вторник, 17 ноември 2015 г.

Супа с леща, булгур и зеленчуци




Гъста и засищаща постна супа.Може да се приготвя през всички сезони, с пресни или замразени (консервирани) зеленчуци. В топлото време поднесена на стайна температура; в студеното - гореща, с малко препечено люто чушле в нея – сгряваща и противогрипна :)

Продукти за 2 порции
2 с. л. леща
2 с. л. булгур
1 малка глава кромид лук
1 – 2 скилидки чесън
1 прясна чушка
стрък или парче корен от целина
резен тиквичка
1 - 2 с. л. замразен грах (или от консерва)
1 морков
1 малък картоф
1 малък домат
сол
1 с. л. зехтин (олио) 
по желание – ситно нарязано люто чушле
зелена подправка за поръсване - магданоз; целина; чубрица;

Може да се използва и други зеленчуци-  карфиол;броколи; прясно зеле; през пролетта - лапад; коприва; лобода; спанак;


Приготвяне
В 0,800 мл вряща вода се поставят лещата, нарязаните лук, морков и целина. Като поомекнат се прибавят нарязаните чушка, картоф и тиквичка, булгура и сол на вкус. Когато всички продукти омекнат, се добавя грахът, ситно нарязания чесън, зехтина и настъргания на ренде  или обелен и нарязан на ситно домат. Супата ври още пет – десет минути.
При сервиране се поръсва със ситно нарязана зелена подправка.


При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

неделя, 15 ноември 2015 г.

Плодов сладкиш с бисквитена основа





Този сладкиш е доста стар и известен, но приготвян с ябълки. Подсетих се за него, докато ровех из старите книги и реших да го направя със смес от ябълки, круши и малко дюля, които му придадоха невероятен вкус и аромат.


Продукти 
бисквити – около 130 г
50 г масло
2 ябълки, 2 круши, парче дюля
2 – 3 с. л. захар
¾ ч. ч. едро нарязани орехови ядки
1 ч. л. канела

За тестото
4 яйца
1 ч. ч. захар
1,5 ч.ч. брашно  (200 г)
1 ч. л. бакпулвер
1 ванилия

Приготвяне
Маслото се разтопява в тавичката (размер 27/17 см). 
Нареждат се един ред бисквити. Може да се ползват чаени или обикновени, но от по-тънките. 

Върху тях се разпределя смес от обелените и нарязани на тънки резени или кубчета ябълки и круши и настърганата на едро ренде  дюля. Поръсва се с канелата и захарта. Отгоре се разпределят ореховите ядки. 



Яйцата и захарта се разбиват до побеляване и се прибавя ванилията. Смесват се с брашното, разбърква се и с тази смес се заливат плодовете.


Сладкишът се пече в предварително загрята умерена фурна – 180 градуса С.


Поднася се изстинал.



 И една снимка от преди няколко години.

1 ч. ч. = 200 мл


При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

Руло от омлет със спанак и моцарела




Една вкусна комбинация от печен омлет, пълнен със спанак и моцарела.
Рецептата видях  преди години в кулинарно предаване по телевизия Fox life. След това открих и рецептата.

Продукти
5 яйца
2 супени лъжици пармезан  /  или сирене Grana Padano
сол
200 грама спанак (коприва, лапад, лобода)
½ топка моцарела
олио за намазване на хартията за печене

Приготвяне
Спанакът се сварява за кратко в подсолена вода, залива се със студена вода и много добре се изстисква. Нарязва се на ситно.
Моцарелата се нарязва на малки парченца.
Яйцата се разбиват със сол и пармезан. Изсипват се в правоъгълна тава  с размер 32 см /21 см, застлана с намаслена хартия за печене. 
 Пече се в предварително загрята на 180 градуса С фурна за 5 – 10 минути.
Опеченият омлет, след като поизстине, внимателно се отделя от хартията за печене. Обръща се и върху страната, която е била към хартията, равномерно се разпределя спанака и моцарелата и се поръсва с малко сол (плънката не трябва да е на дебел пласт, за да може по-добре да се навие рулото).


С помощта на хартията се навива на руло по късата страна и се завива  като  пакет .


Поставя се в тавичка и се връща във фурната да се запече за 15- 20 минути на 180 градуса С.
Изпеченото руло се оставя да изстине, нарязва се на филийки и се поднася.



(Рулото съм приготвяла по различно време с коприва; лапад или лобода. Така побългарена рецептата, уверена съм, че ще стане много вкусна и с обикновено българско сирене, което ще направя следващият път!)



При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

неделя, 8 ноември 2015 г.

Крем супа с карфиол




Миналата седмица няколко души бяхме правили такава супа, сякаш сме се наговорили :) Това е моят вариант.
Продукти - за 2 порции
500 мл вода
150 г карфиол
100 г картоф
1 морковче
1 малка глава кромид лук
0,5 см пресен джинджифил
резен  целина
сол
1 ч. ч. (200 мл) прясно мляко
1 пълна ч. л. препечено брашно
1 жълтък
черен пипер; индийско орехче; лют червен пипер;
сирене
крутони
Стара снимка, когато съм правила супата със стрък целина

Приготвяне
Зеленчуците се почистват и измиват. Карфиолът се накъсва на розички. Стеблата се отделят и заедно с другите зеленчуци, нарязани на едро се поставят във вряща, подсолена вода. Като поомекнат , се добавят розичките карфиол.
Когато зеленчуците са напълно сварени, се пасират. Добавя се горещото мляко, опитва се на сол и се оставя да кипне. Отстранява се от огъня.
В това време се разбива жълтъкът, прибавя се брашното и 1 – 2 с. л. вода. Разбърква се на гладка кашичка. Първо на капки, след това на тънка струйка се добавят един-два черпака от течността на супата. Сместа се поставя на огъня, като се разбърква непрекъснато, докато започне да се сгъстява и леко да клокне.
Получената смес  внимателно, при непрекъснато разбъркване, се връща в горещата супа.
Супата се  сервира поръсена със смлян черен пипер; настъргано индийско орехче или лют червен пипер и крутони.

Може да се добави сирене.



При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!