сряда, 3 юли 2013 г.

Ликьор Асорти /Тути-Фрути/



Това ще е публикация с продължение, в смисъл с добавка на снимки за крайния резултат :)
Скоро се сетих за този домашно направен ликьор. Майка ми правеше „Ореховка” и „Вишновка”. У дома почти не се употребяваше алкохол, само по големите празници. С тези ликьори се черпеха гости. Аз пък обичах прецедените и изсъхнали плодове, когато алкохолът е изветрял, но парченцата плод сладнят :)
Късно се сетих и изпуснах орехите, ягодите и вишните. Но и с други плодове става невероятно ароматен.
И ако има все още любители на домашния ликьор, ето нашата рецепта:
  
Продукти
1 л ракия
сезонни плодове
захар

Приготвяне
В стъклено шише /или буркан/ от 3 л се изсипва ракията.
 Слагат се от първите пролетни плодове - ягоди, вишни, череши, малини и т.н. до последните есенни плодове - грозде, ябълки, круши, дюли. Плодовете са предварително измити и подсушени. Едрите плодове се нарязват на парченца. Вишните и черешите се добавят с костилките.

Слага се колкото плод, толкова захар. Например 1 чаша плод, съответно 1 чаша захар, 1/2 чаша плод - 1/2 чаша захар. Съдът се затваря плътно. Престоява на тъмно и хладно.

След  всяко добавяне на плод и захар,  сместа се разбърква или разклаща, за да се разтопи захарта.

След последния прибавен плод питието престоява още 20-тина дни. Прецежда се и се съхранява в стъклени бутилки.
Ликьорът придобива невероятен вкус и аромат.

При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

37 коментара:

  1. Ина, страхотно ароматно питие си заредила, само си позволявам да ти кажа, че не е добре да го съхраняваш в пластмасова бутилка, ще ти развали качеството на питието!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Игличе, зная това, напълно си права! Просто използвах пластмасовата бутилка само заради черешите, че вече изчезват от пазара. Престояха само един ден и вече всичко прехвърлих в стъклен буркан :).
      Поздрави!

      Изтриване
  2. Инче, моята майка прави такъв и много го обичам. Имах останали на дъното в един буркан плодове точно от такъв ликьор и ги употребих в шоколадовия сладкиш с пияни вишни :) Дано и тази година да е заложила мама, че аз забравих. Много хубав и уханен е! Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. А,а,а,!!! Какво става с тези коментари! Снощи отговорих на Иглика, днес коментара го няма! Преди малко ти отговорих, и този изчезна! (:(:(: Роси е коментирала, - в пощата имам коментара, в блога го няма! (:(:(:
      Снеже, с удоволствие ще се възползвам от идеята да ползвам плодовете от ликьора за сладкиши!
      Прегръдки и приятна вечер!

      Изтриване
  3. И за сладкиши сигурно е вълебство. Чудесна идея, Тили!
    Поздрави и хубав ден от мен! :)))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери, ти пък ми даваш идеята да заместя рома в някои сладкиш! :)
      Поздрави и приятна вечер!

      Изтриване
  4. Тили, помня този ликьор от своето детство. Мама приготвяше ароматната напитка.
    С пожелание за слънчево настроение!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Стас, много се радвам че ти припомням детството с тази напитка!
      Приятна вечер!

      Изтриване
  5. Тили! Много го харесвам и всички тези аромати и опиянените плодчета и всеки път е различен:)! Страхотен е твоят! Прекрасен четвъртък!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кате, точно така е - винаги е различен в зависимост от плодовете и количеството им, но винаги е много ароматен!
      Благодаря ти! Хубава вечер!

      Изтриване
  6. Чудесна е идеята ти Тилия -
    много харесвам този комбинирам вкус и аромат,
    а и тъкмо навреме, сега има изобилие от плодове.
    Поздрави и хубави летни дни, Диана

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Диана!
      Закъснях малко, но ще има още много плодове, с които да обогатя аромата!
      Поздрави и много лятно настроение!

      Изтриване
  7. Много ги обичам тези домашни ликьори! Правим вкъщи вишновка, малиновка и с ягоди направихме тази година за експеримент. :)
    Много добро предложение за летните дни и с бучка лед! :)
    Хубав и усмихнат ден, Инче! Прегръдки! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Светле, с ягоди не сме правили, ще се радвам да споделиш по-късно мнението ти!
      Прегръдки и прохладна вечер!

