понеделник, 22 март 2021 г.

Кекс с кокосово брашно, еритритол и сушени плодове



Нисковъглехидратен кекс, без глутен и захар,  с леко влажна, сочна текстура.

 

Продукти

3 бр. яйца

60 г еритритол

100 мл олио

1 ванилия

1 ч. ч. кисело мляко

 

50 г кокосово брашно

10 г бакпулвер

щипка сол

 

2/3 чаша със стафиди, фурми и орехови ядки

1 пълна ч. л. обикновено брашно

 

 

Чаша с обем 200 мл

Продълговата форма за кекс с размери 23 см/9 см/7 см

 


Приготвяне

Смесват се кокосовото брашно с бакпулвера и солта.

Фурмите са нарязват на малки парченца, ореховите ядки - на едро. Смесват се със стафидите и чаената лъжичка обикновено брашно.

В купа се разбиват с миксер яйцата и еритритола, докато сместа побелее и удвои или утрои обема си.

Прибавят се олиото, ванилията и киселото мляко, като се разбива след всяка добавка. 

Постепенно, на 3-4 пъти се прибавя брашнената смес. Разбива се след всяка добавена порция кокосово брашно, защото то бързо поема течността и ако се добави изведнъж,  може да стане на буца и след това трудно да се разбие. Накрая се добавят сухите плодове и орехи и се разбърква с шпатула.

Сместа се изсипва в кексова форма, намазнена и поръсена с брашно или върху хартия за печене.

Кексът се пече в предварително загрята на 180 градуса С фурна. След като се постави във фурната, градусите се намаляват на 170. Пече се около 50- 55 минути. Проверка с дървено шишче около 45-тата минута.

Изпеченият кекс се оставя 10-тина минути да се охлади, след което внимателно се изважда от формата, маха се хартията и се оставя върху скара до пълното му изстиване.

 


Приятен апетит!

 

При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

Няма коментари:

Публикуване на коментар