Панагюрци
дали знаят за такива чушки, но технологията на приготвянето е еднаква с тази на
„яйца по панагюрски”, затова и така се наричат. Лесно за приготвяне ястие,
малко продукти и много добро съчетание на млечно-чесновия сос със сладостта на
печените чушки!
Продукти
8
печени и обелени червени чушки
3
– 4 с. л. олио
400
г кисело мляко
чесън
копър
сол
1
ч. л. червен пипер (по желание)
Приготвяне
Чушките
се нарязват на парчета или ивички. Посоляват се и се запържват леко в сгорещеното олио. Изваждат се.
Киселото
мляко се посолява и смесва с пасирани или смачкани скилидки чесън на вкус и
ситно нарязан копър.
Сервира
се като в чинията се поставят чушки и се заливат с овкусеното кисело мляко или
се поставя киселото мляко и отгоре чушките.
Сервират
се, като киселото мляко се полива с олио от запържените чушки. То се е оцветило
червено. Но може и след като запържените чушки се извадят, в горещото олио да
се прибави червен пипер, да се разбърка 10-тина секунди и с него да се залее.
Адаптирано
от тук
При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!
Тили, това е една от любимите ми постни гозбички! С тая малка разлика, че позатоплям млякото преди сервиране. Много лесно и вкусно, прекрасна есенна манджица!
ОтговорИзтриванеВили, и на нас ни стана любима. Хубавото е, че може да се приготви по всяко време на годината, защото печени чушки винаги има. Ще имам предвид предварителното затопляне на киселото мляко,особено в студеното време. Благодаря ти за подсказката! :)
ИзтриванеПоздрави!
Страхотно,много ми харесва и ще опитам обезателно,Инче,благодаря!
ОтговорИзтриванеРоси,оказва се че и такива простички ястия са много вкусни! :)
ИзтриванеПрегръдка!
Тили,
ОтговорИзтриванечудесно и много вкусно се е получило това ястие.По нашия край правим едно подобно ястие - печени зелени и червени пиперки, цели с дръжките, леко запържени без брашно ги заливаме с гъсто прясно овче мляко или каймак.Оставяме на котлона само да клокнат няколко пъти и са готови.Пробвай, много вкусно се получава.
Но и твоята есенна , много вкусна гозба е чудесна.
Поздрави !
Елена, непременно ще пробвам! Благодаря ти, че сподели.Правих няколко пъти пържени чушки с кисело и прясно мляко, много ми харесаха, но още не съм качила рецептите.
ИзтриванеПоздрави!
Тили, аз за чушки по панагюрски знам от Жоро Бордовски, но неговата рецепта е малко по-различна, но за мен много любима. Ще опитам и твоите чушки:)
ОтговорИзтриванеВеси, прочетох и неговата. Надявам се да я направя и нея. Харесвам такива предложения! :)
ИзтриванеПоздрави!