Постно
ястие, което може да се консумира както като основно, така и като гарнитура.
Освен това може да се импровизира със съставките, като се ползва кромид лук,
доматено пюре /домати/, моркови.
Продукти
1
ч.ч. ориз
100
г маслини
1-
2 стръка праз
4
с.л. олио
сол
черен
пипер
магданоз
Приготвяне
Маслините се заливат със студена вода (колкото да ги покрие) и се
слагат на котлона. Когато водата заври, се свалят от огъня и се отцеждат. Така
се отстранява черния цвят.
В
загрятото олио се задушава ситно нарязания лук, прибавят се ориза, нарязаните на кръгчета маслини и
3 ч. ч. вода. Посолява се на вкус и сместа се прехвърля в тавичка.
Пече се в умерена фурна докато течността се
поеме от ориза и повърхността леко се зачерви.
При поднасяне се поръсва с черен пипер и магданоз.
Може да се сервира като гарнитура или като ястие, придружено
според сезона със салата или туршия.
При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!