За
любителите на сиропираните десерти!
Продукти
Пакет
фини кори за баница – 400 – 500 г
2/3
ч. ч. олио
280
г локум (2 кутии)
по
желание – четвъртинки орехови ядки
За сиропа
2
ч. ч. захар
3
ч. ч. вода
2
ванилии
по
желание - сокът на половин лимон
1 ч. ч. = 200 мл
Приготвяне
Локумите
се нарязват по дължина на половинки.
С четка се намазва с олио 1 лист от корите и се срязва в средата.
Всяка
половинка се прегъва на три. Горната страна също се намазва леко с олио.
В
тесния край се поставя половин парче локум и по желание – четвъртинка орехова
ядка.
Навива
се на пуричка.
Така
се процедира и с другите кори. Подреждат
се една до друга в намаслена тава. Отгоре се намазват с олио.
Пекат
се в предварително загрята фурна, на умерена температура – 180 градуса до
златисто. Пекат се бързо - около 20
минути.
В
зависимост от броя на корите в пакета излизат между 24 – 32 броя.
Приготвя се сироп от
водата и захарта, който след като кипне, трябва да поври десетина минути, докато
се посгъсти. Маха се от огъня и се ароматизира с ванилията и лимоновия сок.
С топлия сироп се заливат изстиналите пурички. Оставят се на
хладно място поне за 12 часа.
При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!
Разкошни са станали! Поздрави!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Траянче!
ИзтриванеСлънчев ден!
Чудесни са ! Бях забравила за този сладкиш, благодаря че напомни :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Кайти! Радвам се, че съм припомнила. :)
ИзтриванеПоздрави!
Тили,
ОтговорИзтриванечудесни, лесни сладки изкушения.При това много икономична рецепта.Прекрасно изпълнение и снимки.
Поздрави !
Благодаря ти, Елена! Малко по-друг начин на оформяне, но наистина са много вкусни.
ИзтриванеПоздрави!