За
направата на тази торта е „виновна” Пепа Стоева!
Миналата
година с откриването на блога записах една серия на ястия и тестени с лобода.
Някъде в отговорите на коментарите споменах, че с нея нямам приготвен само
десерт :) и Пепа ме провокира с
нейната Спаначена сметанова торта. Наскоро и Бети ме заплени със Спаначена торта с пълнеж от маскарпоне и ягоди
И понеже с охлювите се надпреварваме кой по-бързо
да „опасе” лободата, реших да не се бавя повече и да я направя.
Имах доста съмнения и премеждия: лободата ми е от
светлия вид и не знаех дали ще се получи достатъчно наситен зелен цвят; като
смесих изварата със заквасената сметана, сместа стана много течна и реших да
прибавя желатин /един път само съм ползвала желатин и бях разочарована, не че
сега съм много доволна!/; кремът ми се
стори недостатъчен и вечерта в
21,40 обиколих близките магазини да
търся друга сметана, но намерих само суха и с нея допълних горния слой и
намазах тортата отстрани; на сутринта като реших да снимам, понеже беше много
облачно, ползвах една сгъваема масичка на балкона, тя взе че подаде на една
страна и полетяха грънци, торта и фотоапарат …!!! (: В последния миг успях да
я подхвана и спасих провала!
Но пък всички съмнения изчезнаха, когато я опитахме! И блатовете и
кремът бяха чудесни и тортата се изяде с удоволствие!
Препоръчвам ви блатовете, а кремът е по ваш вкус!
Продукти - 1 ч. ч. = 200 мл
Блатове
4
яйца
2
ч. ч. захар
3
– 4 ванилии
200
г бланширана, добре изстискана лобода
1
ч. ч. олио /използвах 0,5 ч. ч. олио и
0,5 ч. ч. зехтин /
2
ч. ч. брашно /250 – 260 г/
10
г бакпулвер
Крем
450
г заквасена сметана
250
г безсолна извара
5
– 6 с. л. захар
10
г желатин
60
г суха сметана
Приготвяне
Листата
на лободата /без дръжките/ се измиват много добре и се попарват с вряла вода за
1 – 2 минути. Изцеждат се и веднага се поставят в студена вода /за да се запази
зеленият цвят/, която се сменява 1 – 2 пъти. Изстиналите листа се отцеждат и изстискват
силно. Трябва да се получи 200 г зелена маса.
Нарязва се на ситно с нож. Пасира
се заедно с олиото в кухненски робот или с пасатор.
Яйцата
се разбиват със захарта и ванилията.
Прибавя
се пюрето, разбърква се и се добавя постепенно брашното, предварително пресято
с бакпулвера. Не се бърка много, просто да се смесят продуктите.
Готовата
смес се изсипва във форма с подвижно дъно – диаметър 25 см
при мен, застлана с хартия за печене и стената намазана с олио.
Пече
се в предварително загрята фурна, на 170 – 180 градуса С. Пробва се за
готовност със сухо дървено шишче.
След
като се изпече, формата се поставя върху скара, за да изстине напълно.
С
остър нож блатът се отделя от стената на формата.
Разрязва
се хоризонтално на две части. От тях
/или от тази, която е по-дебела/ се изронват трохички в количество около 1,5
чаша. За целта използвах нож, с който остъргвах
по отрязаната повърхност на блатовете. Те са ронливи и става много бързо.
Върху
долния блат се разнася половината от крема. Поставя се горния блат и върху него
се разстила останалата половина от крема, смесена с разбитата съгласно
упътването суха сметана, като се намазва тортата и отстрани. Отгоре се поръсва
с отделените трохи. Получава се като трети блат.
По
желание с тях може да се полепи тортата и отстрани.
Приготвяне на крема
Изварата
се смесва със захарта и се разбива с пасатор до гладка смес. Прибавя се
заквасената сметана и се разбърква с лъжица. Не се бърка много или разбива,
защото сместа ще се втечни. Пробва се на сладост и ако е необходимо се прибавя
още захар.
Желатинът
се залива с малко студена вода и след като набъбне се разтопява на водна баня.
Прибавя се към млечната смес. Отново се разбърква само с лъжица.
С
готовия крем се пълни тортата.
* Оригиналната торта е приготвена със спанак.
