неделя, 14 май 2023 г.

Пухкави мекици с кисело мляко и сода бикарбонат




Това са най-често приготвяните мекици у дома. Обикновено приготвям тестото късно вечерта, оставям покрито на хладно и сутринта пържа.

 

Продукти

400 г  кисело мляко

1 пълна ч. л. сода бикарбонат

1 равна ч. л. сол

около 50 мл хладка вода

1 – 2 бр. яйца

1 с. л. олио

около 650 – 700 г брашно

 

1 с. л. олио за намазване на тестото и купата, в която ще стои

олио за пържене

 

дълбок съд с d 16-18 см

 

Приготвяне

Продуктите е желателно да са на стайна температура.

Приготвя се тесен дълбок съд, с диаметър 16-18 см. Налива се около 2-3 пръста олио. Така при пърженето мекиците плуват в олиото, като не се опират в дъното и стават пухкави.

Брашното се пресява 1 – 2 пъти.

В купа се разбърква с кухненска тел киселото мляко и содата докато шупне. Прибавя се водата, с която е изплакната кофичката от млякото, яйцето, солта и олиото и се разбърква. Постепенно, на няколко пъти се добавя брашно.  Като стане трудно да се разбърква с телта, се продължава с лъжица или шпатула, след което се прехвърля върху набрашнен плот и с постепенно добавяне на още брашно се омесва меко, леко лепнещо тесто.

Прехвърля се в намаслена купа, като отгоре също се намаслява. Покрива се със стреч фолио, найлон или кърпа и се оставя да почива поне 30 минути. За мен е най-удобно да го приготвя късно вечерта и на сутринта да пържа.

На сутринта отпочиналото тесто се разделя на 2-3 части, разточва се върху намаслен плот на кора с дебелина около 0,5 см. и се изрязват форми по желание – кръгли с чаша; на ленти и след това на квадрати; на правоъгълници; на ромбове.  Или с намаслена супена лъжица се гребва от него и с намазнени ръце се разтяга и оформя на кръг.

Загрява се олиото, като температурата трябва да е умерена – ако е много силна и олиото е много горещо, мекиците ще се изпържат бързо, отвън ще изгорят, а вътре ще останат сурови. Ако пък не е загрято добре, то мекиците ще поемат много мазнина. Правя проба, като пускам малко парченце тесто в загрятото олио -  то трябва да изплува на повърхността, което показва че олиото е загрято добре.

Мекиците се пържат до златисто по 1 бр., ако са разтегнати на ръка или по няколко, ако са изрязани на формички, но трябва да има свободно място между тях, за да ги облее горещото олио от всички страни и равномерно да ги опържи.

Изпържените мекици се изваждат с щипка, вилица или решетъчна лъжица. Отцеждат се и поставят върху кухненска хартия или  салфетка да поеме излишната мазнина.



Поднасят се поръсени с пудра захар; или с мед; сладко; конфитюр; плод; сирене или с айрян; плодов сок; компот  и пр., както ви харесва.  Единият ми внук например ги обича с домати и сирене!

 


Приятен апетит! 




При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

6 коментара:

  1. Чудесни мекици, Инче!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Спомени за отминали времена навяват тези мекички, прекрасни са...

    ОтговорИзтриване
  3. Ммм, добре че са бабите да пържат мекици :) Много обичам, но се въздържам от тесто, защотомного се лепят.
    Много се радвам да те видя пак, не беше писала година и се притесних.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери, като се консумират в по-малко количество не се лепят. Само че трудно се издържа! :)
      Натиснаха ме здравословни проблеми, иначе папките ми са пълни с необработени рецепти и снимки.

      Изтриване