неделя, 7 юли 2013 г.

Сарма от патладжани и кайма в доматен сос




Идеята е от предаване на  Ив. Звездев, изпълнението  - с налични продукти :)
Продукти
500 г кайма смес /в оригиналната рецепта е телешка/
2 – 3 патладжана
1 яйце
1 с. л галета 
кимион и смлян черен пипер на вкус
олио
сол на вкус, ако каймата не е солена

За доматения сос
3 - 4 домата /400-500 г/
1 глава кромид лук
2 скилидки чесън
1 щипка захар
1 ч.л. сол
2-3 с. л. олио
магданоз

Приготвяне
Доматения сос: Нарязва се на ситно главата кромид лук и чесъна. Запържват се до златисто. Прибавят се пасираните домати. Поръсва се със захар и сол. Сосът  ври  5 – 10 минути.

Патладжаните се нарязват на тънки филийки. Посоляват се, оставят се да се по отцедят малко, за да изчезне горчивината им, след което се изплакват и подсушават. Изпичат се на грил тиган, като леко се намазват от двете страни.
Към  каймата се прибавят яйцето, галетата и подправките. Размесва се много добре. Оформят се  кюфтенца, които се изпичат на грил тиган. 

Взима се 1 филийка патладжан и върху нея напречно се слага друга филийка патладжан. В средата на получения кръст се поставя кюфте. Завива се като сарма.

Поставя в намаслено глинено гювече /или тавичка/ със завитата част надолу. 

Залива се с доматения сос. Пече се на 180 градуса за 25-30 мин.


При поднасяне се поръсва със ситно нарязан магданоз.




При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

32 коментара:

  1. Чудна лятна манджичка! Но, питам се, няма ли да стане по-мързеливо, ако каймата се омеси с повечко лук и кюфтенцата са сурови, тоест гриловането им да се пропусне? Някаква такава идея бях видяла при Йоли...С поздрав: Ана

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ана, защо пък не! Аз използвах идеята на Ив. Звездев. Кюфтенцата са съвсем леко гриловани, само колкото да се запечатат. Опитай и ще се радвам да споделиш! :)
      Поздрави и хубав ден!

      Изтриване
  2. Ех, че вкусно ми стана, Инче! Обичам ги такива доматени, типично летни. Ще опитам и тези симпатични вързопчета :)
    Поздрави и приятен ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Снеже, наистина типично летно ястие! Надявам се да ти допаднат!
      Прегръдки!

      Изтриване
  3. Много апетитно лятно ястие! :) По подобен начин завити правя и със плънка от сирене, яйца.. Но каймата и патладжана се обичат много и този вариант ще пробвам! :) А към това ястие и едно меко хлебче му отива много! :)
    Прекрасна седмица, Инче! Прегръдки! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Светле, наканила съм се и аз да направя с други плънки. Вкусно и ефектно е!
      Хубава седмица и на теб!

      Изтриване
  4. Браво на моята Тили!Тези твои сърмички са върховни..........!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Миленче, благодаря ти! Много се радвам че ти допадат!
      Поздрави и успешна седмица!

      Изтриване
  5. Тази рецепта определено е за мен!Много , много апетитно! Непременно ще я пробвам!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Траянче, радвам се че вкусовете ни са еднакви! Надявам се на отзив!
      Поздрави!

      Изтриване
  6. Тили, много много апетитно! Ще се възползвам в сезона на патладжана. Придърпвам си чинийката :)

    Усмината седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Танче и заповядай! :) Приятен апетит!
      Приятна вечер!

      Изтриване
  7. Много вкусно и апетитно изглежда, Тилия,
    чудесна идея и страхотни снимки.
    Много лятно и ефектно, благодаря,
    сърдечни поздрави и хубаво лято, Диана

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Диана, благодаря за поредния мил отзив!
      Успешно лято и на теб!

      Изтриване
  8. Ееее,Ина,ама това си е толкова разкошно за хапване,браво,много ми допада!Страшно вкусно ще да е,няма спор,а и снимките ти са толкова подканящи!Прегръдка и хубава юлска седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Роси! Радвам се, че споделих рецептата,защото резултатът наистина си струва! Ако е и с телешка кайма ще е още по-вкусно.
      Прегръдки

      Изтриване
  9. Олеле, Тили, тази първата снимка е разкош! Толкова изкусително представено ястие, така красиво поднесено! Прекрасна седмица, Тили!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кате, благодаря за топлите думи!
      Хубава и успешна седмица и на теб!

      Изтриване
  10. Тили, голяма вкусотия и такъв уют ми създава - на домашна храна. Страхотно предложение и презентация, и снимки!
    Сърдечни поздрави! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Гери! Радвам се, че ти създавам такова усещане!
      Сърдечни поздрави и приятна вечер!

      Изтриване
  11. Тили, нямаш равна на тези прекрасни ястия! Може да видяла идеята, но такова изпълнение си представила, че аз като ги направя тези сърми, ще ги кръстя "Патладжанените пакетчета на Тилия"!
    Хубава и вкусна седмица! Поздравления!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Албенче благодаря ти! Трогна ме с този коментар!
      Успех и приятна вечер!

      Изтриване
  12. Браво, браво, чудесни са! Много апетитни,патладжани обичам всякакви,така че няма да подмина това предложение, благодаря! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Мари! Радвам се че надникна в блога и ти е харесало предложението!
      Поздрави и спокойна вечер!

      Изтриване
  13. Тилия, Тилия, само като чуя патладжан и се размечтавам!
    Благодаря, че сподели тази рецепта!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Бети, радвам се че ти допада!
      Сърдечни поздрави!

      Изтриване
  14. Това е по мой вкус - прелест отвсякъде! Чудесна хрумка, Тили :)

    С пожелание за слънчево лято :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Инче! Хрумката е чужда, изпълнението е мое! :)
      Хубави почивни дни!

      Изтриване

  15. "elidrag написа нов коментар за публикацията ви "Сарма от патладжани и кайма в доматен сос":
    Всичко, приготвено с патладжани, ми е любимо.
    Това е чудесна рецепта, чудесно изпълнена и с много красиви снимки.
    Пожелавам ти хубава седмица."

    Благодаря ти Ели за милите думи! Не знам защо и твоят коментар не излезе в блога, а само в пощата! (:
    Поздрави и чудесна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  16. Отговори
    1. lutka40, Dziękuję!
      Радвам се че рецептата ви е допаднала и сте я използвали в блога си!
      Поздрави!

      Изтриване