      Изтриване
    2. Ароматен е и сме доволни от резултата! Тази година уж имаше много ягоди, но покрай дъждовете и мигновено изчезнаха от пазарите (за жалост домашните ни са много малко и затова купуваме). Та успяхме да сложим около 300 г нарязани на половинки ягоди в едно шише, захар на вкус и ракия. Става като милиновката, но в случая ягодовка. :)

      Изтриване
  8. Бях си донесла преди 2 год. един трилитров буркан с туршия , отивам да го търся :) ! От години не съм се сещала за този ликьор ,Тили ! По моя край му казвахме ''амброзия '' :) ! При нас се намират още ягодки и вишни , а орехи не съм слагала никога ! Така , че отивам за буркана :) ! Чао и благодаря за спомена !
    Прегръдка !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ив, името "Амброзия" напълно отговаря! Не съм го срещала до сега! Много ми харесва. Май ще взема да го добавя и него! :):):)
      Бягай за буркана и започвай!
      С орехи се прави ореховката, но за нея вече е късно. Плодът трябва да е млечен - като се разреже, да не се е образувала черупка, всичко да е меко.
      Това е мамината рецепта, която съм качила във Веселия готвач, : 50 орехчета, 1 л ракия - 45 градуса, 1 кг захар. Вътрешността на орехчетата трябва да е съвсем мека, да не са се образували вече ядки. Разрязват се на резенчета (с ръкавици, иначе ръцете се оцветяват) и се заливат с ракията. Престояват на слънце 30 дни. Добавя се захарта, разбърква се и престояват още няколко дни. Прецежда се и се съхранява в стъклени бутилки.
      Чао и есента да се чукнем за здраве!

      Изтриване
  9. И аз не съм чувала Амброзия, но ТУти Фрути се убих да правя, когато дойдох сама тук в града :) и много го пиехме, докато се научих преди някоя година да пия ракията чиста :)) Последните две години го правих по навик и подарявах или на мама и приятелки, които му се радваха много, или на бонбони разни.
    Поздравления, че сподели тази хубава рецепта за домашния елексир, Ина!
    Поздрави и :) наздраве :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Пепа, не можах да се науча да пия нито бира, нито вино, нито ракия! Но на ликьор няма да откажа, макар и в малко количество! :)
      Наздраве и спокойна нощ!

      Изтриване
  10. Тили, това Тути-Фрути е прекрасно. Обичам единствено ликьор, а домашен особено. Ама тази година и аз изпуснах сума плодове и явно ще остана с надеждата догодина да съм по-чевръста :)
    Поздрави и хубав следобед!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Албенче, никак не е късно! Ако имаш малко "излишна" ракия, пробвай! И аз мислех че ще изпусна черешите, днес на пазара видях че пак са се появили. Излизат малините, слагала съм петровки ябълки, летни круши, пъпеш, парче диня, да не говорим за есенните плодове - ябълки , круши, дюли, грозде, къпини. Сигурно нещо изпускам. Така че време има! :)
      Поздрави!

      Изтриване

  11. "Роси написа нов коментар за публикацията ви "Ликьор Асорти /Тути-Фрути/":

    Тили,караш ме да експериментирам и аз,много ми допада идеята ти.
    И без това у дома има бол ракия,която много рядко употребяваме,а повече раздаваме :) ,ще взема да заредя едно шише да видим какво ще се получи.Благодаря за рецептата и подробните указания!
    Сърдечен поздрав!"

    Роси, (Кулинарен елексир) - това писмо имам в пощата си, но коментара го няма в блога ми! Не за пръв път се случва и не зная причината! (:
    Благодаря ти за коментара, радвам се че съм полезна! Ще се радвам ако есента споделиш резултата!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  12. Още имам от миналото лято!Разкошен аромат има.Аз гобправя обаче с литър ром. Опитай,ако искаш:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Траянче, зная че се прави и с ром или с водка. Мога само да предположа колко по-ароматен е с рома. Но не ми е по джоба, още повече при положение че ракията ми е без пари, както и повечето от плодовете :):):) Имаме шишенце с ром и то се пази само за ароматизиране на сладкиши!
      Поздрави и приятна съботна вечер!

      Изтриване
  13. Аз ликьори не обичам, освен ако не става дума за сладкиши- там са си точно на място. Но понеже сега имам няколко модела, ще си запиша рецептата за догодина;)
    Хубава вечер, Тилия!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Марта, надявам се да ти допадне!
      Хубава вечер и на теб!

      Изтриване
  14. Тили и аз не пия ликьори, но в някои сладкиши са просто необходимост. Използвам ги като аромат, алкохола, вярвам, че изветрява, а и аз обичам плодчетата.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вети, често използвам по малко ром в сладкиши. Сега този ликьор ще разнообрази ароматите!
      За плодчетата явно сме на едно мнение! :)
      Спокойна нощ и сърдечни поздрави!

