неделя, 21 декември 2014 г.

Яхния от сушени сини сливи и дюли






След  Яхния с дюли;   Пиле с дюли   ; друго   Пилешко с дюли  и Яхния от сушени сини сливи  ,  реших да оползотворя последната останала дюля за една смесена яхния със сливи.
Едно предложение за постно ястие, с което да се обогати безмесното меню. Сладникавият вкус на сливите и  неповторимия аромат на дюлята много добре се съчетаха, допълнени от канелата.



Продукти
1 дюля
150 г сушени сини сливи
2 – 3 глави кромид лук
1 морков
1 с. л. доматено пюре
1/3 ч. ч. олио
1 ч. л. захар
1 с. л. препечено брашно
сол
щипка канела
по желание - магданоз

Приготвяне
Сините сливи се измиват и  накисват предварително в студена вода. Ако са с костилки им е необходимо повече време, поне 2 – 3 часа, ако са без костилки достатъчно е и около половин час.
Дюлята се измива добре, не се бели, а само се почиства от семенната част. Нарязва се на парчета.
Ситно нарязания лук и настъргания морков се задушават под капак  в сгорещеното олио. Прибавят се парчетата дюля и се заливат с гореща вода. Когато  поомекнат, се добавят сините сливи и се посолява. След като плодовете  омекнат, се прибавя доматеното пюре, размито заедно с брашното в  малко студена вода, захарта и канелата. Ври още 5 - 10 минути.
Сосът трябва да бъде  умерено гъст.
При сервиране може да се поръси  със ситно нарязан магданоз.






При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

10 коментара:

  1. Странна комбинация, но изглежда много вкусно, Тили!
    Някой ден мога и аз да се престраша да опитам какво е на вкус.
    Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Опитай яхния със сини сливи, поне това може да се намери на пазара. Хареса ли ти, ще ти допадни и тази комбинация!
      Приятна вечер и на теб!

      Изтриване
  2. На мен със сигурност би ми допаднала, Тили, защото харесвам подобни комбинации. А твоята изглежда повече от апетитно!
    Светли празници. :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Гери! За любителите на сладко-солените комбинации е!
      Весели празници!

      Изтриване
  3. Прекрасна гозба,Тили....с това ястие отключи едно катинарче в душата ми(усетих осезаено липсата на моята баба...)Благодаря ти за прекрасните спомени,които ме заляха!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Миленка, надявам се да съм я заместила отчасти!
      Прегръдка!

      Изтриване
  4. Тили, има ли ориз в тази яхния, или така ми се струва? Че съм и хвърлила око...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Веси, няма ориз. Но как ми даваш идея да пробвам! :) На мен такава комбинация ми допада.Но тогава няма да добавя брашното, за да има повече сос, който да се поеме от ориза.
      Хубав ден!

      Изтриване
  5. Тази публикация е стара, но искам да отбележа, че тази гозба е великолепна. Спомен от детството ми.Баба често я готвеше през постите.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Такива постни ястия са готвени често през този сезон, но са забравени.А са много вкусни. Радвам се че съм възкресила хубав спомен от детството! :)

      Изтриване