло.


Баницата се оставя да почине 15-30 минути.
Пече се в предварително загрята фурна, на 180 градуса С и като започне да се зачервява, се намалява на 160 градуса (на нашата фурна по този начин най-добре се изпича и на 2-ро ниво отдолу-нагоре, от пет нива).


Готовата гореща баница се поръсва леко с вода, завива се с вестник (или хартия за печене) и тавата се обръща върху 3 бурканчета (чашки, купички) за около 20-30 минути (ръба на тавата се закрепва върху бурканчетата). Така остава бухнала.

Богат избор за сервиране има – с кисело мляко; плодове; мед, конфитюр; компот; нектар…
И без нищо друго, пак се хапва с голямо удоволствие!




Приятен апетит!
При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

17 коментара:

  1. ...че преглъщам и охкам пред монитора, ама такива кори не съм виждала по нашият край и май, ще си остана само с охкането :
    Прекрасна баница, Инче!
    Поздравления!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Христинче, не вярвам да няма подобни кори. При нас са обикновено на щандовете с хляб. Има и други марки, не само "Чипровски". В Гугъл срещнах "Кори печени на жив огън".
      Благодаря за оценката!
      Поздрави!

      Изтриване
  2. Никога не използвайте вестници за покриване, завиване на хранителни продукти!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Разбирам какво имате предвид. Но не всеки има под ръка хартия за печене. Иначе ако се задълбочим - дали яйцата не са отровени, брашното ГМО, сиренето от палмово масло...
      Поздрави!

      Изтриване
  3. Тили,
    преди време бяха ми донесли тези кори от гр.Тетевен.Там ги продават в магазините.Направих баницата почти като твоята, мокрих корите с газирана вода когато ги подреждам и поставям помежду им плънка.Чудесна баница се получи.И твоята е разкошна.Чудесни са корите.А моята баба навремето правеше и тя подобни запечени кори, но ги надипляше на хармоника и съхраняваше до употреба в памучна кърпа или бохча.
    Поздрави и лека почивка !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели, може и с газирана вода да се намокрят. Заинтригува ме с това надипляне на корите, което е правила баба ти! :)
      Спорна нова седмица!

      Изтриване
  4. О, Тили, върна ме в детството! И моята баба ми правеше такава баница.В нашия край се наричаха "Оби" и се правеше с мас. Много обичам тази баница!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Нат, радвам се че съм възкресила хубави спомени! Значи ти е познат вкуса на тази баница. Сватята ми(лека ѝ пръст) също я приготвяше с мас и то в доста голямо количество, но тогава всичко при тях се готвеше с мас, олио се ползваше единствено за салати.

      Изтриване
  5. Здравей Тили, кой е твоят край? Моята баба беше от Кюстендил, такава баница правеше с тиква на Бъдни вечер. Имам предвид с препечени кори. Никога повече няма да усетя този вкус, колкото и да се старая. Ще потърся кори като твоите и ще си направя такава баница. Аз купувам едни ръчно точени и препечени, хубава става баницата, но никога няма да бъде тази, от моето детство

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. От Монтана съм. И ние приготвяме с тези кори тиквеник, надявам се че ще мога да кача рецептата. Много вкусен става. А вкусът на домашно приготвените кори, независимо какви, си е ненадминат!
      Искрено се надявам да намерите корите и да приготвите баницата. Успех!

      Изтриване
  6. Тили, моята баба пък беше от Софийско, между Самоков и София едно селце, сега там отидоха да живеят мама и тате, та баба правеше също така кори, запичаше ги на печката, много вкусна баница ставаше.
    Иначе и аз съм ползвала тези кори, които ти описваш и става добре баницата с тях, твоята така примамливо изглежда!
    А преди време една бивша колежка, родом от Белоградчик ми беше споделила за баница с тиква, която май ти имаш предвид, правила съм - много е различна от познатото и много вкусна, даже трябва да я имам в блога, ше проверя.
    Поздрави, мила Тили!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Върнах се да допиша, да публикувала съм я - бабина северняшка тиквена торта съм я кръстила, виж дали е същата.

      Изтриване
    2. Веси, да, видях я.Почти същото е. Явно по нашият край е доста разпространен този тиквеник.
      Поздрави!

      Изтриване
  7. Здравейте, аз съм от град Шумен и мога да Ви кажа че тук има такива кори и юфка както от едно време. В кутии като за пица са и може да се ползват до 6 месеца.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се че споделихте - ще е в помощ на тези, които живеят в този район. При нас ги има във всички хранителни магазини.

      Изтриване