понеделник, 12 октомври 2015 г.

Бухти с извара




Скоро търсех една рецепта в старите си тетрадки. Припомних си толкова лесни и забравени рецепти! Една от тях е тази.

Продукти  1 ч. ч. = 200 мл
3 яйца
200 г безсолна извара
1 ч. л сода
1 ч. ч. брашно  (130 – 150 г)
1 равна к. л. сол

Приготвяне
Към изварата се прибавят яйцата и  сместа се разбива с тел.
Част от брашното се пресява със солта и содата и се добавя. Разбърква се и постепенно се прибавя останалото количество брашно. Трябва да се получи тесто, по-гъсто от кексовото.


Количеството на брашното варира в зависимост от големината на яйцата. Покрито престоява 15 – 30 минути.
От тестото се загребва с намазнена чаена лъжичка и в по-дълбок съд със сгорещено олио бухтите се изпържват първо от едната, след това - от другата страна.
Котлона не трябва да е силен, защото отвън ще се препържат, а вътре ще останат сурови. Затова - между слаб и умерен котлон.


Поднасят се поръсени с пудра захар; полети с мед; със сладко;  
Може горещи да се потопят в изстинал захарен сироп.




А това е вариант с печени бухти. Направих ги с шприц, но може и с лъжица. Тавата застлана с хартия за печене и на малко разстояние, едно от друго, защото бухват. Излязоха 25 броя. 

 

При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

19 коментара:

  1. Какви пухкави са станали. И аз скоро попаднах на такава рецепта, но къде не си спомням.
    Взимам си една за закуска!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Габи, хич не се мъчи да си спомниш, ползвай тази и ще си доволна!
      Да ти е сладко! :)
      Хубав ден!

      Изтриване
  2. Ох, любимата извара :) Чудесни са !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Като че ли сме доста любители на изварата! :)
      Приятен ден, Кайти!

      Изтриване
  3. Изглеждат страхотно, Ина! Не съм правила, но непременно ще пробвам! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. Тили,
    и аз откривам в старите тефтери лесни и вкусни рецепти.Тази определено е много лесна и с малко, достъпни продукти.Чудни бухти са станали, за закуска - чудесни.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Елена, старите тефтери са ценна съкровищница на интересни рецепти!
      Поздрави!

      Изтриване
  5. Еее, закуска за събота:) Не съм опивала такива, Тилия. Непременно ще се поправя.

    ОтговорИзтриване
  6. Merhabalar, çok güzel ve lezzetli olmuş. Ellerinize sağlık.

    Saygılar.

    ОтговорИзтриване
  7. Чудесни бухтички, Инче! Ще ти открадна рецептата :)))
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Христинка, не я кради - с удоволствие я споделям! :)
      Поздрави!

      Изтриване
  8. Давай ги насам, Тили! Каквито са пухкави и златни, ей сега за закуска ще ги схрускам! Усмихната седмица от мен, мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Люси, веднага прехвърлям!
      Днес ги направих печени, вместо пържени. Пак стават, но ще допълня по-късно рецептата и подкрепя със снимките.
      Хубав нов ден!

      Изтриване
  9. Тили, прекрасни! Обожавам извара - всякак. :) Очаквам с нетърпение и печения резултат. :)
    Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери, специално за теб - печените бухти! :)
      Естествено различават се и по външен вид, и по вкус от пържените. На вкус се доближават до содените питки. Също добър вариант, защото докато фурната си върши работата, домакинята може да свърши друга работа или да си почива! :)
      Хубава вечер!

      Изтриване
    2. Еее, Тили, прекрасна си! Благодаря ти много!
      Бъди здрава, прегръдки изпращам. :)

      Изтриване