неделя, 4 март 2018 г.

Канелони с кайма и бешамелов сос




Продукти
125 г канелони (12 броя)

За плънката
300 г кайма
100 г домати (консерва или пресен; или 1 с. л. доматено пюре)
30 г глава целина 
100 г кромид лук
80 г морков
2 с. л. олио (зехтин)   
подправки на вкус – босилек; риган; мащерка; чесън сух или 1 скилидка пресован пресен; или други
щипка захар
сол

За бешамеловия сос
25 г масло
25 г брашно
400 мл прясно мляко
сол
щипка индийско орехче

50 г пармезан (кашкавал)  

Приготвяне
За плънката
Настърганите на едро ренде морков и целина и нарязаната на ситно глава кромид лук са задушават до полуготовност в олиото (зехтина).
Каймата се разбърква с вилица със съвсем малко студена вода, за да не стане след това при пърженето на големи гранули. Прибавя се към задушените зеленчуци. Сместа се разбърква и се пържи, докато течността се изпари и каймата побелее.
Добавят се намачканите домати от консерва (или пресни – обелени и нарязани на ситно или рендосани на едро ренде, за да се отстрани ципата  или доматено пюре). Ври докато течността се изпари и сместа се сгъсти. Прибавят се подправките. Отстранява се от огъня и се  оставя да се поохлади малко.

За бешамеловия сос
Прясното мляко трябва да е предварително сварено и изстинало.
Бешамеловият сос ще бъде по-рядък от обикновения, за да може канелоните да омекнат. На умерен огън се разтопява маслото, прибавя се брашното и се пържи до светло златисто. При непрекъснато разбъркване с тел,  се налива на струйка студеното мляко. Сосът започва да се сгъстява. Ври 2-3 минути и се отстранява от огъня. Подправя се със сол и настъргано индийско орехче.

Тавата, в която ще се пекат канелоните се намазва с 4-5 с. л. бешамелов сос.
Канилоните се пълнят с плънката. Използвах кафена лъжичка, като всяка тръбичка с единия отвор поставях върху безимения и малкия пръст и придържах с останалите три пръста.

Така много бързо се пълнят.
Подреждат се в тавичката, върху соса, на 1 ред, едно до друго 

и се покриват с останалия сос. Съдът се завива с алуминиево фолио или се поставя капак.
Ако съдът е керамичен или стъклен, както при мен, се поставя в студена фурна. Ако е емайлиран, може в предварително загрята фурна.
Пекат се на 200 градуса С за 10-тина минути, след което температурата се намалява на 180 градуса и се пекат около 30-40 минути, до златисто. Проверяват се за готовност, като се набожда с вилица и ако лесно влиза в канелоната, значи са готови. Поръсват се с настъргания пармезан (кашкавал) и се допича още малко, за да се разтопи.
Сервират се леко охладени.
Приятен апетит!



При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

6 коментара:

  1. Тили,
    правила съм канелони със сирене и яйца, със сирене и тиквички, и тези са много интересни, класика в италианската кухня.Изглеждат чудесно .
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели, остана ми половин кутия, нещо със зеленийки ми се върти в главата и ще ги спретна скоро. Твоите предложения също са много добри.
      Поздрави!

      Изтриване
  2. Много вкусни канелони се получиха, рецептата е страхотна!

    ОтговорИзтриване