вторник, 11 февруари 2014 г.

Яхния от нахут



С добавка на пресни чушки, по щипка къри, джинджифил, куркума и лют червен пипер и поднесена с прясна салата - август 2015 г


За пръв път готвя нахут. Яла съм преди много години при роднините в Асеновград.  Помня  че ни хареса, но по нашия край не се срещаше по магазините и така си остана със спомена! :)
Сега вече може да се намери. Мога само да съжалявам, че толкова късно го готвя!
За проба първата рецепта е яхния, по един от начините, по които готвя и зрял боб, с добавка на джинджифил. Не знаех как ще се приеме, но всички го харесахме и трайно ще се настани в кухнята ни. Открих и много интересни рецепти, от които смятам да се възползвам.

Продукти
1 ч. ч. нахут
1 глава кромид лук и стрък праз лук
1 морков
парче  корен или стрък целина
парченце джинджифил
2 скилидки чесън
1 – 2 домати пресни или от консерва или 1 с. л. доматено пюре
2 – 3 с. л. олио
сол
магданоз, кориандър
по желание – 1 с. л. препечено брашно


Приготвяне
Нахутът се накисва предварително във  вода за  10 – 12 часа. Изплаква се, залива се със студена вода и се сварява . Аз използвам тенджера под налягане и е готов за 25 – 30 минути.
Лукът и празът се нарязват на ситно, морковът, целината и джинджифилът се настъргват на едро ренде или нарязват на кубчета. Задушават се в сгорещеното олио до готовност.
Накрая се добавят нарязаните на кръгчета скилидки чесън и след 1 – 2 минути  нарязаните на ситно домати или размитото в малко студена вода доматено пюре.
Прибавя се отцедения нахут и малко от нахутената вода. Посолява се на вкус и ястието се оставя да покъкри на тих огън още 10 – 15 минути.
За сгъстяване на сосът може да се добави препеченото брашно, размито в малко вода.
При поднасяне се поръсва със ситно нарязания магданоз или кориандър.




При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

18 коментара:

  1. Тили, това беше бабината рецепта, без джинджифила, но май дивисил слагаше, трябва да питам мама. Ще взема и аз да пробвам непременно!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Игличе, нямам представа какви подправки вървят на нахута и с удоволствие приемам предложения!

      Изтриване
  2. Тили, много, много вкусно си сготвила! И аз го преоткривам все още, по-скоро откривам, и определено съм доволна. :)
    Поздрави и лека вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Гери! Днес направих и сармите на Бети, ще ги кача в най-скоро време.
      Поздрави!

      Изтриване
  3. Милена Цветковска11 февруари 2014 г., 23:24

    Инче, моята баба също правеше разкошна яхния от нахут. Като гледам продуктите в твоята рецепта и си спомням нейният вкус, предполагам, че точно по твоя начин го е приготвяла. Следващато ни постно ястие ще е точно това! Благодаря ти , че сподели рецептата!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Милена, радвам се че предложението ми ти харесва. Извинявай, но без да искам изтрих мнението ти!
      Поздрави!

      Изтриване
  4. Аз пък го помня от детството още, само дето баба го готвеше на бяла яхния, както бяла боб чорба. Казваха му с дядо "на'уть", а татко ми е разказвал, че е израснал с него. Мама не е готвила никога, а аз само хумус опитах да направя с него и много го обичам. Ина, в черната ти чиния изглежда като печен за мезе, страхотна снимка! И рецептата е чудесна - лека, вкусна и засищаща яхния се е получила!
    Поздрави и прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ирме, благодаря ти! Наистина засища. Поне в плановете ми е да го приготвям по различен начин! :)
      Спокойна вечер!

      Изтриване
  5. Тили, радвам се, че си открила нахута :)
    Обичам го много, макар че нямам спомен у нас да сее готвил.
    Чудесна яхния ни предлагаш, а и след като е с джинджифил....
    Ще очаквам и другите ти предложения :)
    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Определено удобно се настанява в кухнята ми! :) Има предимство пред зрелия боб - не варя предварително в 1 - 2 води, няма проблеми със стомаха. Така че ще продължавам!
      Поздрави!

      Изтриване
  6. Тили:) знаеш ли и аз когато правя нещо с непознат продукт за пръв път гледам да се доближава до някое традиционно ястие:) Страхотна е яхнията! Поздрави, мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Кате! Явно съм на прав път с опита! :)
      Поздрави!

      Изтриване
  7. Отговори
    1. Благодаря, Траянче! Определено е вкусно!
      Поздрави!

      Изтриване
  8. Много ми хареса рецептата, Инче! Обичам нахут, но никога не съм го опитвала с джинджифил, интересно ми стана. Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Снеже, и за мен беше опит, по-скоро да видя реакцията на домашните! Важното е че останаха доволни!
      Приятен ден!

      Изтриване
  9. Разкошна рецепта,Инче.Много обичам нахут,но за съжаление домочадието не го обича и тъй да си приготвям манджичка само за мен хич не ми е сладко.Поздрави, Инче!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Танче! Много е трудно, когато част от домочадието не харесва нещо! И при нас го има, но се научих да не се лишавам от нови или любими неща. Иначе трябва да съм през повечето време на сандвичи или на ограничен вид ястия и естествено - мноого сладко, което при мен не върви! :)
      Хубав ден!

      Изтриване