вторник, 14 май 2013 г.

Пролетна боб чорба с киселец






Това е разновидност на  Постна бобена чорбица      

Продукти
1 ч. ч. зрял фасул
200 г киселец
4 - 5 стръка пресен лук
2 - 3 стръка пресен чесън
1 морков
1 – 2 домати /пресни или от консерва/
1 печена чушка
2 – 3 с. л. олио
сол
пресен джоджен
по желание – препечено сухо люто чушле

Приготвяне
Почистения и измит фасул се накисва от вечерта в студена вода. На следващия ден се изхвърля водата, налива се нова, колкото да покрие 1-2 пръста фасула и се вари 10-15 минути. Отново се изхвърля, изплаква се фасула и се залива със студена вода.
Ври на тих огън, докато омекне, като малко преди да стане готов се добавя ситно нарязания или настърган на едро ренде морков.
Прибавят се ситно нарязаните  лук, чесън, чушка, домати, олио и сол.
Ври около 10 минути, след което се добавя нарязания киселец.
След 4 - 5 минути се маха от огъня и се поръсва с нарязания джоджен.
При поднасяне може да се поръси със ситно нарязано люто чушле.


И с една филия домашен хляб – да ви е сладко!



При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

18 коментара:

  1. Тили,много интересна рецепта.Обичам киселец и ми е интересно, какъв ли ще е вкусът в съчетание с боб.Ако намеря киселец ще пробвам.Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Натали, вкусът е, както се казва, "леко профирен".Охладена и в горещо време е освежаваща /както използваме таратора/.
      Надявам се да ти допадне!
      Приятен ден!

      Изтриване
  2. Тили, чудно, чудно... И аз тези дни си похапвах от същата вкусотия, но без киселец. Много обичам тази манджичка. Ти си я приготвила прекрасно, а снимките са много хубави.
    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Гери!
      Щом харесваш бобената чорба, уверена съм че ще ти хареса и с киселец!
      Хубав ден!

      Изтриване
  3. Инче, чудесно пролетно предложение! Задължително ще опитам този вариант. Преди време, когато ми предложиха боб с коприва се намръщих неразбираща съчетанието, но след като опитах останах приятно изненадана и буквално възхитена. Благодаря ти за рецептата! Прегръдки и целувки от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Снеже, с коприва и аз не съм пробвала но освен с киселец, съм пробвала с лобода. Понеже съм повече по постното, на мен ми допадат :)
      Прегръдки и слънчев ден!

      Изтриване
  4. Инче, сигурна съм, че е много вкусно !
    Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, уверявам те че е вкусно! :)
      Поздрави и спокоен ден!

      Изтриване
  5. Инче, това е класика!
    А идеята за киселеца непременно ще бъде приложена и у нас!
    Хубав утрешен ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Албенче! Надявам се съпружеството да одобри чорбицата :)
      Поздрави!

      Изтриване
  6. Тили, киселеца е нещо, което много обичам, няма го по нашия край, ноооо аз си засях и на есен с песен ще си бера и ще си готвя :)
    Тази филийка много примамлива и няма да откажа и чорбицата с повечко лютичко!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз пък мислех че киселец има навсякъде :)
      Бети, лютичкото много върви. Сега има и пресни чушлета, но сушените придават особен аромат. Който както харесва!
      Поздрави!

      Изтриване
  7. Инче, снимките ти са прекрасни, а точно такива чорбици обожавам, перефектна е, щом има киселец вътре! Лека нощ и хубав четвъртък!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Иглика! Радвам се че ти харесва!
      Хубав нов ден и на теб!

      Изтриване
  8. Ах, Тили, как ми се преяде посред нощите такава супичка, лека, пролетна, истинска наслада! Разкошна е, а пък снимките ти са толкова изкусителни... Лека вечер и хубаво утре:)!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Кате, Много си мила!
      Спокойна нощ!

      Изтриване
  9. Тили,обичам подобни чорбици, но с домашен хляб още повече....
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Живе, особено с твоите хлебове! :)
      Приятна вечер!

      Изтриване