понеделник, 17 февруари 2014 г.

Ориз с праз лук и маслини на фурна




Постно ястие, което може да се консумира както като основно, така и като гарнитура. Освен това може да се импровизира със съставките, като се ползва кромид лук, доматено пюре /домати/, моркови.
 
Продукти
1 ч.ч. ориз
100 г маслини
1- 2 стръка праз
4 с.л. олио
сол
черен пипер
магданоз

Приготвяне
Маслините се заливат със студена вода (колкото да ги покрие) и се слагат на котлона. Когато водата заври, се свалят от огъня и се отцеждат. Така се отстранява черния цвят.
В загрятото олио се задушава ситно нарязания лук, прибавят се ориза, нарязаните на кръгчета маслини и 3 ч. ч. вода. Посолява се на вкус и сместа се прехвърля в тавичка.
 
 Пече се в умерена фурна докато течността се поеме от ориза и повърхността леко се зачерви.  

При поднасяне се поръсва с черен пипер и магданоз.
Може да се сервира като гарнитура или  като ястие, придружено според сезона със салата или туршия.





При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

четвъртък, 13 февруари 2014 г.

Пурички от бутер тесто и фурми /сухи плодове/




Един бърз, лесен и вкусен десерт с бутер тесто. Освен фурми може да се ползват сушени кайсии, сини сливи без костилки, смокини.
В рецептата пише да се накиснат предварително в коняк. Не съм използвала, понеже нямам, но плодовете бяха скоро купени, меки, свежи и не представляваше никакъв проблем  да махна костилките на фурмите и да сложа орехова ядка вътре.

Продукти
1 пакет бутер тесто
фурми или други сухи плодове
орехови ядки
По желание - коняк /ром/ за накисване

Приготвяне
Костилките на фурмите се отстраняват. Ако се използват други плодове се разрязват по дължина.  Поставят се в съд и се заливат с коняк /ром/.
След 30 минути се отцеждат и във вътрешността се поставя четвъртинка или половинка орехова ядка.
Бутер тестото се разстила и нарязва на лентички с ширина  5 – 6 см и дължина около 15 см. При мен се получиха 18 такива лентички като ползвах тесто на „Класик” от 450 г.
Всяка фурма /плод/ се завива с лентичка, като края ѝ се намазва леко с вода и се притиска, за да не се разтвори при печене.


Нареждат се в тава върху хартия за печене и се пекат в предварително загрята фурна на около 190 градуса.


Понеже ми беше опит, направих само 10 пурички, а на останалите лентички сложих пълнеж от сирене и конфитюр с орехова ядка.




Но пуричките със сушени плодове определено ни харесаха и рецептата ще се повтори!


 При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

вторник, 11 февруари 2014 г.

Яхния от нахут



С добавка на пресни чушки, по щипка къри, джинджифил, куркума и лют червен пипер и поднесена с прясна салата - август 2015 г


За пръв път готвя нахут. Яла съм преди много години при роднините в Асеновград.  Помня  че ни хареса, но по нашия край не се срещаше по магазините и така си остана със спомена! :)
Сега вече може да се намери. Мога само да съжалявам, че толкова късно го готвя!
За проба първата рецепта е яхния, по един от начините, по които готвя и зрял боб, с добавка на джинджифил. Не знаех как ще се приеме, но всички го харесахме и трайно ще се настани в кухнята ни. Открих и много интересни рецепти, от които смятам да се възползвам.

Продукти
1 ч. ч. нахут
1 глава кромид лук и стрък праз лук
1 морков
парче  корен или стрък целина
парченце джинджифил
2 скилидки чесън
1 – 2 домати пресни или от консерва или 1 с. л. доматено пюре
2 – 3 с. л. олио
сол
магданоз, кориандър
по желание – 1 с. л. препечено брашно


Приготвяне
Нахутът се накисва предварително във  вода за  10 – 12 часа. Изплаква се, залива се със студена вода и се сварява . Аз използвам тенджера под налягане и е готов за 25 – 30 минути.
Лукът и празът се нарязват на ситно, морковът, целината и джинджифилът се настъргват на едро ренде или нарязват на кубчета. Задушават се в сгорещеното олио до готовност.
Накрая се добавят нарязаните на кръгчета скилидки чесън и след 1 – 2 минути  нарязаните на ситно домати или размитото в малко студена вода доматено пюре.
Прибавя се отцедения нахут и малко от нахутената вода. Посолява се на вкус и ястието се оставя да покъкри на тих огън още 10 – 15 минути.
За сгъстяване на сосът може да се добави препеченото брашно, размито в малко вода.
При поднасяне се поръсва със ситно нарязания магданоз или кориандър.




При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

сряда, 5 февруари 2014 г.

Благодарност!





Преди да продължа с рецептите, споделям написаното от по-малкия ми внук в страницата ми във  ФБ за рождения ми ден.
Прочетох го на другия ден след обяд. Бях шокирана, трогната, разплаках се още в началото! Всеки път, когато го препрочитам, сълзи напират в очите ми!
Той не е от много приказливите, не изразява чувствата си, затова бях толкова изненадана.  Освен  изказаните  благодарност и пожелания, той е направил и една равносметка на живота ми.

„Честит Рожден Ден, Бабенце! Пожелавам ти много здраве, щастие и късмет. Много успех в начинанията, които си започнала. Заслужаваш едно голямо „Браво” ,за нещата които си постигнала сама в живота. Отгледала и възпитала две деца и двама внуци, БЛАГОДАРИМ от все сърце. Ти си човек, който се е срещал с несгодите на живота и въпреки всички лични лишения и жертви, не си се оставила живота да те победи.Ти си човек за пример, изградила си репутацията на честен и добър човек в очите на хората, а това не е малко и не се постига лесно. На много неща си ме научила, всичките важни. Помня самоуверения ти поглед и израз, когато кажех че не мога -  "Няма – не мога! Има – не искам!".Ти си жена за пример, раздала се до края. Не познавам друга жена с буден и остър ум като твоя. Дано се съберем като днес така и на 100-годишнината ти. Отново ти желая много здраве, щастие и успехи. Обичам те!”

БЛАГОДАРЯ  ТИ,  КРИСИ  ЗА  ТОПЛИТЕ  И  ИСКРЕНИ  ДУМИ !  И  АЗ  ТЕ ОБИЧАМ !
ОБИЧАМ  СИЛНО  ВСИЧКИ  ВИ !
БАБА


събота, 1 февруари 2014 г.

75

 Направих ги! Пожелавам си ЗДРАВЕ!!!
Да ви почерпя набързо с едно елементарна торта!
Подробности по-късно! :)


При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!