Още една
зеленийка - бурен, плевел, билка – който както иска да я нарича. Но от нея
също стават вкусни пролетни ястия. Много
отдавна не бях готвила слез. Миналата късна пролет в един от коментарите на
ястие при Бети , се сетих за тази рецепта, но
листата вече бяха груби.
Слезът достойно може да замести спанака, копривата,
лапада, лободата в много ястия. Не преставам да се удивлявам на това, как
българката е приготвяла и все още приготвя, особено по селата, обикновени, но
вкусни ястия с треви от градината и поляната!
Слезът съм готвила с ориз. Ние обичаме т. н. „бял ориз”,
но може да се приготви с добавка на
домати или доматено пюре. Този път направих и от двата вида и така съм поднесла
порцията.
Ето и ориентировъчна рецепта – не съм мерила слеза
на тегло.
Продукти
2 – 3 шепи листа от слез /без дръжките/
1 ч. ч. /от 200 мл/ ориз
1 връзка пресен лук
4 – 5 с. л. олио
сол
черен пипер или джоджен
по желание – 1 с. л. доматено пюре или 200 г домати от
консерва
Приготвяне
За
това ястие може да се ползва и праз лук, или да се смесят двата вида лук, както
направих аз.
Нарязаният
лук се задушава в сгорещеното олио, след което се прибавя измитият и нарязан
слез. Задушава се 1 - 2 минути, само
колкото да омекне и намали обема си. Добавя се оризът и 2,5 - 3 ч.ч. топла вода
и след като заври, се посолява. Ври на слаб огън докато оризът поеме течността.
Ако се добавя доматено пюре или домати, те се добавят когато оризът е почти сварен,
десетина минути преди да се махне от огъня (доматеното пюре разтворено в съвсем
малко вода, а доматите – пасирани).
При
сервиране се поръсва с черен пипер или джоджен.
Сготвих и слез с домати от консерва, но не можах да
направя снимки – фотоапаратът пак отказа! Приготвя се като вместо ориз се
добавят 1 буркан домати и ври докато се
изпари течността и остане на мазнина.
След тези дъждове слезът избуя и от големите листа
може да се свият сарми – с кайма или постни.
Добавям няколко снимки с макар и закъсняла
благодарност към екипа на „Dr.Oetker”, за прекрасния подарък и продукти за светлия празник
- Великден!
И нещо приготвено и снимано с част от тези продукти.
 |
Комбинация от десертен крем Paradies – ванилия, крем
„Сметана”, захарни звездички и рачел от тиква |
 |
Десертен крем Jogo банан, с топинг мед от глухарче |
При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!