Един много, много стар, забравен, но вкусен десерт,
с много варианти за поднасяне!
Продукти - за 1 порция – 1 ч. ч. = 200 мл
1
ч.ч. вода (или прясно мляко)
1/3
ч.ч. захар /или на вкус, или подсладител/
2
с.л. грис
1
ванилия
Украса – по избор
Приготвяне
Възварява
се водата (прясното мляко) със захарта. Прибавя се гриста на тънка струя и се
бърка на слаб огън, докато омекне.
Снема
се от огъня, добавя се ванилията и за да не хване кора, се бърка непрекъснато,
докато изстине.
Разбива
се с тел за яйца 15-20 минути, ( за по-малко време и по-бързо с миксер или с
телта към пасатор) докато се превърне в гъста бяла пяна.
Разпределя
се в чашки или формички. Остава се да
поотлежи, така става по-хубав.
Това
е основата на десерта.
Варианти
за разнообразно поднасяне има много:
-
оцветява се с прахчета степ;
-
смесва се с какао или пасирани плодове –
малини, къпини, ягоди и пр. и се редят на пластове в чашите;
-
в една част се прибавя кората и малко сок от лимон и жълта боя;
-
полива се с плодов сироп, топинг, мед;
-
украсява се с пресни плодове
-
украсява се с плодове от сладко
-
поръсва се с шоколадови или захарни пръчици, кокосови стърготини, дребни
бонбони или други украси
Или
се украсява по друг желан начин.
При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!
Много примамливи снимки на този десерт, жалко, че децата ми не щат да го вкусят след детската градина...Светли празнични дни!
ОтговорИзтриванеИглика, не се усеща гриста, като се разбие! За децата е по-хранително да се приготви с прясно мляко. Опитай, без да им казваш че е грис :) С едно подходящо поднасяне съм уверена че ще го харесат! :)
ИзтриванеХубави празници и на теб!
Интересен десерт, Ина, за пръв път го чувам и виждам.
ОтговорИзтриванеНо много примамливо изглежда :) ще трябва да го пробвам, защото нямам спомен за такъв от детската градина.
Поздрави и светли празници!
Пепа, знам го още от майка ми. Правеше се с вода, по-късно вече, за по-хранително се приготвяше с прясно мляко. В детските градини не е познат. Кой ще разбива гриста на пухкав крем ! :)
ИзтриванеПрегръдки и хубави празници!
И аз чувам май за първи път. Ама така обичам грис, че дори да не се усеща, знам, че ще го харесам. И мисля да го пробвам! Благодаря, че сподели, Тили!
ОтговорИзтриванеСърдечни поздрави и вдъхновена великденска подготовка ти желая!
Благодаря, Гери! Щом харесваш грис, уверена съм, че ще ти допадне предложения десерт!
ИзтриванеВесели празници!
Чудесен десерт, Тили! Никога не съм опитвала, изглежда много примамливо! А ти, каквото и да ни предложиш, съм убедена, че е много вкусно! :)
ОтговорИзтриванеПрегръдки и светли празници! :)
Благодаря, Дани! Винаги си толкова мила в коментарите!
ИзтриванеПрегръдки и хубави великденски празници!
И аз не съм била грис на пяна :)ново като технология е за мен и ще пробвам !
ОтговорИзтриванеВсички вариянти са красиви Тили и несъмнено вкусни !
Поздрав с прегръдка :)
Дани, винаги има първи път! Снощи се опитах да видя в една стара книга на майка ми дали я има тази рецепта и попаднах на заглавие в раздела за кремове - "Пенест крем". Оказва се същата технология, само че за друг крем! :) Нищо ново , само позабравено старо! :)
ИзтриванеСърдечни прегръдки и много хубави великденски празници!
За пръв път чувам и виждам такъв десерт , но много обичам грис с мляко и ще си направя ! Благодаря за страхотната рецепта ,Тили !
ОтговорИзтриванеИв, щом обичаш грис с мляко, само го разбии на пяна и украси по избор. Не се съмнявам че ще го поднесеш много красиво!
ИзтриванеПрегръдки!
Тили, чудесно е, че си извор на блюда, които чакат да бъдат припомнени!
ОтговорИзтриванеИ аз не съм чувала за този десерт, но като любител на възродените готварски рецепти, съм впечатлена!
Поздравления! Хубава вечер!
Албенче, благодаря! Радвам се съм те заинтригувала със тази стара рецепта!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Тили, съчетах твоята рецепта с тази на Веси - http://sladkoisoleno.blogspot.com/2013/06/blog-post_15.html. Използвах наполовина мляко и вода, но и идеята за карамел. Благодаря ви и на двете! Още по-хубаво мляко с грис се получава, доста пухкаво. Сега се охлажда, ще го видим утре как ще е - след престой в хладилника. :)
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубава вечер!
Гери, надявам се положителният резултат вече да е налице! Наистина комбинацията от двете рецепти е добра!
ИзтриванеПоздрави!
Налице е и още как. Вече отлежава в хладилника резултатът за втори път - отново приготвих. ;) Благодаря, Тили, и хубава вечер!
Изтриване