четвъртък, 19 юли 2012 г.

Картофени кнедли с кайсии или сини сливи

Картофени кнедли с кайсии

Картофени кнедли със сини сливи
Картофени кнедли! С извара; с пълнеж от кайсии или сини сливи; през зимата с пръжки и канапе от кисело зеле. Мили спомени от детството, които искам и аз да оставя на децата и внуците си :)

Продукти

1 кг картофи
1  яйце
2  ч.ч. брашно /250 г/
1 ч.л. сол
кайсии /сини сливи/
бучки захар
100 г галета
50 г масло или маргарин
пудра захар за поръсване

Приготвяне

Използвам  узрели, но твърди плодове, за да не се разкашкат при варенето.
Кайсиите /сливите/ измивам, подсушавам и разделям на две половинки (сливите режа  в широката част, не по дължина). Ако плодовете са малки, само ги разрязвам, за да извадя костилката.
Изпържвам леко галетата  в сгорещеното масло (маргарин).

Необелените, добре измити картофи  сварявам. За по-бързо използвам тенджерата под налягане, върху  решетката за пара. В друга публикация споменах, че използвам най-малките картофчета, които имам и по-трудно се белят за други ястия с картофи.

Обелвам ги докато са още горещи и веднага ги смачквам с преса или с решетъчния прибор от кухненски набор.



След като малко поизстинат прибавям солта,  яйцето и постепенно брашното. Омесвам  тесто. 

Тъй като тестото е меко, за да се оформят топките, работя се с леко намокрени ръце. Гребвам  с намокрена лъжица от тестото, правя /сплесквам/ на ръката малка питка, слагам в средата половин кайсия /слива/ и в нея бучка захар. За по-лесно оформяне на топката, обръщам плода с отвора към ръката и завивам плътно картофената смес, за да не изтече сокът от плода и захарта при варенето.




Оформената  топка  пускам в дълбок съд с вряща подсолена вода. Така  продължавам, докато стане един ред кнедли в съда за варене. Трябва да остане  свободно разстояние между тях, защото като се сварят и излязат на повърхността на водата, те няколко пъти сами се обръщат.

Намалявам силата на огъня, съвсем леко да ври. Варя около 10 минути, докато кнедлите изплуват на повърхността, което означава, че са готови. 


Изваждам  с решетъчна лъжица, като  изцеждам добре и ги оставям за малко върху кухненска хартия. 


Веднага, докато са още горещи, ги овалвам в галетата и ги подреждам в тава. /Ако кнедлите изстинат, при овалването не поемат равномерно от галетата/.

Така продължавам варенето на порции, докато се сварят всички кнедли, обикновено на 2 или 3 пъти.

При сервиране поръсвам с пудра захар. Когато имам кафява захар, добавям на вкус от нея към изпържената и изстинала галета. Тогава не поръсвам с пудра захар.


При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

12 коментара:

  1. Интересно предложение! Никога не съм правила кнедли с кайсии!Ще опитам!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Бети, заслужава си да опиташ, както с кайсии, така и със сини сливи! Много ще се радвам, ако ви допаднат!
      Поздрави!

      Изтриване
    2. izglejda dosta interesno i az bih opitala")

      Изтриване
    3. Анонимен, сега е сезона на сините сливи и с тях също стават вкусни кнедли. Опитайте :)

      Изтриване
  2. Ти си извор на интересни и вкусни рецепти! Поздравления, Тилия! Сърдечни поздрави и прекрасен уикенд! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Дани!Щастлива съм когато идеите ми се харесат. Благодаря ти от сърце за милите думи и се надявам да харесваш и следващите ми предложения! :)
      Приятни почивни дни!

      Изтриване
  3. tillia, как можа толкова красиви да ги спретнеш? Направо очите ми останаха в тях. И тъй като кнедли не съм пробвала още, направо ме изкушаваш. Рецептата ми звучи много интересно и нестандартно. Приятна вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Elti, радвам се, че ти харесват снимките и мога да те изкуша!:)
      Наистина са нестандартни, но са много вкусни!
      Прегръдки и приятно прекарване на почивните дни! :)

      Изтриване
  4. Pozdrawleniq, vsichki recepti sa mnogo ideini! iskam samo da pomolq ako e vazmozhno da otbelqzwate i za kakvi porcii stava vapros :) Blagodarq wi mnogo!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, анонимен!
      По принцип, ако не е отбелязано изрично, за ястията порциите са 4.

      Изтриване
  5. Здравейте! Това е една много любима моя рецепта, наследена от баба ми, която е чехкиня. Любими на цялото семейство! Единствената разлика е при сервирането-ние не ги овалваме в галета, а ги поливаме с горещо разтопено масло, поръсваме с пудра захар и канела или маково семе. Ако са изстинали, аз лично ги затоплям на котлона в сгорещеното масло, с което после ги поливам. Божествени са! :-)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се на един любител на кнедлите! :) Майка ми е с чешко потекло., така че явно от там имаме тази любов към кнедлите. Обезателно ще пробвам предложения начин на поднасяне. Благодаря за споделеното! :)

      Изтриване