вторник, 9 април 2019 г.

Пролетна супа с булгур, без запръжка



Бърза за приготвяне пролетна супа.

Продукти
около 300 г зеленийки (спанак, лапад, коприва, лобода)
3 пълни с. л. булгур
1 малък морков
3-4 стръка зелен лук
1 стрък пресен чесън
3 с.л. олио
сол
1,2 л вода

1 жълтък
3-4 пълни с. л. кисело мляко

пресен джоджен
смлян черен пипер

по желание: препечено сухо люто чушле и при сервиране – натрошено сирене

Приготвяне
Използвах лапад, коприва и няколко листа киселец.
Почистените и измити зеленийки, лука и чесъна се нарязват на ситно, морковът се рендосва на едро ренде.
Във врящата вода се поставя булгура и моркова. След като булгурът  омекне (той се сварява бързо),  се добавят: лука, чесъна, зеленийките, олиото, сол на вкус (ако след това се поръсва със сирене, солта трябва да е по-малко) и се вари десетина минути.
Маха се от огъня, отхлупва се и се оставя няколко минути да се охлади.
В купа се разбива жълтъка с киселото мляко. На тънка струйка се добавя от течността на супата, като непрекъснато се разбива. Застройката се връща пак на струйка в супата, като се разбърква.
При сервиране се поръсва със ситно нарязан джоджен.

По желание - със смлян черен пипер; натрошеното сухо чушле и натрошено сирене.



При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

4 коментара:

  1. Тили,
    чудесно предложение с булгур.Много често го ползвам, но и твоето предложение много ми допадна.Сега през Великия пост бих го приготвила без сирене.
    Поздрави сърдечни !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели, у нас булгурът измести ориза. :) Радвам се че предложението ми ти допада.
      Приятни почивни дни!

      Изтриване
  2. Изглежда безумно вкусно, ще я имам предвид.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Веси, слабост са ми тези супи и ястията със зеленийки!

      Изтриване