петък, 27 юли 2012 г.

Нокли (Васершпатцен)





Още една мамина рецепта от австрийската кухня :)
С излизането  на първите  краставици (на времето нямаше като сега целогодишно ), това беше  едно от първите ястия, които приготвяхме у дома.
Докато  беше жива майка ми, така и не записах рецептата за ноклите, както ги наричаме в нашето семейство. Един, два пъти я попитах, а тя  се засмиваше и казваше: „Каква рецепта?! Смесваш брашно и вода и готово!”.
Да, но дойде време аз да направя нокли и не зная как ! :) Че има яйца отгоре – има, но в тестото имаше ли? Колко гъсто трябва да е тестото!
С проба – грешка,скалъпих нещо ! :)
По-късно, когато вече имахме компютър и аз се научих да работя с него, се разрових  в интернета и открих, че  ноклите  имат  друго име - „Васершпатцен”. Но за нас те си остават НОКЛИ!
Така от прочетеното и от  спомените се възроди нашата си версия на рецептата :)
За направата им ползваме специална решетка - нещо като гевгир, но с право дъно и широки отвори, с която лесно се приготвят.


Продукти

2 ч. ч. брашно /250 г/
1 ч. ч. вода /200 мл/
2 – 3 с. л. олио
2 – 3  яйца
сол
пресни краставици
оцет
копър

Приготвяне

Брашното смесвам с  0,5 ч. л. сол и постепенно прибавям вода.  Замесвам тестото с лъжица. Трябва да е по-гъсто от кексовото, по-скоро като много меко тесто.



Тестото  изсипвам в решетката и с помощта на лъжица или дървена шпакла  натискам, за да излезе през отворите на решетката и във вид на капки да падне във врящата подсолена вода.

Ако не разполагаме с такъв решетъчен прибор, тогава със супена лъжица, предварително натопена във вода, се загребват тестени топчици и с помощта на друга лъжичка  се пускат във  водата.

Оставям  ги да врат десетина минути, без да похлупвам с капак. Готовите нокли се издигат на повърхността на водата.

Изливам ги  в гевгир, поливам ги със студена вода , за да се отделят едно от друго и  след като се изцедят добре, ги запържвам за малко в горещото олио.


Отгоре счупвам яйцата, смесвам  с ноклите. Разбърквам, за да не загорят и оставям  да се запържат, докато се стегнат яйцата и ноклите леко се зачервят.  



Сервирам се със салата от пресни краставици, овкусена със сол, оцет и ситно нарязан копър.



При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

7 коментара:

  1. Привет Тилия.Много интересни Нокли,не съм опитвала до сега ама..като ги гледам такива апетитни ми се приядоха и ще ги приготвя през почивните дни.Лека вечер от мен и прекрасен уикенд.

    ОтговорИзтриване
  2. Много интересно пределожение. Никога не съм опитвала нещо подобно, трябва да се възползвам! :)

    ОтговорИзтриване
  3. Така е - интересни са, защото не са познати в българската кухня. Понеже свареното тесто е малко тежко за ядене, много добре се допълва със свежестта на краставичките и киселото на оцета.
    Надявам се да ви допаднат :)
    Таня, Дани, сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. А сега де! Я, какво имало тук - нокЕДли! :) Така ги знам аз, Тили - израсла съм с тях. В някои части на Унгария (Somogy) ги наричат така. Много, много вкусно и апетитно ястие! Правим ги точно така и в такъв тиган, но слагаме в тестото 1 яйце (малка разлика). Но, после вече ги гарнираме малко по-различно - примерно: ползваме ги като гарнитура на яхнии(пилешка, заешка, гулаш...) или ги смесваме с изпържено, прясно зеле, поръсваме с черен пипер и печем докато станат леко хрупкави. Ммм... Я, какво ме подсети, че не съм правила отдавна :) Скоро ще покажа и мои варианти, а ти следи ако ти е интересно. Благодаря ти за намигването, мила!
    Хубав уикенд! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  5. Ирма, с голямо удоволствие прочетох коментара ти! Винаги е приятно да срещнеш човек, който е запознат с вкуса на това необичайно за българите ястие! Сега и аз вече ще слагам яйце в тестото! Много ми харесва предложението за гарнитура към яхнии, както и за зелето /със прясно зеле имам още една интересна рецепта, останала от мама, за която вярвам ще си допаднем - като твоята, но с юфка/.
    С най-голямо нетърпение чакам рецептите ти!!! Знам че ще ни допаднат!
    Сърдечни прегръдки и от мен!

    ОтговорИзтриване
  6. Тили, вчера правих нокедли с пиле яхния, но снимка съм качила за сега в групата. А това със прясното зеле и при нас е точно юфка - домашна, нарязана на малки квадратчета по 1см. Не го уточних, да не става много дълго :) Явно родата ни е горе-долу в един регион, макар от двете страни на границата - ние сме потомци на Капошвар и Надьканижа (Унгария)
    Не знам кога ще пусна публикация в блога, но ако често правиш нокедли и ако искаш скоро да опиташ моите, ето:

    това е по-голямо количество(за 8 порции)
    500 гр. брашно
    2 яйца (най-добре домашни, ако не - 3 жълтъка)
    1/2 ч.л. сол
    около 300 мл. студена вода
    Гъстотата я знаеш, нататък както при тебе.
    Готвя малко яхния (само за сос - колкото да покрие месото, за да е с по-наситен вкус, но с никакви домати) от пиле, заек(най-вкусно е), може свинско или телешко.. и сервирам по отделно, всичко на масата. Всеки си слага по колкото желае нокедли, добавя месо и чак тогава поливаме със соса на яхнията. Понякога месото е само изпържено, а в мазнината му правя "постна" кромид яхния с гъби.
    Много върви натурална салата от прясно зеле, поръсена сериозно с черен пипер ;)


    ОтговорИзтриване
  7. Ирма, много се радвам че си писала!
    Зеле скоро правих,но с готова юфка. Планувам го в най-скоро време :)
    Нокли правим най-често пролетно време, при появата на пресните домашни краставици.Но съм крайно заинтересувана от рецептата ти за яхнията.Хайде, качи я в блога !:)
    Моля те ,дай ми линк да видя снимката! Сериозно ме запалваш! :)
    Сърдечни прегръдки и приятна вечер!

    ОтговорИзтриване