петък, 22 декември 2017 г.

Яхния с картофи и сушени сини сливи


Ястията със сушени сини сливи отдавна трайно са се настанили в моята кухня:


Това е поредното предложение.


Продукти за 2 порции
500 г картофи
150 г сушени сини сливи
1 глава кромид лук  (стрък праз лук)
1 малък морков
парче целина

1 чаена лъжичка червен пипер
1 с. л. доматено пюре
1 пълна чаена лъжичка препечено брашно
сол
4—5 супени лъжици олио

Приготвяне
Сините сливи се измиват и  накисват предварително в студена вода. Ако са с костилки им е необходимо повече време, поне 2 – 3 часа, ако са без костилки достатъчно е и около половин час. В момента на пазара се продават доста меки и понеже ползвам такива без костилки, въобще не ги кисна предварително, а направо ги прибавям.
Ситно нарязаният лук и настърганите на едро ренде или нарязани на ситни кубчета морков и целина се задушават под капак  в сгорещеното олио. Като омекнат се поръсва с червения пипер, разбърква се и веднага се залива с гореща вода. Щом заври, се добавят обелените и нарязани на кубчета картофи и сините сливи. Ястието се посолява.
След като картофите и сините сливи омекнат, се прибавя доматеното пюре, размито заедно с брашното в  малко студена вода. Ври още 5 минути. Сосът трябва да бъде  умерено гъст.

Приятен апетит!


При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

6 коментара:

  1. Обичам ястия със сливи!
    Благодаря за всичките идеи, Инче!
    Весели празници!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, радвам се че и ти харесваш ястията със сини сливи. Надявам се да се възползваш от някоя идея! :)
      Весели празници и на теб!

      Изтриване
  2. Чудесна идея, Тили, това е по мой вкус -
    не пиша често,но знаеш, че обичам предложенията ти!
    Светли, мирни и благодатни Рождественски празници!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Диана! Радвам се че ястието и на теб ти допада.
      Честито Рождество Христово и приятно посрещане на Новата година!

      Изтриване
  3. Здравейте,

    Казвам се Пенка от гр. Троян. Вашия вариант изглежда интересно и със сигурност ще го сготвя. От моята баба знам същата рецепта като съставки, но се запича на фурна, добавя се и малко ориз, също го правеше в комбинация и със свинско месо на кокал.

    Всочко добро!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за споделената идея. С удоволствие ще пробвам!
      Поздрави!

      Изтриване