сряда, 2 май 2018 г.

Мед (сироп) от глухарче (радика)



Тази година като че ли има бум на приготвянето на този мед.  Вариантите са различни, аз спазих рецептата на лечителката Мария Требен, като приготвих доза и половина и ползвах кафява захар.

Продукти за 1 доза
4 препълнени шепи с цветове от глухарче (радика)
1 л студена вода
1 кг нерафинирана захар
0,5 лимон

Приготвяне
Цветовете на глухарчето се берат при слънчево време.
Изплакват се и се слагат в студена вода, която се затопля бавно до кипване. Оставят се да поврат 10-15 минути, след което съда се сваля от огъня и покрит се оставя на хладно място да пренощува.
На следващата сутрин сместа се прецежда през марля, като цветовете силно се изстискат с двете ръце.
В получената течност се изсипва захарта и се разбърква, докато се разтопи. Прибавя се предварително много добре измитият лимон, нарязан на парченца.
Съдът (без капак) се поставя да заври и веднага се намалява силата на огъня, така че течността да не ври, а да се изпарява. При мен, на газов котлон, това отне около 6,5 - 7 часа.
Сиропът се оставя 1 – 2 пъти да изстине, за да се установи правилната му гъстота. Ако е необходимо се доварява още малко. Трябва да се получи хубав, гъст сироп, подобен на течния мед. Не трябва да е много гъст, защото при по-продължително изпарение ще се захароса, както и да не е твърде рядък, защото след известно време ще започне да киселее.

Горещият мед се налива в предварително много добре измити, подсушени и затоплени бурканчета. Затварят се веднага с капачки и се съхраняват на тъмно и хладно място.
Полученият  мед (сироп) е полезен и много приятен на вкус.


От продуктите за доза и половина се напълниха 4 бурканчета от 300 мл.

Приятен апетит!
При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

4 коментара:

  1. Тили,
    правя всяка година този мед, много е вкусен и полезен, лесен за приготвяне.
    Поздрави и усмивки !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели, аз отдавна не бях го правила. Все не улучвам когато най много цъфти да си ходя до село, а от друго място не ми се бере.
      Приятно прекарване на празниците!

      Изтриване
  2. Аз пък за първи път виждам:)
    Интересно...а за какво е полезен момичета?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Веси, дават го че е полезен за черния дроб, жлъчката, бъбречни заболявания, анемия, умора, за подобряване на имунитета.

      Изтриване