      Изтриване
  15. Здравейте!!Имам много важни за мен въпроси!Може ли да се сложи алкохола и захарта-и после да се добават общо 1 кг плодове,или е задължително на етапи-плод,захар,плод,захар........Другия въпрос е кога може да се консумира-20 дена след последния плод ли??И третия въпрос-каква е годността му,ориентировъчно???Много станаха въпросите,извинявам се :) Ще се радвам да ми отговорите!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, анонимен! Продължението на тази публикация може да видите тук - http://da-gotvim-s-tillia.blogspot.com/2013/12/blog-post_31.html
      На въпросите:
      Дозата която използвам е 1 ЛИТЪР РАКИЯ, а не 1 кг плодове. Количеството, по-скоро грамажът, на плодовете и захарта не може да се даде, защото ги добавям когато имам в наличност. Допълвам докато бурканът се напълни. Тук е важен не грамажа, а обема - чаша (купа) плод, чаша (купа) захар; или 3 чаши плод, съответно 3 чаши захар и т.н.
      Ако, например, искате да направите само от един плод (както е за вишновката), слагате примерно една купа вишни и същата купа със захар и така докато се напълни буркана.
      Консумацията е възможна 20-тина дни след слагането на последния плод, ако се прави с различни плодове, от пролетта до есента. По същия начин се консумира, ако е направен само от един плод, примера с вишните. 20 дни, след като сте сложили вишните (а те се слагат наведнъж), може да се консумира. Аз даже оставям да престоят по-дълго време.
      Относно срока - имала съм останал от майка ми от 2 - 3 години. По-горе в коментарите Траяна пише че има от предишното лято. Няма да се развали! Това е наситен разтвор от ракия и захар. А и едва ли ще остане! :)
      Тук искам да допълня - ако ликьорът ви се струва много сладък, може да разредите с ракия до като на вас ви допадне сладостта.
      Надявам се да съм била полезна с отговорите си. Ако все пак има нещо неясно, с удоволствие ще отговоря! Ще се радвам ако споделите резултата! Успех!
      Хубав ден!

      Изтриване
  16. Благодаря!Бяхте много изчерпателна.В една др рецепта прочетох,че първо може да се налее алкохола и захарта,и след това всички плодове накуп,а не поетапно,тая затова попитах за това :)

    ОтговорИзтриване
  17. Здравей Тили, казвам се Марияна. Аз имам два въпроса. Може да няма как да стане, но, ако този ликьор остане доста воднист (както може би ще е, заради ракията), има ли начин да го стъстя и да му придам малко плътност, примерно със сметана или др. ?
    Другото, което искам да питам е за количеството ракия. Аз преди малко сложих съставките в едно 5л. шише - 1л. ракия и по 2,5 ч.ч череши и захар). Та, ако ракията е повече от другите съставки, може ли да стане прекалено алкохолно ?
    Предварително, благодаря и поздрави ! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Марияна! Тук - http://da-gotvim-s-tillia.blogspot.com/2013/12/blog-post_31.html може да видиш че ликьора не остава рядък. С добавката на толкова захар и плодове, за да се напълни буркана, това и не може да се случи. Не съм чула или чела за уплътняване със сметана или нещо друго. Ако намериш нещо подобно, ще ми е интересно да науча и аз.
      По втория въпрос. Предполагам че ще добавяш още плодове и захар. Няма да стане прекалено алкохолно - това зависи от алкохолния градус на ракията. Предполагам че ракията ти е с нормален градус - 40 - 45 градуса.
      Поздрави и дано да съм ти помогнала!

      Изтриване
    2. Всъщност ракията е кайсиева с 49-50 градуса. Сега повторно сложих череши, но количеството захар, беше наполовина на черешите. Дано да не е грешка и да се получи, защото правя ликьор за първи път. Евентуална несполука ще доведе до реплики от типа "нали ти казах" :D
      Лека нощ !

      Изтриване
    3. Не съм почитател на алкохолните напитки, но съм опитвала кайсиева ракия и е единствената, която ми е харесала :)
      От захарта зависи сладостта на ликьора.
      "Нали ти казах" - познато нещо. Не се безпокой - каквото и да се получи ще се изпие!
      Успех!

      Изтриване
    4. Благодаря ! Ликьорът придоби страхотен червен цвят, а вкуса ще разберем, след 18 дена.
      Междувременно ще разгледам сладката част от блога ти :D
      Всичко хубаво и лек ден :)

      Изтриване