вторник, 31 юли 2018 г.

Мъфини „Вълшебно цвете“




В тези мъфини първо ме впечатли външния вид, след това начина на печене – на водна баня и липсата на набухвател.
Резултатът е – вкусни мъфини, не прекалено сладки, меки, пухкави; красиво изглеждащи както отгоре – с различни, неповтарящи се, ефектни,  красиви цветчета, така и в разрез – с контрастните зебрени линии!

Продукти за форма за мъфини с 12 гнезда, с d - 5 см.
4 жълтъка
27 г захар
27 г олио
33 г прясно мляко
1 ванилия
67 г брашно

4 белтъка
54 г захар

1 с. л. какао на прах, пресято

Приготвяне
Продуктите в оригиналната рецепта са за 9 мъфини, аз съм ги преизчислила за 12 бр. По принцип течностите меря в милилитри, но тук съм спазила както е по рецептата – в грамове.

В купа се разбъркват с тел до гладка смес жълтъците, захарта, олиото, млякото, ванилията и пресятото брашно.

В отделна, чиста, суха купа, с миксер се разбиват леко белтъците и 1/3 от захарта. Продължава разбиването, като постепенно се прибавя на 2 пъти и останалата захар. Разбива се до получаването на твърд сняг – около 5 минути.

Около 1/3 от белтъчната смес се прибавя към жълтъчната и се разбърква внимателно  с шпатула или тел – отгоре, надолу. След това тази смес се прибавя към останалите разбитите белтъци и по същият начин се разбърква до еднородна смес.

Отделя се половината от кексовата смес и към нея се прибавя пресятото какао. Разбърква се с тел или шпатула.

Във формите за мъфини се поставят хартиени капсули. Във всяка капсула се поставя по 1 ч. л. от бялата смес, след това отгоре, в центъра – 1 ч. л. от какаовата смес. Редуват се докато капсулите се напълнят до горе (за разлика от обикновените мъфини, при които се пълни 2/3 от обема на формите). С помощта на дървено шишче се оформят цветчетата (с върха се очертават черти – по диагонал и на кръст; от центъра към стената; от стената към центъра и пр.)

Формата за мъфини се поставя в подходяща по- голяма тава (използвах дълбоката тава към ел. печка с размери 36/31/5 см). В тавата се налива  700-800 мл студена вода (от чешмата) и тя се поставя в незагрята фурна.
Пече се на включени горен и долен реотан, на 150 градуса С, при мен – на първо ниво скара (най-долната), около 25 минути (след като изключи индикатора за достигнатата посочена температура).
Проверка за готовност – с дървено шишче.
При печенето мъфините не се надуват много, както обикновените. Запълват хартиените капсули и след това леко спадат.


След като мъфините са изпечени, формата се изважда от тавата и се оставя настрани, докато мъфините изстинат напълно.
Насладете им се с чаша кафе; мляко; какао; сок …!






Приятен апетит!

В оригинала тези мъфини са с името „мъфини „Зебра“. Но много ми напомниха в оформянето на шарките за  Кекс "Вълшебно цвете" и затова ги прекръстих.


При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

13 коментара:

  1. Много интересни мъфини Тили.Правила съм подобен кекс.Става като гъба, мисля,че твоите са подобни.Чудесно изглеждат.
    Поздрави и усмихнато и топло лято !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели, приличат ми като някогашния "Дунапренов кекс", макар да нямат нищо общо нито в продуктите, нито в начина на изпичане.
      Приятно лято и на теб!

      Изтриване
  2. Винаги към се чудила как се измерва олиото в грамове? На кухненската везна ли го слагате?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Отмина времето на лъжици и чаши,има си везни и една рецепта когато споделяш я даваш с точност,дори яйцата се мерят. Една уважаваща се домакиня трябва да има в кухнята поне миксер и кухненска везна...грамове в течност и милилитри е едно и също,как би измерила 27 гр.олио или мл. в чаша

      Изтриване
    2. Няма друг начин за измерване на грамовете, освен на везната. :) Провокирана от въпроса, намерих един калкулатор, който преобразува основните продукти от обем в тегло и обратно - http://www.calculator.bg/1/hrani_teglo_obem.html
      И се оказва че например: захар 27 г = 2.22 супени лъжици или 6.67 чаени лъжици
      растително олио - 27 грама = 2.02 супени лъжици или 6.07 чаени лъжици
      бяло брашно - 67 грама = 10.64 супени лъжици или 31.91 чаени лъжици
      На който както му е по-лесно, така да ползва мерките. :)
      Относно това че грамовете в течност и милилитри са едно и също,не съм съгласна. За някои течности, като водата например, да,но да кажем при олиото - 1 кг е = 1.12 литри. :)

      Изтриване
  3. Много красиви мъфини ! Поздрави :-)

    ОтговорИзтриване
  4. Какви кипрести пухкавелки! Прекрасни са, Тили! Поздрави най-сърдечни!

    ОтговорИзтриване
  5. Много красиви и интересни, като начин на приготвяне.
    Смея да твърдя, че мама не ползва везна, но е перфектна домакиня, която уважава себе си и печели и уважениети на околните. Не може да се дават такива крайни мнения. Освен това течностите се измерват по правило в литри, а не килограми, има разлика между двете.
    Извини ме, моля те Тили, за отклонението.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Веси, наистина са интересни и като визия, и с начина си на приготвяне.
      Подкрепям те напълно в "отклонението". :) Чаша, лъжица и тел за разбиване - това са инструментите които се ползваха в кухнята и се създаваха незабравими десерти. Времената се менят, навлязоха миксери и кухненски роботи, везни; различни нови кухненски уреди. Защо да не ги използваме и да си улесним работата?! Не отричам нито едното, нито другото. Всеки преценява за себе си как ще му е удобно.
      По принцип работя с чаша с вместимост 200 мл. Отдавна съм си измерила грамажите и милилитрите на основни продукти с нея и когато използвам рецепти с грамажи, се съобразявам с моята чаша. От известно време имам вече и кантарче, така че обикновено давам количеството на продуктите и за чаши, и в грамажи и милилитри. На който както му е удобно, така да използва мерките. :)

      Изтриване
  6. Много красиви и интересни! При теб всичко хубаво! С поздрав, Тили!

    ОтговорИзтриване