Питката
е видях при Христина и веднага ми грабна вниманието с оформянето ѝ!
Направих
я с 500 г брашно и суха мая.
Продукти
500
г брашно (4 ч. ч. от 200 мл) + за доизмесване
125
мл прясно мляко
125
мл вода
7
г суха мая
1
яйце и 1 белтък
1
ч. л. сол
2
ч. л. захар
2
с. л. олио
За
намазване – 1 жълтък
За
поръсване - сусам, ленено семе (или мак)
Приготвяне
Прясното
мляко, водата и захарта се смесват и леко затоплят.
3
чаши от брашното се пресяват 3 пъти заедно със солта и маята. Прави се кладенче
в средата и се сипва олиото, леко разбитите яйца и течността. Замесва се меко тесто,
като постепенно се прибавя от останалото брашно. Оставя се да втаса на топло, покрито
в съд, докато удвои обема си.
Втасалото тесто се прехвърля върху набрашнен плот и
леко се премесва.
Отделя се малко повече от 1/3 от него.
Останалите
2/3 се разделят на 8 равни части, които се оформят на топки.
1/3
тесто се разделя на две.
Едната
половина се разточва на кръг с диаметър около 25 см. Разделя се на 8 сектора.
На всеки сектор в средата се прави прорез (от върха към основата) и върхът на триъгълника се промушва два пъти
през прореза. В широката част на триъгълника се поставя една топка и върху нея се поставя усуканата част.
Нареждат
се покрай стената на тава с диаметър 24
– 25 см, намаслена или застлана с хартия за печене.
От
другата половина се разточва лента с
размери около 35-40 см/10 см. Намазва се с олио и се прегъва на две, откъм
дългата страна. Там където е прегъната се правят леки нарези, лентата се навива
на руло и се поставя в средата на тавата. (Оформянето в средата може да бъде и по друг
начин – на топка; на усукано руло и завито на охлюв; разделено на 3 фитила и
сплетено на плитка и пр.)
Така
оформената питка се покрива и се оставя отново да втаса.
След
като втаса се намазва 2 – 3 пъти с
разбития жълтък, смесен с няколко капки олио, прясно мляко или вода. В средата се
поръсва със ленено семе, а листата – със сусамово.
Пече
се в предварително загрята фурна на 170 – 180 градуса С.
Опечената
питка се оставя да поизстине малко и се изважда от тавата. Остава се върху
решетка да изстине напълно и се завива с кърпа.
При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!
Прекрасна е, Тили!
ОтговорИзтриванеПоздравления!
Благодаря, Дани! Беше осмо мартенската питка. Почерпихме се с внука, остана малко да я пробва и дъщерята, като се прибра! :)
ИзтриванеСтрахотна е, Инче!
ОтговорИзтриванеПрегръдки!
Благодаря, Габи!
ИзтриванеЧудесна е Инче! Чупвам едно ароматно парче.
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Благодаря, Аля! Стана доста пухкава. Да ти е сладко! :)
ИзтриванеХубава вечер!
Чудна питка! И красива, и апетитна, как да не я пожелае човек!
ОтговорИзтриванеУсмихната вечер, Тили!
Благодаря, Вили!
ИзтриванеУсмихната и на теб!
Рецитал по красота! Благодаря за търпението да направиш и нагледни снимки!
ОтговорИзтриванеПрегръдка!
Благодаря, Жани! Нали знаеш - цапаш се, триеш се, бързаш...!
ИзтриванеПрегръдка!
Красота!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Миленка!
ИзтриванеПоздрави!
Ехаа, как си я лъснала, Тили! Ама дава ли ви душа да хапвате такава красота?!
ОтговорИзтриванеПрегръдки!
Зори, като за празник! :)
ИзтриванеПрегръдка!
Няма по-хубава почерпка за празник - от сърцето ти и от майсторските ти ръце, Тили, прекрасна питка! :)
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Гери, благодаря за милите думи!
ИзтриванеПоздрави!
Много красива и пухкава питка, Инче! Ще си запиша оформлението, много е оригинално. :)
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Светле, благодаря! Може да ползваш любимо тесто за питка. Тук наистина оформлението е оригинално.
ИзтриванеПоздрави!
Инче, много се радвам, че ти е харесала питката! Перфектно си я направила! Поздравления, мила! :)
ОтговорИзтриванеХристинка, аз ти благодаря, защото сподели това оформление! Наистина е ефектно!
ИзтриванеБлагодаря ти сърдечно!
Инче,при Хриси съм я пропуснала тази красавица,но сега наваксах и при двете и поднасям комплименти за майсторството и подробните снимки с оформлението!Страхотна питка,златна-позлатена!
ОтговорИзтриванеБлагодаря за комплиментите, Роси! Надявам се да съм полезна със снимките, макар и да не станаха много сполучливи.
ИзтриванеСлънчев ден!
Еха,разкошна питка си приготвила,Инче.Няма как да не си пожелае човек да си отчупи залък.Прекрасна питка!
ОтговорИзтриванеПредизвиква да си чупнеш! Благодаря, Танче!
ИзтриванеПоздрави!
Тили, много красива питка! Благодаря за подробните снимки! Ще си намеря повод да я направя, пък може и без повод :)
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Може и без повод, Натали! :)
ИзтриванеПоздрави!
Толкова златиста и пухкава е станала, Ина! А такова оформяне виждам за първи път:) Поздрави!
ОтговорИзтриванеТраянче и мен ми беше за пръв път, но така ме впечатли, че трябваше да я направя!
ИзтриванеПоздрави!
Инче, правила съм подобно нещо, никога не мога да докарам такава красота и цвят! Страхотно е! Сърдечни поздрави, мила!
ОтговорИзтриванеМного скромничиш, момиче! :) При твоите красоти!
ИзтриванеПоздрави!
Ох, каква е хубава, като видя такива лъскави погачи искам веднага да я направя, предизвикват ме! Прегръдка, Ин!
ОтговорИзтриванеЗа лъскавината научих от интернета - маже се на 2 - 3 пъти с жълтъчната смес. Да е жива и здрава, която го е споделила!
ИзтриванеХайде, предизвикана си! :)
Питка Красавица си приготвила, Ина! За вкуса и, изобщо не се съмнявам :)
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Благодаря, Таня!
ИзтриванеПриятен ден!
Комплименти за страхотното изпълнение, Инче! Поздрави!
ОтговорИзтриванеБлагодаря за комплиментите, Нели!
ИзтриванеПоздрави!
Прелестна е, Тили! Комплименти, мила! Поздрави!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Катенце!
ИзтриванеПриятен ден!
Тили, и твоята, като и на Хриси, е чудесна!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Веси!
ИзтриванеПоздрави!
Разкошна питка, Тили,
ОтговорИзтриванемного красиво оформление, майсторска работа и изпълнение...
Поздравления, честита и усмихната пролет!
Сърдечно благодаря, Диана!
ИзтриванеЧестита пролет и на теб!