Във форума на БГ „Мама” е посочено, че успешно е използван лапад или коприва;
* Може да се ползва както бланширана, така и замразена
зеленийка; Условието е да е добре изстискана и грамажът да не е по-малко от 200 г в готов
вид.
* Съставките за крема са различни. Посочените в рецептата са моя интерпретация.
Може да се ползват различни комбинации: заквасена сметана; извара; сладкарска
сметана; маскарпоне; крема сирене; кисело мляко; Philadelphia; млечен крем; с добавка на
желатин или без него; с добавка на плодове /напр. ягоди/ и пр.
* Блатът може да се изпече във форма с друг диаметър / от 23 см. до 28 см/
и съответно да се раздели на 4, 3
или 2 части;
* Може да не се изронват трохи, а да се ползват само
блатовете и крема;
* Интересни цветови и вкусови комбинации стават с
блатове приготвени с моркови; или тиква; или шоколадов блат;
*
Въобще
пълно развихряне на фантазията!
При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!
Ина, отлично си развихрила твоята фантазия!
ОтговорИзтриванеТортата е колкото красива, толкова и весела, а за вкуса само мога да гадая, защото и аз се помотавам още за тез', зелени блатове! :)
Но пък такава свежест лъха от нея, че май ти ще си моят провокатор!
Поздравления!
Лека нощ, мила и усмихнато утре!
Благодаря ти, Ирма! Ще се радвам аз да съм ти провокатора! :) Уверявам те че ще останеш доволна!
ИзтриванеПрегръдки и успешен нов ден!
Ех, Тили, прекрасна е тортичата ти! Направо си е полянка, чудна, чудна. И аз все се каня на зелената торта, ама да видим кога ще й дойде редът.
ОтговорИзтриванеДа ви е сладко! Лека вечер!
И да не забравя - прекрасни са снимките ти!
ИзтриванеБлагодаря, Гери за положителния отзив и за тортата, и за снимките!
ИзтриванеПоздрави и спокойна нощ!
заплени ме!Никога не съм опитвала "зелени" десерти,но тортичката изглежда супер!
ОтговорИзтриванеПоздрави ,Тили!
Благодаря, Миме! Ако не беше Пепа и аз нямаше да знам за съществуването на "зелен" десерт :). Миналата година не можах да го направя, че свърши лободата, но тази година се отчетох и съм много доволна!
ИзтриванеСърдечни поздрави!
Инче, толкова свежа и красива е тортата!
ОтговорИзтриванеИ изборът на крем е чудесен!
А снимките създават толкова настроение!
Поздрави!
Благодаря, Дани за милия отзив!
ИзтриванеПоздрави и успешен ден!
Инче, много красиво си декорирала с тези маргаритки! Истинска прелест!
ОтговорИзтриванеСпаначеният вариант от доста време е в записките и ще трябва най-накрая да я направя. И тази с лободата звучи не по-малко интересно - благодаря ти, че сподели. Въпреки премеждията снимките са чудесни! Поздрави, с пожелание за прекрасен ден!
Снеже, до последно нямах определена представа как и дали да я украсявам. Мислех с крем, но той не ставаше за украса; много ми хареса идеята на Бети с ябълкови цветчета, но вече няма такива. Предишният вечер бях набрала тези маргаритки и още стояха в чашата с вода. Докато поръсвах тортата със зелените трохички, някак ненадейно маргаритите се преместиха върху тортата! :) Първоначално ги групирах по три, както са на едната снимка, после реших показания вариант.
ИзтриванеВесел петък, мила!
Ина, тази "сладка зелена полянка с маргаритки" си е истинско предизвикателство, не съм пробвала подобен вариант. Снимките ти са изкусителни, въпреки премеждията! С пожелания за прекрасен петък!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Игличе!
ИзтриванеНаистина е предизвикателство и си заслужава направата!
Поздрави, хубав петък и на теб!
Тили, прекрасна е, като полянка с цветенца, толкова красива, нежна... И аз не съм правила още торта със зеленийки, но вече категорично си поставям за цел! Леле, добре, че си я спасила! А това с охлювите ме разсмя:):):). Прегръдки, Тили и взимам едно голямо парче!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Кате! Не отлагай!
ИзтриванеОще изтръпвам, като си представя как изведнъж всичко взе да приплъзва надясно! Кое да спасявам по-напред! Интересно как в съзнанието и реакцията на човек всичко може да се случи за миг - просто видях строшените "аксесоари", фотоапарата, размазаната торта!!! Забравих че ме боли кръст и не трябва да правя резки движения!
А с тези малки, дребни охлювчета тази година имам големи проблеми! Опасаха ми киселеца, та едва си направих постната бобена чорба, сега са натиснали лободата и малкото цветя, които имам! (:
Прегръдки и прекрасен ден!
Ина, страхотна "зелена поляна" - много красива и изкушаваща!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Мария!
ИзтриванеПоздрави с пожелания за хубав ден!
Благодаря, Траянче!
ОтговорИзтриванеПоздрави и слънчев петък!
Тили,няма да сипя суперлативи...........Режи ми по-голямо парче ако обичаш :))!Прегръдки за шедьовъра!
ОтговорИзтриванеМиленче, с най-голямо удоволствие!
ИзтриванеБлагодаря за милите думи!
Пожелания за чудесен ден!
Страхотна е! Направо уникална!
ОтговорИзтриванеБлагодаря! Радвам се че ви харесва!
ИзтриванеУсмихнат петък!
Инче,като минах през лободата със зеленчуци,курабийките с извара-сладки и солени и завърша тук с тази невероятно красива и сочна торта-това е истински празник за окото!И небцето!Много подстрекаващи фотографии,чудесни снимки и апетитни предложения валят при теб!
ОтговорИзтриванеБих си хапнала от всичко с охота!
Тортата е много нежна!
А сесиите понякога тестват нервите ни много упорито :) .
Сърдечна прегръдка от мен и хубави летни дни!
Роси, благодаря ти за милите думи! Радвам се че ти харесват предложенията ми!
ИзтриванеПрегръдки!
Ауу, ти големи премеждия с тази торта, Инче!
ОтговорИзтриванеА домашните как я приеха? Разбраха ли, че е с лобода?
Много ти е хубава тортата, украсата си е чудесно направена - точно полянка си е.
И наистина тортата търпи страшно много импровизации.
Поздрави, Инче и хубави събота и неделя!
Пепа, първо отново да ти благодаря че ме насочи към тази торта! :)
ИзтриванеПремеждията наистина бяха доста, но всичко се забрави като я опитах!
Дъщерята се досещаше с какво е направен блата и беше малко резервирана, докато не я опита. Казах й чак след това. Гости имахме и те я харесаха. Критерият ми беше капризният внук! Ако бях казала истината нямаше да я погледне! Наложи се да излъжа и ползвах твоята лъжа - зелена боя и шам фастък! Щом като се върна от работа и попита дали има останало от тортата, значи всичко е наред!
Сърдечни поздрави и приятни почивни дни!
Въпреки премеждията е станала страхотна ,Тили ! Нямам идея какъв вкус може да има ,но ще опитам ! Полянката върху тортата е много красива !
ОтговорИзтриванеПоздрави ! Хубав уикенд !
Благодаря, Ивана! Важен е крайният резултат!
ИзтриванеВкусът е много приятен. Въобще не се усеща лободата.
Сърдечни поздрави и хубави почивни дни!
О, колко хубаво! Разбира се, че е "виновна" Пепи! Но се разбира и друго: че ученичката е надминала учителката си! Браво и за украсата! Аз пък случайно знам какво е лобода, листенцата й са някак по-плътни и по-месести от другите зелении...Но се е получило - факт! Всичко е толкова хубаво като композиция и детайли, по нищо не личи, че е имало толкова премеждия при правенето и при снимането. Браво! Ана
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Ана, за хубавите думи!
ИзтриванеА лободата може да се види тук - http://da-gotvim-s-tillia.blogspot.com/2012/05/blog-post_31.html
Поздрави!
Много красива торта, поздравления! Изглежда и много сочна и изкушаваща. Черпя се виртуално с голямо парче...
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубави почивни дни!
Благодаря, Мари! Да ти е сладко! : )
ИзтриванеИ самите блатове са сочни. Мислех че трохите отгоре ще станат сухи, но не мръднаха!
Поздрави и прекрасни почивни дни!
