четвъртък, 21 юни 2018 г.

Прясно зеле със зелени джанки



Пролетно време, когато има зелени джанки, не пропускам да сготвя    Постна чорба от зелен фасул с джанки и Зелен фасул с джанки . Затова  когато мярнах някъде из кулинарните групи снимка на прясно зеле с джанки, веднага го сготвих. Джанките придават много приятна киселина на зелето и напълно заместват доматите.

Продукти за 2 порции
500 г прясно зеле
10-тина броя джанки
3 с. л. олио
1 с. л. доматено пюре(2 с. л. лютеница или 1 ч. л. червен пипер)
1 гл. лук (50 г)
1 морков (50 г)
1 ч. л. сол  + за досоляване
копър

по желание - корен или стрък целина, чесън

 Приготвяне
Зелето се нарязва на 4 парчета и след това на тънки ивици. Посолява се с 1 равна ч. л. сол и се претрива. Така престоява 15-тина минути, докато се приготвят другите продукти. По този начин зелето омеква, пуска малко сок и не е необходимо да се добавя след това повече вода, за да го покрие, което скъсява и времето за готвене. 
Прибавят се настъргания на едро ренде морков и по желание ситно нарязано или настъргано парче корен или стрък целина и цели или нарязани на филийки скилидки чесън.
Ползвам тенджера под налягане. Ако ястието се готви в обикновена тенджера, трябва да се увеличи количеството на водата, защото ще се готви по-продължително време.
В тенджерата под налягане, в сгорещената мазнина се запържва леко ситно нарязания лук. Ако се използва червен пипер, се добавя и веднага се прибавя сместа със зелето, 100 мл топла вода и (ако не се ползва червен пипер) - съответно доматеното пюре (лютеницата). Разбърква се хубаво. Затваря се капака на тенджерата и след като започне да съска, се намалява силата на огъня до минимум и се вари 15 - 20 минути. Маха се тенджерата от огъня и след  5- 10 минути се отваря капака.
Ако е необходимо се досолява на вкус, прибавят се измитите джанки и се задушава още няколко минути докато омекнат.
Поднася се поръсено със ситно нарязан пресен копър.


- Внимавайте с костилките от джанките – за разлика от при Зелен фасул с джанки , ако джанките са се поразварили, тук костилките трудно се различават по цвят от сготвеното зеле и особено, ако се хранят и малки деца, трябва предварително да се махнат от техните порции!

Приятен апетит!

При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

4 коментара:

  1. Тили, толкова са апетитни тези снимки, че усетих аромата и вкуса на ястието. Чудесно предложение. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Кате! Простичко, но вкусно ястие!
      Поздрави!

      Изтриване
  2. Ей това ястие съм го чувала преди година от мой колега, така и не направих, благодаря, че ме подсети, Тили!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Добре че е Интернета, та да се подсетим за такива ястия!
      Поздрави!

      Изтриване