Докато все още има праз лук на пазара, две
много лесни рецепти.
Праз
чорба със сирене
Не очаквах че само с праз, сирене и застройка
ще се получи толкова вкусна чорбица!
Продукти
300 г праз лук
20 г брашно
40 г масло
120 г сирене
1 яйце
100 г кисело мляко
черен пипер
сол
Приготвяне
В
сгорещеното масло се поставя брашното, което се пържи на тих огън до златисто.
Разрежда се с вода и се посолява леко. Щом заври, се прибавя празът, нарязан на
ситно. Оставя се на тих огън да ври до омекването му.
Застройва
се с разбито яйце и кисело мляко.
Прибавя
се начупеното на парченца сиренето.Поръсва се със смлян черен пипер.
Срезанко
Ястието
ме заинтригува първо с името си, а след това че е родопско ястие. Бързо за
приготвяне и вкусно, както всичко от родопската кухня!
Продукти
1.5
кг картофи
250
г праз лук
100
г царевично брашно
100
мл олио
3
яйца
50
г масло
сол
Приготвяне
Обелените
и измити картофи се нарязват на кубчета. Посоляват се, прибавят се ситно
нарязания праз и царевичното брашно и се разбъркват добре.
Сместа
се изсипва в обилно намазана с олио тава и се залива с гореща вода да покрие
картофите. Ако е останало от олиото, то се добавя. Отгоре се изливат разбитите
яйца.
Ястието
се пече в предварително загрята умерена фурна 180 градуса С, докато картофите
омекнат, водата изври и ястието се запече до златисто. Ако се налага, отгоре
може да се покрие с фолио.
Готовото
ястие се изважда от фурната и още горещо се намазва с маслото.
Поднася
се с според сезона с прясна салата, туршия, кисело мляко или таратор.
При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!
Тили, и двете ти предложения са просто да си оближеш пръстите. Ей това е домашна храна - толкова вкусна и толкова уютна!
ОтговорИзтриванеПрегръдки и хубава вечер. :)
От малко продукти - вкусни ястия! :)
ИзтриванеУспешна нова седмица, Гери!
И аз обичам праз Тили :)Много са хубави и двете ти предложения ! Аз правя нещо подобно на Срезанко, но без картофи, с повече праз и малко кашкавал или сирене в него. Също става вкусно :)
ОтговорИзтриванеКайти, не се и съмнявам че е вкусно. Празият лук се обича със сиренето! :)
ИзтриванеХубава вечер!
и двете рецепти са много апетитни, Инче :) и изкусително представени от теб :)
ОтговорИзтриванеНо се нареждам на чорбичката - щом е със сирене, идвам с голямата лъжица :)
Поздрави и хубава нова седмица!
Благодаря, Пепа! Ако знаеш аз как сладко си хапнах от нея, с добавка на ръжен сухар! :)
ИзтриванеСпорна нова седмица!
Тили, отново прекрасни предложения, аз също съм любител на праза. Въпреки, че съм от родопите, никога не съм яла срезанко, но никога не е късно да опитам. Заинтригува ме. Пожелавам ти прекрасна седмица!
ОтговорИзтриванеОтдавна съм харесала рецептата, но сега ѝ дойде времето за направа.
ИзтриванеПриятна вечер, Танче!
И двете ти предложения включват любими продукти, а и са толкова апетитно представени със снимките. С удоволствие ще опитам и от двете.
ОтговорИзтриванеПоздрави, Инче!
Благодаря, Габи! Поне са лесни за приготвяне.
ИзтриванеПоздрави!
Много интересни ястия, Ина. Особено второто има страхотно име:)Хубава седмица от мен!
ОтговорИзтриванеТези типични за определени райони имена винаги са ме впечатлявали, отделно от интересните ястия.
ИзтриванеХубава седмица и на теб, Траянче!
Просто и вкусно, браво за чудесните предложения Ина!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Жани! Точно определение за ястията!
ИзтриванеПоздрави!
Тили,
ОтговорИзтриванеи двете ястия ми харесаха, но второто родопско ястие с царевично брашно не съм приготвяла.Чудесно, бързо, лесно и вкусно.
Поздрави !
Елена, и за мен беше нещо ново!
ИзтриванеПоздрави!
Инче, чудесни предложения, както винаги! Заплюх си супичката :)))
ОтговорИзтриванеАля, много е вкусна, нищо че е с толкова малко продукти!
ИзтриванеПоздрави!
Чудни са и двете рецепти ,Инче,както винаги съблазняваш с вкусни гозби!Чорбата си я записвам още за тази седмица,благодаря ти!Сърдечен поздрав!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Роси! Надявам се и на теб да ти хареса!
ИзтриванеХубава вечер!
Ау, огладнях! Тили, страхотни са тези предложения, това Срезанко за пръв път го чувам! Прекрасна нова седмица, мила!
ОтговорИзтриванеДобре че се споделят такива автентични ястия, за да се запознаем с местната кулинария в различни райони на страната!
ИзтриванеСлънчев ден, Катя!
Тили, подобна чорбичка съм правила, но с ориз, вкусно е, а срезанкото много ми се хареса и ще си направя!
ОтговорИзтриванеВеси, с ориз ще е по-богата. Въобще има най-различни варианти - на крем супа; със зелева чорба и орехи; с картофи; с бекон и т. н. Стига на човек да му се готви!
ИзтриванеХубав ден!
За срезанкото не знам, защото сме приготвяли вкъщи подобно нещо, без да му знаем името, но супата така ме заинтигува, че със сигурност ще я опитам, така обичам праз лук...
ОтговорИзтриванеИна, чудни и невероятно вкусни предложения, за които аз лично много ти благодаря, защото ме вдъхновиха и ме изпълниха с идеи!
Таня, то често ястията имат различни имена, а са за едно и също нещо!
ИзтриванеА супата днес пак я правих - беше ми най-бързото нещо което да правя!
Хубав ден!
Тази празена супа ми е добре позната, но повечето хора вкъщи (начело с мен) не я долюбват. А другите ходят на гости при майка ми, за да си хапнат нещичко, което обичат. И сигурно са прави - нейната супа изглежда точно като твоята, Тили :) Но родопското ястие ще си запиша и със сигурност ще опитаме, наистина родопските ястия са с чудесен вкус :)
ОтговорИзтриванеХубава седмица, Тили! Поздрави!
Бени, не може да сме с еднакви вкусове! Може би затова е това разнообразие в кухнята!
ИзтриванеПоздрави!
За супата ми е вече късно- опитвам се да ми е пролетно, но второт е нещо. което мога да ям ежедневно. Поздрав, Тилия!
ОтговорИзтриванеКато не съм се сетила по-отрано за тази супа, трябваше да я направя, докато има праз! :) На мен също вече ми се искат зеленийки в кухнята!
ИзтриванеХубав ден, Марта!
Пролетните ти предложения са много интересни и изкушаващо апетитни,
ОтговорИзтриванеродопската кухня е уникална...впечатлена съм от "срезанко".
Благодаря ти, Тили, поздрави за теб и хубави пролетни дни!
Благодаря, Диана!
ИзтриванеПоздрави, слънчеви пролетни дни и на теб!
Тази супичка много ми хареса, на вкус е превъзходна! Благодаря!
ОтговорИзтриванеРоси, много се радвам че ви се е усладила!
ИзтриванеПоздрави!