понеделник, 19 май 2014 г.

Чорба от агнешки чревца


     
Продукти
500 г агнешки чревца  
2 - 3 с.л. ориз
2 с. л. масло
1 с. л. олио
1 ч.л. червен пипер
1 връзка пресен кромид лук
1 морков
черен пипер
джоджен
сол
по желание – препечено люто чушле

Приготвяне
Добре почистените чревца се сваряват в малко подсолена вода. Изваждат се и се нарязват на дребно.
Ситно нарязаният лук  и настъргания морков се задушават в маслото и олиото, поръсва се с червения пипер.
Чревцата и запръжката се връщат в прецедения бульон. Пробва се на сол. Прибавя се оризът. Чорбата ври докато оризът се свари.
След сваляне от огъня се поръсва със ситно нарязан джоджен.
При поднасянето се поръсва с черен пипер.
Чорбата може да се приготви и със застройка.



И едни ухаещи карамфилчета, заснети на село
При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

четвъртък, 15 май 2014 г.

Смути с киви, портокал, ябълка и сухи плодове




В последно време и аз се запалих по тези смутита :) Ето едно предложение:



Продукти  - за 1 порция
1 киви    
1/4 ябълка 
1/2 портокал - сокът   
1 сушена смокиня
1сушена кайсия
5 стафиди

Приготвяне  
Може да се ползва блендер, пасатор или чопър, както ползвах аз.
Смокинята, кайсията и стафидите се измиват и се накисват за няколко часа в съвсем малко вода, колкото леко да ги покрие /най-добре от вечерта, за да се ползват на сутринта/.
Обеленото киви се поставя в блендер, заедно с обелената и почистена от семената ябълка, накиснатите предварително сухи плодове, заедно с водата и прясно изцедения портокалов сок. Всичко се пасира до получаването на хомогенна смес.
Смутито се поднася веднага.


Ето един лесен начин за обелване на киви, който видях някъде в Интернета:






При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

понеделник, 12 май 2014 г.

Слез (Malva silvestris) с ориз





Още  една зеленийка - бурен, плевел, билка – който както иска да я нарича. Но от нея също стават вкусни пролетни ястия.  Много отдавна не бях готвила слез. Миналата късна пролет в един от коментарите на ястие при Бети , се сетих за тази рецепта, но листата вече бяха груби.
Слезът достойно може да замести спанака, копривата, лапада, лободата в много ястия. Не преставам да се удивлявам на това, как българката е приготвяла и все още приготвя, особено по селата, обикновени, но вкусни ястия с треви от градината и поляната!
Слезът  съм  готвила с ориз. Ние обичаме т. н. „бял ориз”, но може да се приготви  с добавка на домати или доматено пюре. Този път направих и от двата вида и така съм поднесла порцията.
Ето и  ориентировъчна рецепта – не съм мерила слеза на тегло.

Продукти
2 – 3 шепи листа от слез /без дръжките/
1 ч. ч. /от 200 мл/ ориз
1 връзка пресен лук
4 – 5 с. л. олио
сол
черен пипер или джоджен
по желание – 1 с. л. доматено пюре или 200 г домати от консерва

Приготвяне
За това ястие може да се ползва и праз лук, или да се смесят двата вида лук, както направих аз.
Нарязаният лук се задушава в сгорещеното олио, след което се прибавя измитият и нарязан слез. Задушава се 1 - 2 минути,  само колкото да омекне и намали обема си. Добавя се оризът и 2,5 - 3 ч.ч. топла вода и след като заври, се посолява. Ври на слаб огън докато оризът поеме течността. Ако се добавя доматено пюре или домати, те се добавят когато оризът е почти сварен, десетина минути преди да се махне от огъня (доматеното пюре разтворено в съвсем малко вода, а доматите – пасирани).
При сервиране се поръсва с черен пипер или джоджен.


Сготвих и слез с домати от консерва, но не можах да направя снимки – фотоапаратът пак отказа! Приготвя се като вместо ориз се добавят  1 буркан домати и ври докато се изпари течността и остане на мазнина.
След тези дъждове слезът избуя и от големите листа може да се свият сарми – с кайма или постни.

Добавям няколко снимки с макар и закъсняла благодарност към екипа на „Dr.Oetker”, за прекрасния подарък и продукти за светлия празник - Великден!

И нещо приготвено и снимано с част от тези продукти.
Комбинация от десертен крем Paradies – ванилия, крем „Сметана”, захарни звездички и рачел от тиква

Десертен крем Jogo банан, с топинг мед от глухарче





При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!