четвъртък, 30 юни 2016 г.

Яхния с кюфтета от кайма и булгур





В  колекцията  ми с булгурени ястия  има вече комбинация от кайма и булгур - Пълнени чушки с булгур и кайма. Както вече съм писала, булгурът  е достойна замяна на ориза. Затова когато срещнах тази рецепта веднага приготвих ястието.
Продукти
За кюфтетата
250 г кайма (в оригинала – телешка)
100 г булгур (ситен, за кюфтета)
1 малка глава лук
1 яйце
1 филия сух хляб (галета)- при необходимост
сол
чубрица, кимион, лют червен пипер

брашно за овалване
магданоз

За соса
1  глава лук (праз; пресен лук)
2 скилидки чесън
2-3 картофа
2 с.л. доматено пюре (домашна лютеница)
3 с. л. олио
1 ч. ч. вода

Приготвяне
Булгурът се измива и се накисва в топла вода за десетина минути.
Каймата се смесва с настърганата глава лук, яйцето, подправките и ако сместа е рядка, се добавя хляб (галета). Прибавя се добре отцедения булгур. Всичко се омесва добре и се оформят кюфтетата. Овалват се в брашно.
В сгорещеното олио се задушава ситно нарязания лук. Прибавя се чесъна, нарязан на ситно или на филийки  и след като се задуши и той за една минута – нарязаните на кубчета картофи, разреденото с малко вода доматено пюре (лютеница) и  водата. Като заври се пробва на сол и се добавят кюфтетата. Врат докато изплуват на повърхността.
При сервиране се поръсват със ситно нарязан магданоз.
С малки изменения от този източник


При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

2 коментара:

  1. Ще си запиша и ще пробвам някой път, само на домашните не трябва да споменавам, че чуят ли булгур, все едно не знам какво чуват:))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Никакво казване! :) И при нас първоначално с недоверие го посрещнаха, но свикнаха. Даже скоро дъщерята ми каза - "сготви нещо с булгур".

      Изтриване