вторник, 20 декември 2016 г.

Здравословна закуска с елда и плодове





Много често правя подобна закуска, главно в по-топлия сезон, но с овесени ядки, най-често смесени с кисело мляко.
Оказа се, че приготвена с елда, закуската е не по-малко вкусна. Пък е и подходяща по време на постите. Добавката на различни сушени плодове, ядки, пресни плодове  в зависимост от сезона, на канела или ванилия, подслаждането, допринасят за обогатяването и разнообразяването на вкуса й.
Посочвам примерни продукти за този сезон, всеки може да комбинира с налични и любими и да гарнира според вкусовите си предпочитания.

Продукти за 2 порции  (1 к. ч. = 120 мл)
1 к. ч. елда (100 г)
2 к. ч. вода (240 мл)
щипка сол
50 г сушени плодове - стафиди,кайсии, фурми, смокини, червени боровинки, сушени череши, сушени сини сливи без костилки, годжи бери, захаросан джинджифил…
ядки – орехи, бадеми, лешници…
мед, кафява захар или друг подсладител…
ябълка, круша , настъргана дюля,мандарина, портокал, тиква …
канела, ванилия, лимонови или портокалови кори…
кокосови стърготини

*  Сварената елда е 4 к. ч. или около 350 г.

Приготвяне
Използвала съм мед, ябълка (мандарина), стафиди, кайсии, фурми, червени боровинки, сушени сливи, годжи бери, захаросан джинджифил, орехови ядки, кокосови стърготини. Едрите плодове се нарязват на парченца.
Елдата се измива със студена вода и се изцежда.  Изсипва се във врящата подсолена вода (съотношение 1част:2/2,5 части - елда:вода) и ври похлупена с капак за около 20 минути, на тих огън.
Когато е готова, се добавят сушените плодове, разбърква се, отстранява се от огъня и се оставя похлупена да поизстине. Добавя се меда.
При сервирането се прибавя нарязания на кубчета пресен плод (ябълка; мандарина). Поръсва се с едро нарязани ядки и при мен – кокосови стърготини.
Друг начин за приготвяне на елдата е да се залее вечерта с врялата вода, похлупи и така да престои цялата нощ. На сутринта се добавят другите продукти.
В този сезон предпочитаме първият начин, за да се консумира топла закуска.




При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

2 коментара:

  1. Тили,
    чудесна закуска.Използвам и турския булгур за тази цел .Елдата също, но зелената.Тази кафявата има много специфичен, не любим на всеки аромат.Затова аз винаги я смесвам или с просо, или с ориз, или с булгур.Твоята закуска също е чудесна.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Елена, при нас турски булгур не съм срещала, както и зелена леща. Ще се поинтересувам да проверя в големите хранителни вериги, дали има. Добре ме подсети за просото. Само му се каня! :)
      Благодаря че сподели и слънчев ден!

      Изтриване