неделя, 13 декември 2015 г.

Задушени зелени домати (пресни или от туршия) с моркови и чеснова паста




  Пробвала съм ги и със зеленчуци от туршии, приготвени с оцет. Знам колко са вкусни.
Рецептата е за пресни зелени домати, но в момента нямам такива и затова използвах  домати от туршиите, приготвени с фикс на Dr.Oetker. Чесновата паста е много добро допълнение.

Продукти
2 с.л. зехтин (олио)
450 г зелени домати (пресни или от туршия)
1 средна глава лук
2 големи моркова
¼ ч.ч. листа целина
¼ ч.ч. магданоз
¼ ч.ч. вода
3 скилидки чесън
сол
прясно смлян черен пипер

Приготвяне
В тиган се загрява мазнината. Добавят се  доматите, нарязани  на резени; лука, нарязан на ситно; морковите, нарязани на кръгчета, или рендосани на едро ренде и водата.
Покрива се тигана с капак и се задушава на слаб огън около 20-тина минути, като от време на време се разбърква. Пробва се на сол, ако са от туршия. Ако е необходимо се досолява. Прибавят се едро нарязаните листа целина и магданоз и се задушава още 10-тина минути.
Чесънът се счуква на паста с малко сол.
Когато зеленчуците омекнат, се махат от огъня, смесват се с чесновата паста и се поръсват с черен пипер.






При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

14 коментара:

  1. Ммм, какво удоволствие за небцето. Обожавам зелени домати :)
    Поздрави! Успешна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И ние ги харесваме в туршия. Този път поизостанаха и намериха чудесно превъплъщение в тази рецепта! :)
      Поздрави!

      Изтриване
  2. Не съм приготвяла такова ястие със зелени домати Тили.Много интересно предложение.Навремето баба ми правеше каша със зеленчуци от туршия и ставаше много вкусна и питателна.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Елена, ще се доверя на баба ти и ще пробвам. Старите хора знаят какво е вкусно! :)
      Поздрави!

      Изтриване
  3. Много интересно, Ина. Не се и съмнявам, че е вкусно! поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. Ооооо Инче,невероятно предложение. Изглежда много много добре.Записвам си идейката веднага :)))
    Поздрави, миличка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аля, радвам се че мога да подхвърля идея!
      Поздрави и на теб!

      Изтриване
  5. Страхотно предложение, Тили,
    много интересно и апетитно ... както и другите ти постни предложения!
    Благодаря, поздравления и за чудесните рецепти в новото списание, и още празнично вдъхновение!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Диана! При мен май повече са постните рецепти!
      Спокойна вечер!

      Изтриване
  6. Иха, много ми харесва това предложение, Тили. Различно, интересно и много вкусно. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Кате! Вече рядко се готвят такива простички ястия. Забравени са, а наистина са вкусни.
      Лека вечер!

      Изтриване
  7. Тили, и това е супер интересно! Не бях виждала рецептата ти за свинско със туршия, по родния край на моите предци се приготвя нещо подобно - пуснала съм рецептата като "Свинско по самоковски". Записвам си и тези твои рецепти.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Весе, сега прегледах и твоята рецепта. Явно основната рецепта е една и съща, всеки нещо си добавя. Ама пък е вкусно, нали?! :)
      Прегръдки!

      Изтриване