Гъста
и засищаща постна супа.Може да се приготвя през всички сезони, с пресни или
замразени (консервирани) зеленчуци. В топлото време поднесена на стайна
температура; в студеното - гореща, с малко препечено люто чушле в нея –
сгряваща и противогрипна :)
Продукти за 2 порции
2
с. л. леща
2
с. л. булгур
1
малка глава кромид лук
1
– 2 скилидки чесън
1
прясна чушка
стрък
или парче корен от целина
резен
тиквичка
1
- 2 с. л. замразен грах (или от консерва)
1
морков
1
малък картоф
1
малък домат
сол
1
с. л. зехтин (олио)
по
желание – ситно нарязано люто чушле
зелена
подправка за поръсване - магданоз; целина; чубрица;
Може
да се използва и други зеленчуци-
карфиол;броколи; прясно зеле; през пролетта - лапад; коприва; лобода; спанак;
Приготвяне
В
0,800 мл вряща вода се поставят лещата,
нарязаните лук, морков и целина. Като поомекнат се прибавят нарязаните чушка,
картоф и тиквичка, булгура и сол на вкус. Когато всички продукти омекнат, се
добавя грахът, ситно нарязания чесън, зехтина и настъргания на ренде или обелен и нарязан на ситно домат. Супата
ври още пет – десет минути.
При
сервиране се поръсва със ситно нарязана зелена подправка.
При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!