неделя, 20 декември 2020 г.

Коледни или новогодишни „шишарки“, без яйца






Ефектни, вкусни, лесни за приготвяне.

Не са необходими специални сладкарски форми и приспособления – само една купа и бъркалка.

 

Продукти за 30 бр.

250 г масло

110 г пудра захар

4 с. л. (без връх) нишесте (24 г)

60 мл олио

1 ванилия

около 360/400 г брашно       

 

Тава с размери 35/35 см

 

Приготвяне

В  купа се поставя мекото масло, предварително нарязано на кубчета. Добавя се пудрата захар и се смесват с бъркалка (силиконова шпатула, лъжица – с каквото разполагате, аз използвах дървена бъркалка). Последователно се добавят  нишестето, олиото и  ванилията, като след всеки добавен продукт се разбърква до еднородна  смес.

На 2 пъти се добавя пресятото брашно и се размесва. С ръка се доомесват продуктите, като се обира от страните на купата навътре. Получава се меко, нелепнещо към ръцете тесто. Не се меси дълго – просто се събира и се оформя на топка.  Увива се в  стреч фолио или се слага в найлонов плик и се поставя за 20-30  минути в хладилника.



Тук ще споделя и малко похвати от практиката: при мен се получи тесто с тегло 816 г. Разделих го на 2 равни части – по 408 г, за по -лесно оформяне, като едната половина, отново завита, върнах в хладилника. Другата част прехвърлих върху силиконова подложка   и оформих на 30 см дълго руло  (на подложката има отбелязани сантиметри, което улеснява) . За да е по-равно, единият край на подложката прехвърлих върху рулото и така го превъргалях няколко  пъти напред-назад. След това разрязах през 2 см и така се получиха 15 еднакви парчета. Всяко парченце се овалва  между дланите  на топче и след това на малко руло. За да се получи характерната за шишарките форма, леко притискам  дланите от към  безименните пръсти и така се оформя върха на „шишарката“.





С добре почистена островърха ножица се оформят „люспите“ на шишарката.Оформянето трябва да започне от широката част на шишарката, към върха.

 По същият начин се оформя и втората половина от тестото.

Така оформените шишарки се нареждат на малко разстояние  (защото леко бухват) върху застлана с хартия за печене тава и се пекат в предварително загрята на 180 градуса С фурна за около 15-20 минути.




Трябва да се оставят леко да поизстинат в тавата преди да се извадят, защото се много крехки.

Готовите и изстинали бисквити  се поръсват с пудра захар.



 

Приятен апетит и весели празници!

 

Източник: https://www.youtube.com/watch?v=VjogJMyH13c


При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

2 коментара: