Това е разновидност на Постна бобена чорбица
Продукти
1
ч. ч. зрял фасул
200
г киселец
4
- 5 стръка пресен лук
2
- 3 стръка пресен чесън
1
морков
1
– 2 домати /пресни или от консерва/
1
печена чушка
2
– 3 с. л. олио
сол
пресен
джоджен
по
желание – препечено сухо люто чушле
Приготвяне
Почистения
и измит фасул се накисва от вечерта в студена вода. На следващия ден се
изхвърля водата, налива се нова, колкото да покрие 1-2 пръста фасула и се вари
10-15 минути. Отново се изхвърля, изплаква се фасула и се залива със студена
вода.
Ври
на тих огън, докато омекне, като малко преди да стане готов се добавя ситно
нарязания или настърган на едро ренде морков.
Прибавят
се ситно нарязаните лук, чесън, чушка,
домати, олио и сол.
Ври
около 10 минути, след което се добавя нарязания киселец.
След
4 - 5 минути се маха от огъня и се поръсва с нарязания джоджен.
При
поднасяне може да се поръси със ситно нарязано люто чушле.
И
с една филия домашен хляб – да ви е сладко!
При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!
Тили,много интересна рецепта.Обичам киселец и ми е интересно, какъв ли ще е вкусът в съчетание с боб.Ако намеря киселец ще пробвам.Поздрави!
ОтговорИзтриванеНатали, вкусът е, както се казва, "леко профирен".Охладена и в горещо време е освежаваща /както използваме таратора/.
ИзтриванеНадявам се да ти допадне!
Приятен ден!
Тили, чудно, чудно... И аз тези дни си похапвах от същата вкусотия, но без киселец. Много обичам тази манджичка. Ти си я приготвила прекрасно, а снимките са много хубави.
ОтговорИзтриванеСърдечни поздрави!
Благодаря, Гери!
ИзтриванеЩом харесваш бобената чорба, уверена съм че ще ти хареса и с киселец!
Хубав ден!
Инче, чудесно пролетно предложение! Задължително ще опитам този вариант. Преди време, когато ми предложиха боб с коприва се намръщих неразбираща съчетанието, но след като опитах останах приятно изненадана и буквално възхитена. Благодаря ти за рецептата! Прегръдки и целувки от мен!
ОтговорИзтриванеСнеже, с коприва и аз не съм пробвала но освен с киселец, съм пробвала с лобода. Понеже съм повече по постното, на мен ми допадат :)
ИзтриванеПрегръдки и слънчев ден!
Инче, сигурна съм, че е много вкусно !
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубава вечер!
Дани, уверявам те че е вкусно! :)
ИзтриванеПоздрави и спокоен ден!
Инче, това е класика!
ОтговорИзтриванеА идеята за киселеца непременно ще бъде приложена и у нас!
Хубав утрешен ден!
Благодаря, Албенче! Надявам се съпружеството да одобри чорбицата :)
ИзтриванеПоздрави!
Тили, киселеца е нещо, което много обичам, няма го по нашия край, ноооо аз си засях и на есен с песен ще си бера и ще си готвя :)
ОтговорИзтриванеТази филийка много примамлива и няма да откажа и чорбицата с повечко лютичко!
Аз пък мислех че киселец има навсякъде :)
ИзтриванеБети, лютичкото много върви. Сега има и пресни чушлета, но сушените придават особен аромат. Който както харесва!
Поздрави!
Инче, снимките ти са прекрасни, а точно такива чорбици обожавам, перефектна е, щом има киселец вътре! Лека нощ и хубав четвъртък!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Иглика! Радвам се че ти харесва!
ИзтриванеХубав нов ден и на теб!
Ах, Тили, как ми се преяде посред нощите такава супичка, лека, пролетна, истинска наслада! Разкошна е, а пък снимките ти са толкова изкусителни... Лека вечер и хубаво утре:)!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Кате, Много си мила!
ИзтриванеСпокойна нощ!
Тили,обичам подобни чорбици, но с домашен хляб още повече....
ОтговорИзтриванеХубава вечер!
Живе, особено с твоите хлебове! :)
ИзтриванеПриятна вечер!