сряда, 28 декември 2016 г.

Пълнени чушки с булгур, стафиди и орехови ядки





Едно от традиционните ястия за Бъдни вечер са пълнените с ориз сухи червени чушки или сарми.
От доста години използвам тази плънка , тя ни е любима. Тази година по настояване на дъщерята, която в последно време се запали по булгура, замених ориза с булгур. Станаха невероятно вкусни!

Продукти
8  бр. чушки (сушени, пресни или от туршия)
0,5 ч.ч. олио
2 - 3 глави кромид лук (или праз лук)
1 ч.ч. булгур (150/160 г)
сол
черен пипер или друга подправка
по 50 г стафиди и орехи

Приготвяне
В сгорещеното олио се задушава ситно нарязаният  лук. Прибавя се добре измитият  и изцеден булгур, стафидите и в зависимост от това дали след това чушките ще се варят или пекат, съответно 1 ч. ч. или 2 ч.ч.  топла вода Подправя се със сол и избраната подправка. Ври на тих огън, в похлупен съд, докато булгурът поеме водата.
Прибавят се едро счуканите орехи и сместа се разбърква добре.
С нея се пълнят чушките  (ако са сушени - предварително накиснати, за да поомекнат) и се потопява отвора в брашно, за да се запечата.

За варианта варени - Подреждат се в тенджера и се покриват с чиния. Налива се  топла, подсолена вода почти да ги покрие. Похлупва се с капак. След като заври водата, огънят се намалява и врат до готовност на булгура.


За варианта печени на фурна –  нареждат се в тава, налива се малко (около 1 см) подсолена вода, отгоре се поливат с тънка струйка олио и се пекат в умерена фурна, на 180 градуса С.



1 ч. ч. = 200 мл


При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

4 коментара:

  1. Тили,
    преди години си спомням моята баба правеше много ястия с булгур вместо с ориз.Оризът е бил по - скъп и затова основно се е използвал булгур.Винаги правя постните рецепти за Бъдни вечер като смес от ориз - към него добавям булгур, киноа, просо или елда.Но преди време правих постни зелеви сарми с булгур и сушени сливи.Много вкусно и много полезно е и твоето ястие.
    Поздрави и Весели празници !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Елена,такива сарми и аз правя. Въобще ястията с булгур много ми харесват, а пък сега, след като и дъщерята се присъедини, пак ще експериментирам. Като си погледнах каталога, имам 15 рецепти с булгур.
      Весело посрещане на Новата година!

      Изтриване
  2. Светли коледни празници и весело посрещане на 2017 г,Тили!
    Здраве,късмет и благополучие ти желая

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Миме! Весело посрещане и на вас, да сте живи, здрави и много щастливи!

      Изтриване