петък, 12 март 2021 г.

Курабийки „Лале“ или „Розова пъпка“








Трудно ми е да определя кое от двете имена по им приляга, но  са ефектни, подходящи за пролетните  празници.  Оригинални,  интересно и лесно оформени като лале или розова пъпка, с приятен жълт цвят, приготвени с достъпни продукти.

Хванаха ми окото  преди месец в ЮТуб. В оригинала нямат име. Там сега е пълно с още разновидности на тестото и плънката, но формата им е една и съща. Аз два пъти вече ги правя, вторите за 8-ми март. Следващият ще е със солена плънка и друго тесто.

 

Продукти

130 г сметана  (използвах гъсто кисело мляко)

110 г масло

40 г захар

1 жълтък

300/350 г брашно

1 ч. л. бакпулвер

0,5 ч. л. куркума за оцветяване - по желание;

щипка сол

1 пакетче ванилия

 

пудра захар за поръсване

 

Тава 35/35 см.

 

За плънката – гъст конфитюр; сладко; мармалад; халва; локум; сушени плодове; смлени орехи, смесени с малко захар, какао и няколко капки течност (прясно мляко, сок от компот или вода), за да станат на гъста каша; за солена плънка: извара; сирене; сирене с яйце; кашкавал и пр.

 

Приготвяне

В купа се смесват брашното (слагам 300 г и ако е необходимо след това добавям още), захарта, солта, ванилията, бакпулвера и куркумата. Добавя се добре охладеното масло (преди това да се държи 10-тина минути във фризера), нарязано на тънки пластове. С ръце бързо се претрива с брашнената смес, докато се образуват малки трохи.

Добавя се сметаната и жълтъка. Отначало се разбърква със силиконова шпатула (лопатка) или лъжица, след това с ръка се замесва тесто. Не се меси дълго време – само колкото да се споят съставките и да се съберат на топка, която се поставя в найлонов плик, затваря се добре и се прибира за 40 минути в хладилника.

След като тестото се е охладило, се оформя на руло и се разделя на 16 (при мен 20) равни части. Ако има везна това става лесно- премерва се цялото, дели се на 16 (20) и по толкова грама се оформя всяка част. 


Всички парченца (без едно) се прибират в найлоновия плик, за да не изсъхнат.

Отделеното парченце  се оформя на топче, което се разточва на кръг с диаметър 12-13 см.

Тук за обяснението на оформянето ще използвам геометрията ! J

На кръга, от центъра, към външния край (или обратното – както ви е удобно), по линията на радиуса, се прави разрез. От едната страна на разреза се поставя от плънката.


 След това, започвайки от този край на разреза, тестото се прегъва така, че да покрие плънката (получава се малък триъгълник). Притиска се с пръсти, за да не изтече плънката при печенето, след което продължава да се навива около центъра на кръга до другия край на разреза.

                            

                                       



Получава се конусовидна форма. Леко се притиска отстрани и плътно от  долната страна, за да не се разтвори и изтече плънката.

                      

По същия начин се оформят и другите курабийки.

Нареждат се на разстояние в тавата, върху хартия за печене.


 

За да се запазят при печенето и да не се разлеят, оформените курабийки трябва добре да се охладят. Затова тавата се поставя в хладилника за 10-15 минути

Пекат се в предварително загрята на 180 градуса С фурна за около 20 минути.

Тавата се изважда от фурната и след като курабийките се охладят,  се поръсват с пудра захар.

 


 

 *   Може да се приготвят и без плънка; 

 *    Ако се ползва солена плънка, захарта да се намали на 1 ч. л;

 *    Не съм опитала, но предполагам че може  да се ползва и сладкарска боя за оцветяване – в розово, червено, лилаво;

 


 

Приятен апетит!

 

По източник https://www.youtube.com/watch?v=iKK-vCC-KEk

 


При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

2 коментара:

  1. Страхотни домашни курабийки. А и доста тематични за насъпващата пролет. Благодаря за вкусната рецепта!

    ОтговорИзтриване