Идеята
сподели приятелка и ми дойде тъкмо навреме, защото и зеле много не се яде от
другите членове на семейството, освен от време на време на салата. Особено ако
зелката е голяма, остатъкът след някой ден се хвърля. Прясното зеле го обичам
постно и така запазено ще ми е много удобно след това за готвене. Кисело
стерилизирам http://da-gotvim-s-tillia.blogspot.bg/2012/03/blog-post_6574.html
,
както и листа за сарми - http://da-gotvim-s-tillia.blogspot.bg/2012/03/blog-post_8027.html
Продукти
прясно
зеле
сол
По
желание – домати; моркови; магданоз, целина; чушки;
Приготвяне
Зелето
се почиства, измива, нарязва на 4 части и се изрязва кочана. Нарязва се на
ивички или кубчета, като за готвене и се претрива със сол (не слагам много сол,
предпочитам да добавя при готвенето). Разбърква се добре. Престоява 10 – 15 минути,
за да се овкуси и леко да слегне. Плътно се натъпква в бурканите, за да не
остане въздух .
Бурканите се затварят с капачки и се стерилизират 30 минути.
Още горещи се обръщат с капачките надолу. След като изстинат се прибират на
хладно за съхранение.
Може
да се добавят нарязани обелени домати или настъргани; моркови – на кръгчета или
рендосани на едро ренде; нарязани чушки; магданоз или целина;
При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!
Чудничко е Инче! А дали се запазва хрупкавината на зелето?
ОтговорИзтриванеПоздрави и усмихнат уикенд!
Габи, предполагам те интересува дали ще може да се ползва за салата. В момента не мога да ти отговоря, като отворя първия буркан ще споделя. За готвене съм сигурна че ще е добре.
ИзтриванеУспешна нова седмица!
Габи, за салата не става, за готвене е много добро!
ИзтриванеЧудесна и вкусна рецепта, Тили!
ОтговорИзтриванеТили, за първи път чувам за стерилизиране на прясно зеле. Идеята е чудесна, но аз нямам условия в апартамента да стерилизирам. Ако се сдобия поне с някоя огромна тенджера - бих опитала.
ОтговорИзтриванеВеси, и аз за пръв път чух и веднага реших да се възползвам от предложението.
ИзтриванеАко обичате прясно зеле не е необходимо да се стерилизира. Целогодишно има по пазара. Аз по принуда го правя, като няма кой друг да яде у дома! :). Пък и продуктите ми бяха домашни, не от пазара.
Хубава неделна вечер!
Аз също живея в апартамент, но правя даже стотици буркани годишно! Туршии, лютеници, сладка, месо, готвени смесени зеленчуци и пр. Нужна е наистина голяма тенджера за стерилизация и за готвене. Аз имам една лека алуминена незагаряща с диаметър 34 см и една с 32 см. Разбира се и съответните капаци. Едно голямо квадратно парче хасе, което се пере само с оцет и сол на ръка. Достатъчно холямо да обхване всички буркани и се зявърже горе на възел да не тракат при варенето. В тендж. при стерилизация се слага малко оцет на око, колкото да се разтваря варовика на водата и не побелява дъното. Също са нужни големи купи легенчета за хранителни, голям гевгир и дълги дървени лъжици. Не хвърляй купените буркани, събирай ги и се снабди с достатъчно капачки. Успех!♥️
ИзтриванеТова е интересно. Чакам да кажеш като отвориш какъв е вкусът и да се залавяме;)
ОтговорИзтриванеМарта, само да минат празничните дни и ще отворя бурканче. Още повече, че искам да направя още няколко, но може би само със зеле, без домати.
ИзтриванеЧудни бурканчета за зимните дни. Поздрави,Тили!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Катенце! Зима дълга! :)
ИзтриванеХубав ден!
Здравейте интересува ме не е ли малко времето за стерилизация на бурканите притеснява ме да не се издуят. Споделете вашият опит в рецептата иначе поздрави направих я дано няма изненади;-)
ОтговорИзтриванеСтефка
Извинявам се за толкова късния отговор! Времето за стерилизация не е малко. Преди около 2 седмици отворих последния, забутан по рафтовете буркан и го сготвих. Тази година отново направих няколко бурканчета,без домати.
ИзтриванеНадявам се, че няма неприятни изненади! :)
Поздрави!