петък, 30 септември 2016 г.

Чушки по панагюрски




Панагюрци дали знаят за такива чушки, но технологията на приготвянето е еднаква с тази на „яйца по панагюрски”, затова и така се наричат. Лесно за приготвяне ястие, малко продукти и много добро съчетание на млечно-чесновия сос със сладостта на печените чушки!


Продукти
8 печени  и обелени червени чушки
3 – 4 с. л. олио
400 г кисело мляко
чесън
копър
сол
1 ч. л. червен пипер (по желание)

Приготвяне
Чушките се нарязват на парчета или ивички. Посоляват се и се запържват  леко в сгорещеното олио. Изваждат се.
Киселото мляко се посолява и смесва с пасирани или смачкани скилидки чесън на вкус и ситно нарязан копър.
Сервира се като в чинията се поставят чушки и се заливат с овкусеното кисело мляко или се поставя киселото мляко и отгоре чушките.
Сервират се, като киселото мляко се полива с олио от запържените чушки. То се е оцветило червено. Но може и след като запържените чушки се извадят, в горещото олио да се прибави червен пипер, да се разбърка 10-тина секунди  и с него да се залее.




Адаптирано от тук

При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

8 коментара:

  1. Тили, това е една от любимите ми постни гозбички! С тая малка разлика, че позатоплям млякото преди сервиране. Много лесно и вкусно, прекрасна есенна манджица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вили, и на нас ни стана любима. Хубавото е, че може да се приготви по всяко време на годината, защото печени чушки винаги има. Ще имам предвид предварителното затопляне на киселото мляко,особено в студеното време. Благодаря ти за подсказката! :)
      Поздрави!

      Изтриване
  2. Страхотно,много ми харесва и ще опитам обезателно,Инче,благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси,оказва се че и такива простички ястия са много вкусни! :)
      Прегръдка!

      Изтриване
  3. Тили,
    чудесно и много вкусно се е получило това ястие.По нашия край правим едно подобно ястие - печени зелени и червени пиперки, цели с дръжките, леко запържени без брашно ги заливаме с гъсто прясно овче мляко или каймак.Оставяме на котлона само да клокнат няколко пъти и са готови.Пробвай, много вкусно се получава.
    Но и твоята есенна , много вкусна гозба е чудесна.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Елена, непременно ще пробвам! Благодаря ти, че сподели.Правих няколко пъти пържени чушки с кисело и прясно мляко, много ми харесаха, но още не съм качила рецептите.
      Поздрави!

      Изтриване
  4. Тили, аз за чушки по панагюрски знам от Жоро Бордовски, но неговата рецепта е малко по-различна, но за мен много любима. Ще опитам и твоите чушки:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Веси, прочетох и неговата. Надявам се да я направя и нея. Харесвам такива предложения! :)
      Поздрави!

      Изтриване