Инче,много свежа и красиво декорирана е тортата ти!Наистина,като зелена полянка. Не съм приготвяла още сладка торта със зеленийки но бих опитала с удоволствие.Поздрави!Хубава вечер ти желая!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Танче! Препоръчвам ти да я направиш!
ИзтриванеСърдечни поздрави и спокойна вечер!
Голяма свежарка е тази тортичка! Прекрасна си я направила! Поздрави!
ОтговорИзтриванеХубав уикенд!
Благодаря, Таня!
ИзтриванеПриятна съботна вечер!
Ина, наистина е като полянка! Чудесна!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Благодаря, Мишел! Имах различни идеи за името, но това остана :)
ИзтриванеПоздрави и приятни почивни дни!
И тук да кажа, че тортата е прелестна, Ина!Много нежна и красива, очарователна полянка!Снимките са прекрасни!Цялата публикация е запленяваща!Поздравления!Хубави почивни дни!
ОтговорИзтриванеСонче, благодаря за милия коментар!
ИзтриванеПоздрави и усмихнати почивни дни!
Разкош, Тилия, това е пролетна фантазия!
ОтговорИзтриванеМного нежна, свежа и ефектна,
чудесна рецепта, твоя импровизация и снимки!
Поздравления,
хубав, слънчев и усмихнат ден, Диана
Диана, благодаря ти! Много мили думи!
ИзтриванеСърдечни прегръдки!
Тили, каква идилия! Чудна полянка, на която да полегна сред маргаритките и да зарея поглед в облаците ... Но май ще е по-добре да си взема парченце :)
ОтговорИзтриванеВечерните ти препятствия са се увенчали с абсолютен успех! А идеята с лободата направо ме предизвиква и аз да опитам.
Поздрави, Тили, и хубав ден!
Благодаря, Албенче! Радвам се че такава асоциация съм предизвикала:)
ИзтриванеПочерпи се и да ти е сладко! И непременно я направи!
Приятна съботна вечер и усмихнат неделен ден!
DNES BYAH NA KAFE V TVOYA BLOG,RESEPTİTE Mİ DOPADNAHA MNOGO .
ОтговорИзтриванеMAZES, много ти благодаря че ме посети! Надявам се да ти е било приятно!
ИзтриванеПоздрави!
Тортата ти е изключително красива. Поздравления.
ОтговорИзтриванеЧестно казано, не съм опитвала тази комбинация,
но не се съмнявам, че е много вкусна.
Ели, благодаря!
ИзтриванеНаистина е необичайна комбинация, но си заслужава да се пробва!
Поздрави и приятна вечер!
Тили, страхотна градинка!
ОтговорИзтриванеТортата ти е чудесна!И много се радвам, че след всички перипетии по снимането е оцеляла!
Страхотна идея! Радвам се, че ти е допаднала! Наистина търпи много вариации за пълнеж.
Благодаря, Бети! Ти ми даде идеята за подобна украса, гледайки твоята прекрасна торта!
ИзтриванеА тортата наистина много ни допадна!
Приятен петък!
Ама тази торта е направо като пролетна полянка Тили :) Много нежно сладкарско вдъхновение !
ОтговорИзтриванеПоздравявам те за необичайната комбинация и крайния резултат !
Поздрав и хубав ден!
Дани, радвам се, че се появи на хоризонта! Липсвате ми с Роки! :)
ИзтриванеБлагодаря за топлите думи!
Сърдечни прегръдки!
Страхотна полянка Инче! Много ми хареса с тези маргаритки, направо се изкушавам да Посегна за парченце :))
ОтговорИзтриванеПоздравления!!!
Благодаря, Дианка! Посягай и се почерпи!
ИзтриванеПоздрави!
И макар, че навън е побеляло от сняг - настроението с твоята чудесна тортичка Инче става буквално пролетно! Справила си се перфектно /както винаги!/! Честито Рождество Христово! Господ-Бог и Богородичка да закрилят теб и всички, които обичаш за здраве, светлина в душите и любов! Честита и Новата 2015 г /в аванс/.Весели празници и привет от мен! kiss: cveteto3101
ОтговорИзтриванеЦвети, благодаря за милите думи! Стоплиха ме в този мразовит ден! :)
ИзтриванеВесели празници и на теб и близките ти!