петък, 2 април 2021 г.

Език със сос



Използвала съм рецепта от стара готварска книга – от 1925 г, останала като спомен от майка ми. Безценна съкровищница са тези книги! И други рецепти от нея  съм приготвяла.

 


Продукти

600 г свински език

1 дафинов лист

5-6 зърна черен пипер

1-2 зърна бахар

2-3 с. л. бяло вино

1 ч. л. сол

800 мл вода

 

3 с.л.  олио

2  глави лук

1 корен магданоз   (поради липса замених с по 1 с. л. замразени ситно нарязани дръжки магданоз и целина)

1 голям морков

 

1 пълна ч. л. препечено брашно

 

по желание - кисело мляко и сок от лимон

 

Приготвяне

Езиците се поставят в студена вода, прибавя се дафиновия лист, бахара, черния пипер, солта и виното. За сваряването им  използвам тенджера под налягане. Необходими са  40-50 минути. В обикновена тенджера е необходимо доста по-дълго време.

След като се сварят, още докато  са горещи, се обелват. И тук малко кухненски „тайни“, за да не се опарим и да стане по-бързо: докато се бели единия език, другите  стоят в горещия бульон. Забожда се вилица в долната ( обратната) част на езика. Използва се ножче с остър връх и беленето започва от задната част, където е по-груба кожата и по-трудно се бели и след това  се преминава към върха на езика.

Обелените езици се нарязват на филии.

Бульонът се прецежда.

В сгорещеното олио се  задушават ситно нарязания лук, рендосания на едро ренде морков, магданоза и целината. Като се задушат се прибавя  малко от бульона (примерно 1 черпак).

Тук има 2 варианта – единият е сосът да е с така задушените зеленчуци, вторият е  да се пасира.

Прибавят се филийките език и се долива от бульона почти да ги покрие. Пробва се на сол. Ястието ври още 10-15 минути. За уплътняване на соса в последните 5 минути се прибавя препеченото брашно, размито в малко хладък бульон или вода.



Много резервирано приех предложението да се добави кисело мляко и лимон. Затова отделих малко от готовия сос и прибавих кисело мляко. Изключвайки малко невзрачния вид (оказа се че самото кисело мляко не е с гладка структура, а стои някак зърнесто) вкусът е напълно приемлив и това предложение съвсем не е за пренебрегване. Не напразно се казва, че човек трябва първо да пробва, след това да отрича!

 


Който и вариант да се ползва - приятен апетит! 


При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

4 коментара:

  1. Тук ме спечели на мига. За съжаление у дома не искат и да видят език.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Веси, и у дома имаше капризи, но вече са отделно и като са гладни сами си готвят и взе да им е вкусно! :) Но по принцип поне език не отказва никой. А ти си сготви само за теб - другите губят! :) :) :)
      Прегръдка!

      Изтриване
  2. Как съм го пропуснала това съкровище! Чудна е, Инче! И аз много уважавам подобни стари книги, толкова много ценни рецепти има в тях! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Креми, права си, а и винаги може да се импровизира, като са запази основната идея в рецептата. :)

      Изтриване