понеделник, 5 април 2021 г.

Сладкиш без захар, с боровинки и тахан







Нисковъглехидратен, много приятен на вкус сладкиш, леко влажен, но не глетав, лесен за приготвяне.

Първият път, когато го приготвих, блендирах всички продукти, вкл. и боровинките (както беше записано в рецептата).  Освен това и тахана ми е пълнозърнест, тъмен. Получи се доста тъмен на цвят, но  вкусен сладкиш. Затова вторият път добавих боровинките към блендираната смес.

Използвах замразени боровинки, които извадих предварително от камерата и след като се размразиха, прехвърлих в гевгир и оставих няколко часа, за да изтече максимално сокът им и да се поизсушат.

     Силиконова форма за кекс с размери 20 см/10 см/5 см

Продукти:

3 бр. яйца

3 с. л. фъстъчен или сусамов  тахан

6 – 7 бр. фурми без костилки

1 ч. л. бакпулвер (5 г)

1 пълна с. л. кокосово брашно (14 г)

100 г пресни или замразени боровинки

 

Приготвяне

Всички продукти, без боровинките, се поставят в блендер  и се разбиват за няколко секунди.

Получената смес се смесва с боровинките и изсипва във формата. Пече се в предварително загрята на 180 градуса С фурна, около 30 минути. След поставянето на формата  във фурната се намалява на 170 градуса С.




След като сладкишът се поохлади, се изважда от формата и се оставя върху решетка да изстине напълно.





Приятен апетит!

  Източник

При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

2 коментара:

  1. Интересен сладкиш, без брашно, а консистенцията, сякаш е направен с такова. Чудесен изглежда, Тили! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Кате! Дъщерята е накупила разни продукти за диетични десерти, но не ги прави и сега търся начини да ги оползотворя. :) Оказва се че и без брашно и захар наистина могат да се приготвят вкусни десерти.

      Изтриване