понеделник, 21 декември 2020 г.

Шоколадови шишарки





Тъкмо бях направила Коледни или новогодишни „шишарки“, без яйца

и попаднах на следващото предложение, още по интересно и ефектно – тези шоколадови шишарки. Не се стърпях и на следващия ден ги приготвих и тях (и без това от първите шишарки една част вече изчезнаха !☺ )

 

Продукти за 40 бр. (за 2 тави)

200 меко масло

180 г пудра захар

100 мл олио

2 яйца

около 600 г брашно

какао – в оригиналната рецепта 50 г, при мен -  1 с. л. какао на Д-р Йоткер и 1 препълнена с л. на Биосет

1 ч. л. бакпулвер

щипка сол

 

Тава с размери 35/35 см

 

Приготвяне

Начинът  на приготвяне на тестото е подобен на този на другите шишарки.

В  купа се поставя предварително нарязаното на кубчета меко масло, добавя се пудрата захар и солта. Смесват се с бъркалка до еднородна смес. Налива се олиото и се прибавя яйцето. Отново се разбърква. Отгоре се пресява какаото (имах останала само 1 с. л. от какаото на Д-р Йоткер. То оцветява доста силно и даже и да имах повече, щях да сложа не повече от 2 с. л. Какаото на Биосет не е с толкова наситен цвят, така че 1 препълнена лъжица ми свърши работа). Отново се разбърква сместа до еднородна маса. Прибавя се по-голямата част от брашното, пресятото с бакпулвера. Постепенно се добавя и от останалото брашно. С ръка се доомесват продуктите, като се обира от страните на купата навътре. Трябва да се получи меко, нелепнещо към ръцете тесто. Не се меси дълго – просто се събира и се оформя на топка.  Увива се в  стреч фолио или се слага в найлонов плик и се поставя за 20-30  минути в хладилника.

Тук отново ще споделя малко похвати от практиката: при мен се получи тесто с тегло 1206 г. Разделих го на 2 равни части – по 603 г, за по -лесно оформяне, като едната половина, отново завита, върнах в хладилника. Другата част прехвърлих върху силиконова подложка  и оформих на 40 см дълго руло  (на подложката има отбелязани сантиметри, което улеснява) . За да е по-равно, единият край на подложката прехвърлих върху рулото и така го превъргалях няколко  пъти напред-назад. След това разрязах през 2 см и така се получиха 20 еднакви парчета. 



Всяко парченце се овалва  между дланите  на топче и след това на малко руло. За да се получи характерната за шишарките форма, леко притискам  дланите от към  безименните пръсти и така се оформя върха на „шишарката“.

„Люспите“ на шишарката се оформят с помощта на остър нож, като се правят диагонални нарези отгоре -  наляво и надясно. С ръка се дооформят шишарките (защото леко се приплескват при нарязването) и внимателно се прехвърлят върху застлана с хартия за печене тава, на малко разстояние.


 




По същият начин се оформя и втората половина от тестото.

Така оформените шишарки се нареждат на малко разстояние  (защото леко бухват) върху застлана с хартия за печене тава и се пекат в предварително загрята на 180 градуса С фурна за около 15-20 минути.




Трябва да се оставят леко да поизстинат в тавата преди да се извадят, защото се много крехки.

Готовите и изстинали бисквити  се поръсват с пудра захар. По-ефектно се получава, ако се поръсят изправени, не легнали.


 

По желание, може 2 бисквити да се слепят с някакъв мармалад или крем и да се оформи голяма шишарка. В такъв случай е по-добре да се оформят повече на брой шишарки, за да станат по-малки и след това да се съединят в по-голяма.

 




Приятен апетит и весели празници!

 

Източник - https://www.youtube.com/watch?v=DSrFIdWbOV0

 

При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

4 коментара:

  1. Тили,
    страхотни са шишарките.Имам рецепти и за сладък, и за солен вареант.Твоята рецепта също ще запиша.
    Честито Рождество Христово ! Честита Новата 2021 година ! Бъдете здрави и благословени !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Ели! Ще намина да видя и твоите - солените обезателно ще ме зантригуват.
      Честита Нова година и на теб и близките ти! Да е здрава, успешна и плодотворна!

      Изтриване